Voor het eerst sinds zijn oprichting is Netflix de laatste kwartalen abonnees aan het verliezen. Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat die niet per se naar andere streamingdiensten trekken, maar vaak ervoor kiezen om opnieuw illegaal te downloaden of streamen.
Waarom is dit belangrijk?
Terwijl er jarenlang niets te doen was aan piraterij van films en series, leek Netflix enkele jaren geleden ineens de oplossing te hebben gevonden. De streamingdienst bood zowat alle populaire series van het moment aan op één plaats, zonder moeite en aan een betaalbare prijs. Een strategie die vruchten afwierp. Dat kleine bedrag hadden veel mensen er wel voor over. Illegaal downloaden brengt nu eenmaal risico's op virussen met zich mee en illegaal streamen is vaak een enorm gezoek naar een goede website. Maar nu lijkt piraterij toch steeds meer terrein terug te winnen, en daar zijn meerdere oorzaken voor.
Versplinterd streaminglandschap
Netflix begon de streamingrevolutie, maar kreeg daarbij al snel navolging. Amazon Prime Video, Disney+, Streamz en nog heel wat andere kleinere streamingdiensten verschenen op de markt. Daardoor raakte de content die iedereen wou zien, verdeeld. Wie mee wilde blijven, had dus meerdere abonnementen nodig. En om winst te blijven maken, moesten die streamingdiensten – Netflix voorop – hun prijzen regelmatig opslaan.
Het gevolg is dat Netflix de laatste kwartalen steeds meer abonnees verliest. Dit jaar ging het al om meer dan één miljoen gebruikers. De concurrentie blijkt echter niet alleen te komen van andere streamingdiensten, maar ook van piraterij.
“Geconfronteerd met een steeds meer versplinterd streaminglandschap, rekent de consument uit. Zo realiseert hij zich dat toegang hebben tot alle shows die ze willen zien geen gerechtvaardigde uitgave is, zeker niet in tijdens van crisis waarbij op heel wat andere vlakken moet bespaard worden”, zegt Andy Chatterley, CEO van piraterij-opsporingsbedrijf MUSO.
25 procent meer piraterij
Uit data van MUSO blijkt dat wereldwijd 16 procent van alle illegaal bekeken content van Netflix komt. Over de gehele entertainmentsector is piraterij in de eerste helft van 2022 zelfs met 25 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. En voorlopig lijkt er niets op te wijzen dat die trend snel zal omkeren.