Spring naar bijdragen

  • 127 Russische bioscopen nemen hun toevlucht tot piraterij, filmbaas zegt: "Ik neem het ze niet kwalijk"

     Delen


    De hele Russische filmindustrie staat op instorten. Een paar weken geleden vertoonden zo'n 16 bioscopen piratenkopieën van de nieuwste films; vorige week waren dat er 127. Zelfs de voorzitter van de Vereniging van Bioscoopeigenaren kan niet veel optimisme opbrengen. "Ik kan het bioscopen niet eens kwalijk nemen dat ze nu bezig zijn met torrent-vertoningen", zegt hij. Het is geen verlangen om geld te verdienen, maar een gevecht om te overleven. 

    image.jpeg.0e6907d8c1df83d637102c7bbe6eef17.jpeg 

    Toen Vladimir Poetin het bevel gaf voor de laatste fase van de Russische invasie van Oekraïne, wist hij twee dingen zeker: 1) er zouden gevolgen zijn, maar 2) ze zouden hem niet beïnvloeden. Vijf maanden later zijn de gevolgen inderdaad wereldwijd voelbaar, maar niet acuter dan in Oekraïne. Tienduizenden zijn gestorven, miljoenen zijn nu vluchtelingen en de economie staat voor tientallen jaren van herstel. In Rusland hebben minstens duizend buitenlandse bedrijven zich teruggetrokken, is er geen toegang tot SWIFT en is naar schatting $ 630 miljard aan buitenlandse reservegeld bevroren. 

     

    Russische filmindustrie over levensondersteuning 

     

    De Russische filmindustrie is slechts een van de vele slachtoffers die aan een zijden draadje hangen door het conflict in Oekraïne. Omdat er bijna geen lucratief entertainment meer te zien was nadat Hollywood de stekker eruit trok, begonnen verschillende groepen inactieve bioscoopschermen in te huren voor hun eigen 'privé' piratenvertoningen van torrent-verworven films. 

    Sommigen beweren misschien dat het redelijk is om 'The Batman' in een bioscoop te vertonen na het downloaden van de film van een torrent-site. Dat lost immers meteen het aanbodprobleem op en geeft het publiek toegang tot films. Aan de andere kant omzeilt dat bedrijfsmodel effectief een hele industrie die is gebouwd op het aanbieden van gelicentieerde inhoud, stabiliteit, investeringen en bijbehorende werkgelegenheid. Maar omdat er geen gelicentieerde inhoud beschikbaar is, is het nu een race naar de bodem. Uit onderzoek blijkt dat de schade die de bioscoopindustrie in de eerste zes maanden van 2022 heeft geleden verder gaat dan de schade die de pandemie heeft veroorzaakt. De reactie van de Russische Vereniging van Bioscoopeigenaren (AVK) was om UNIC, Europa's Internationale Unie van Bioscopen, te verlaten. Een persbericht van AVK noemde sancties, de weigering van Hollywood om films te leveren en "anti-Russische retoriek" als redenen om te vertrekken, maar geen theorie over wat zo'n plotselinge breuk in de relaties zou kunnen hebben veroorzaakt. Ondertussen verslechtert de situatie in Rusland met de dag. Hollywood-films vertegenwoordigden ongeveer 70% van de grote releases vóór de massale uittocht van de studio's en het lijkt erop dat de autoriteiten niet van plan zijn om degenen te stoppen die proberen de gaten te vullen met inhoud zonder licentie. 

     

    Bioscooppiraterij groeit opmerkelijk snel 

     

    In mei, toen piratenvertoningen aan kracht wonnen, riep AVK de "hele professionele filmgemeenschap" op om de Russische filmindustrie te beschermen door zich te verzetten tegen piraterij. "We veroordelen de praktijk van illegale vertoning van films in Russische bioscopen," zei AVK. Nadat de Russische regering beloofde de financiële zekerheid van de industrie te waarborgen maar met niets kwam, blijkt dat de piratenscreenings dramatisch zijn toegenomen. AVK-voorzitter Alexei Voronkov erkent het probleem, maar geconfronteerd met een omzetdaling van 72% ten opzichte van 2021 en het vooruitzicht dat 50% van de bioscopen in augustus sluit, is hij pragmatisch als er niets anders is. "Ik kan het bioscopen niet eens kwalijk nemen dat ze nu bezig zijn met torrent-vertoningen", vertelde hij aan branchepublicatie Kinometro. "Tot op heden ontwikkelt de golf van ongeoorloofde vertoning van filmkopieën zich exponentieel en zal alleen maar groeien: vier weken geleden werd dergelijke inhoud rechtstreeks in 16 bioscopen getoond, vorige week - 127 bioscopen." 

     

    Het einde 

    Wanneer legitimiteit wordt verdrongen door een chaotische zwarte markt zonder concept van toegevoegde waarde of de middelen om deze te leveren, zullen beleggers die op zoek zijn naar een stabiel rendement op lange termijn waarschijnlijk elders kijken. Degenen met geld in het spel op dit moment zullen zich voorbereiden om het te verliezen, te verplaatsen of hun verliezen te verminderen. Ze hebben geen glamoureus product meer om te verkopen, alleen inferieure exemplaren voor hawk. Illegale films die in bioscopen worden afgespeeld, zijn prima als er geen legale alternatieven zijn, maar wanneer de dingen eindelijk weer normaal worden, wanneer dat ook moge zijn, zullen er dan nog bioscopen overblijven in Rusland waar echte films kunnen worden vertoond? Zes maanden hebben de lokale industrie op de rand van de afgrond gebracht, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de crisis in Oekraïne in de komende zes jaar een oplossing zal bereiken. 

     

    Rol de aftiteling alsjeblieft .... dit is de slechtste film ooit. 

     



    Vampire Inspector
    • Leuk 2
    • Verward 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...