
In 2025 blijft Stichting BREIN onvermoeibaar strijden tegen de aanbieders van illegale IPTV-diensten en boekt het opnieuw opmerkelijke successen. De strijd tegen deze illegale praktijken gaat onverminderd door en in de afgelopen maanden zijn er diverse overwinningen behaald. Niet alleen zijn de diensten van deze aanbieders stopgezet voor zowel nieuwe als bestaande klanten, maar ze zijn ook verplicht om financiële compensaties te betalen, wat hen raakt in hun onterecht verkregen omzet.
In twee belangrijke zaken heeft BREIN zelfs de rechtsgang ingeschakeld. De rechter heeft in beide gevallen een ex-parte beschikking verleend aan BREIN, wat betekent dat de betrokken IPTV-aanbieders onmiddellijk hun activiteiten moesten staken, onder dreiging van dwangsommen. Deze beslissingen benadrukken eens te meer dat er niets legaals is aan deze diensten, ondanks de beweringen van sommige verkopers. Klanten van deze aanbieders worden afgesloten en krijgen vaak hun geld niet terug, een risico waar BREIN al geruime tijd voor waarschuwt.
BREIN laat zich echter niet alleen leiden door juridische wegen; ook buiten de rechtszaal weet de stichting zijn doelwitten te bereiken. Zo heeft BREIN ervoor gezorgd dat twee fysieke verkooppunten van IPTV geconfronteerd werden met hun verhuurder, die hun huurcontract beëindigde vanwege de illegale activiteiten. Dergelijke fysieke locaties geven een schijn van legitimiteit aan illegale IPTV-diensten, waardoor het des te crucialer is om deze aanbieders aan te pakken.
Onder het motto ‘we pakken de aanbieders waar we ze kunnen pakken’, zoekt BREIN naar alternatieve wegen wanneer het identificeren van betrokken personen niet direct mogelijk is. Tot nu toe zijn dit jaar zes Nederlandse online IPTV-aanbieders hun websites kwijtgeraakt. Vier van deze zaken zijn opgelost via de hostingaanbieders en SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), terwijl in twee gevallen de site-eigenaren vrijwillig stopten na een sommatie van BREIN.
Zelfs zonder een eigen website weten IPTV-aanbieders hun diensten aan de man te brengen. Ze maken gebruik van vraag & aanbod sites, sociale media, en communiceren via messaging-apps zoals WhatsApp en Facebook. Maar ook deze aanbieders zijn niet veilig voor BREIN. Sinds de jaarwisseling zijn vijf verschillende IPTV-verkopers op Marktplaats opgespoord, die allemaal een onthoudingsverklaring moesten ondertekenen en een schadevergoeding moesten betalen. Deze onthoudingsverklaring verplicht hen om hun illegale activiteiten te staken, met een hoge contractuele boete als ze opnieuw in de fout gaan. Ook een aanbieder die dacht onder de radar te blijven door alleen via WhatsApp te handelen, is geïdentificeerd en heeft een onthoudingsverklaring getekend.
De wereld van illegale IPTV zit vol met oplichters. BREIN voert voortdurend onderzoek uit naar inbreukmakers zoals IPTV-aanbieders en doet vaak proefaankopen om te controleren wat er daadwerkelijk geleverd wordt. De ervaring leert dat een betaling aan een dergelijke aanbieder geen garantie biedt voor de levering van een IPTV-dienst. Met andere woorden: bij een deel van de proefaankopen worden kopers simpelweg opgelicht. Dit is natuurlijk een risico dat BREIN op zich neemt, maar de stichting zou geen proefaankopen doen als de ‘aanbieder’ niet als geloofwaardig werd gepresenteerd. Daarom waarschuwt BREIN: er is een reële kans dat je opgelicht wordt door een IPTV-‘verkoper’. Als een aanbieder al geloofwaardig lijkt voor BREIN, dan is de kans groot dat dit ook geldt voor de gemiddelde consument.
Bastiaan van Ramshorst, directeur van BREIN, benadrukt: “De verkopers van illegale IPTV die wij aanpakken, hebben een serieus probleem. Maar ook de consumenten die een abonnement bij deze aanbieders hebben afgesloten, zijn de dupe. Ze kunnen hun vaak tot een jaar vooruitbetaalde abonnement niet langer gebruiken. Bovendien krijgen consumenten steeds vaker helemaal niets geleverd nadat ze geld hebben overgemaakt aan een illegale IPTV-aanbieder. En laten we het risico op virussen en malware die inherent zijn aan het gebruik van illegale bronnen, niet vergeten. Koop alleen van legitieme aanbieders, dan loop je deze risico’s niet.”
De strijd van BREIN tegen illegale IPTV is niet alleen een juridische strijd, maar ook een strijd voor de bescherming van consumenten en de creatieve industrie. Door vastberaden en innovatief op te treden, laat BREIN zien dat illegale praktijken niet onbestraft kunnen blijven. Samen kunnen we een veilige en legale digitale toekomst creëren. Laten we ons verenigen en kiezen voor eerlijkheid en integriteit in de wereld van media en entertainment.
Aanbevolen reactie
Meld je aan om een opmerking te plaatsen
Je kunt een opmerking achterlaten als je bent aangemeld
Nu aanmelden