Spring naar bijdragen

  • ACM verwacht deze zomer definitieve beleidsregel voor vrije modemkeuze

     Delen


    De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht deze zomer de definitieve beleidsregel voor vrije modemkeuze te publiceren. Daarin staat dat eindgebruikers het recht hebben hun eigen eindapparatuur te kiezen en daarmee ook het recht om zelf een eigen modem te kiezen en aan te sluiten op het netwerk van de internetprovider, zo laat de toezichthouder in het vandaag verschenen Jaarverslag netneutraliteit 2020-2021 weten (pdf).

    Vorig jaar publiceerde de ACM de conceptbeleidsregel vrije modemkeuze. Met de beleidsregel Netwerkaansluitpunt wil de toezichthouder duidelijkheid geven over welk deel van het netwerk eigendom is van de internetprovider en welk deel vrije keuze van de eindgebruiker is. Volgens de toezichthouder is een vrije modemkeuze vanwege verschillende redenen belangrijk. 

    Het zou aanbieders van modems, routers en mediaboxen moeten stimuleren om een goed aanbod te doen op het gebied van prijs en functionaliteit. Daarnaast zou de vrije keuze voor meer innovatie moeten zorgen. Tevens zou het de overstap naar een andere provider moeten vereenvoudigen, omdat de bestaande apparatuur naar een nieuwe provider kan worden meegenomen.

    Veiligheid is een andere belangrijke reden voor het invoeren van de vrije modemkeuze. "Een significante groep eindgebruikers heeft behoefte de veiligheid van hun persoonlijke gegevens zelf te beheren en willen daarom ook modems en routers kunnen kiezen die dergelijk beheer in hun ogen beter mogelijk maken", aldus de ACM.

    De beleidsregel van de toezichthouder die voor vrije modemkeuze gaat zorgen is gebaseerd op de richtlijn van BEREC, het Europese netwerk van toezichthouders op elektronische communicatie. De definitieve versie van de beleidsregel zal naar verwachting deze zomer worden gepubliceerd.



    Monkie
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  7 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...