Spring naar bijdragen

  • Bepalingen van de Services Act (DSA) vanaf vandaag van kracht voor internetproviders

     Delen


    Vanaf vandaag zijn de bepalingen van de Services Act (DSA) van kracht voor internetproviders, online diensten en verkoopplatformen zoals Bol en Marktplaats. Deze wet heeft als doel om het internet veiliger te maken en de online bescherming van EU-inwoners te verbeteren.

    De DSA is in november 2022 ingevoerd, maar we bevinden ons momenteel nog in een overgangsperiode. Aan het einde van dit jaar zal de strenge Europese techwet volledig van kracht zijn.

    De DSA is nu van toepassing op veel bedrijven die actief zijn op het internet. Alle aanbieders van online diensten met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljoen euro of meer dan vijftig werknemers vallen nu onder de DSA, volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

    Dit omvat onder andere internetproviders, webhostingproviders en online handelsplatformen zoals Bol en Marktplaats. Later dit jaar zal de ACM de wettelijke bevoegdheid krijgen om toezicht te houden op de naleving van de DSA.

    Grote bedrijven zoals Google, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook-moederbedrijf Meta en Zalando vallen sinds augustus vorig jaar al onder de strengste verplichtingen van de DSA. Deze bedrijven moeten bijvoorbeeld de verspreiding van illegale content en desinformatie tegengaan en transparant zijn over online advertenties op hun platforms.

    Internetproviders en webhostingbedrijven hebben nu ook de verplichting om de verspreiding van schadelijke inhoud aan te pakken. Daarnaast moeten gebruikers duidelijk worden geïnformeerd over hoe ze hun persoonlijke informatie of gebruikersaccount kunnen verwijderen.

    Websites zoals Bol en Marktplaats moeten nu meer informatie opvragen over de handelaren die producten of diensten via hun platform verkopen, volgens de Kamer van Koophandel (KVK). Ook moeten deze platforms meer informatie over deze handelaren openbaar maken. Dit zou onbetrouwbare handelaren moeten ontmoedigen en helpen bij het identificeren van niet-betrouwbare verkopers.

    Zodra de ACM wettelijk is aangewezen als toezichthouder, kan zij eisen dat hostingproviders en online platforms illegale inhoud verwijderen. Hierbij valt te denken aan desinformatie en berichten die terrorisme, kindermisbruik of haat verspreiden. De ACM verwacht later dit jaar over deze bevoegdheid te beschikken.

    Hostingproviders en online platforms moeten verplicht regels opstellen voor het aanpakken van illegale inhoud. Daarnaast zijn zij verplicht om jaarlijks een transparantierapport te publiceren waarin staat hoeveel bevelen zij van autoriteiten hebben ontvangen om illegale inhoud te verwijderen.

    Toezichthouders kunnen boetes opleggen aan bedrijven die niet voldoen aan de DSA of aan verwijderingsbevelen. Deze boetes kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf. Daarnaast is het ook mogelijk dat toezichthouders kiezen voor een dwangsom die kan oplopen tot 5 procent van de dagomzet van het bedrijf.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  7 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...