Spring naar bijdragen

  • Autoriteit Consument & Markt legt Epic Games dubbele boete op van € 562.500

     Delen


    Fortnite, bekend als een gratis te spellen game, stelt spelers in staat om met echt geld aankopen te doen voor het personaliseren van hun karakters met diverse items. Deze game geniet een brede populariteit onder jongeren, wat de aandacht heeft getrokken van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM).

    Uitvoerig onderzoek door de ACM heeft aangetoond dat jonge spelers van Fortnite blootgesteld werden aan praktijken die hen stimuleerden om aankopen te doen, waarbij specifiek ingespeeld werd op de kwetsbaarheden van deze jonge doelgroep. Volgens de ACM maakte Epic Games, de ontwikkelaar van Fortnite, zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken die voornamelijk op kinderen gericht waren.

    Een van de tactieken die werd geïdentificeerd, betrof het gebruik van directe aansporingen zoals 'koop nu' of 'haal het nu', iets wat de ACM bestempelt als een ongeoorloofde, agressieve verkoopmethode. Voor deze overtreding legde de ACM een boete op van 562.500 euro. Daarnaast constateerde de ACM het gebruik van aflopende timers voor items in de Item Shop, welke misleidend bleken omdat de items ook na het verlopen van de timer nog beschikbaar waren. Dergelijke praktijken, ook bekend als 'dark patterns', zijn misleidend en in strijd met de regelgeving.

    Deze tactieken, volgens de ACM, speelden in op de vrees van jonge spelers om iets te missen, waardoor het risico op impulsieve aankopen toenam. Om deze misleidende praktijk aan te pakken, ontving Epic Games een additionele boete van 562.500 euro.

    Als gevolg hiervan werd Epic Games opgedragen om de Item Shop vóór 10 juni in overeenstemming met de regelgeving te brengen. Epic heeft aangegeven diverse maatregelen te zullen nemen, waaronder het wereldwijd verwijderen van alle aflopende timers. Verder zal de lokale tijd zichtbaar zijn die aangeeft wanneer de Item Shop ververst wordt, en zal per item aangegeven worden wanneer het uit de Item Shop verdwijnt. Specifiek voor Nederlandse spelers onder de achttien jaar zullen alleen items getoond worden die 48 uur of langer beschikbaar zijn.

    Ondanks de invoering van deze maatregelen, besloot Epic Games in beroep te gaan tegen de beslissing van de ACM. Epic beweert dat het besluit van de toezichthouder significante feitelijke onjuistheden bevat betreffende de werking van Fortnite en de Item Shop. Volgens Epic zouden de gevraagde aanpassingen leiden tot een verminderde ervaring voor de spelers. Epic Games blijft kritisch over de gestelde eisen en zet vraagtekens bij de interpretaties van hun praktijken door de ACM, met als doel het behouden van een positieve speelervaring voor hun gebruikersbasis.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  1 lid is actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...