Jump to content

 • Duken
  Duken

  Dutplanet gaat offline na actie van Brein

  Sign in to follow this  

  De opvolger van Usenet-indexer FTDworld, genaamd Dutplanet, heeft zijn site offline gehaald nadat betrokkenen moesten getuigen voor de rechtbank Amsterdam. Brein was achter de gegevens van de beheerders gekomen door medewerking van onder andere een bankinstelling.

  Brein laat in een persbericht weten dat de site 200.000 gebruikers telde en daarmee de grootste Usenet-site van Nederland was. Brein heeft via een bankinstelling en verschillende getuigenverhoren, waarbij onder ede verklaringen werden afgelegd, de gegevens van de beheerders van Dutplanet achterhaald. Er zijn in totaal vier betrokkenen gehoord; vier anderen hebben vrijwillig buiten de rechtbank om verklaringen afgelegd en schikkingen getroffen, zo meldt de stichting.

  Uiteindelijk heeft Brein ook de eigenaar van de website geïdentificeerd en heeft deze eveneens opgeroepen om afgelopen vrijdag een verklaring af te leggen. Als gevolg van deze oproep ging de site offline en zou de eigenaar zich hebben uitgeschreven uit het Nederlandse bevolkingsregister. Brein zegt te overwegen aangifte tegen deze persoon te doen om meineed, die gepleegd zou zijn tegenover een andere betrokkene die in een eerdere zitting was gehoord. Tim Kuik stelt dat de huidige zaak 'een waarschuwing is dat ook beheerders en moderators onder de aandacht van Brein staan'.

  Op het moment van schrijven is de Dutplanet-site niet te bereiken, er is echter geen mededeling op de site geplaatst. De voorganger van de site, FTDworld, stopte in 2013 zonder zelf een reden te noemen. Op dat moment telde de site ongeveer 250.000 leden en stond in de kijker bij Brein. De stichting probeerde toen via de ING aan de naw-gegevens van de beheerders te komen, toen besloot de rechter dat de bank daartoe niet was verplicht. In het huidige geval lijkt een bankinstelling echter wel meegewerkt te hebben.

  Brein is ook nog steeds verwikkeld in een rechtszaak met Usenet-provider NSE. Recentelijk twijfelde het hof Amsterdam echter aan het belang van Brein in deze zaak, omdat NSE niet meer actief is.

  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  Poeh, Brein heeft al een goed jaar achter de rug. Er zijn nog alternatieven... hier een lijstje ^_^

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Piraatje

  Geplaatst 18 uur geleden

  Vergeten jullie de VPN verbinding niet? Hiermee kan je veilig internetten en anoniem downloaden. Een vereiste tegenwoordig, gelukkig hebben we een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

  De handleiding van de VPN verbinding staat hier.

  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...