Spring naar bijdragen

  • EU-hof: YouTube hoeft IP-adres van illegale Uploader niet te delen

     Delen


    YouTube kan niet worden gedwongen om bepaalde privégegevens, zoals het e-mail- en IP-adres, te delen van mensen die op het platform illegaal films uploaden. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald.

    In het arrest Constantin Film Verleih (C-264/19) van 9 juli 2020 heeft het Hof geoordeeld dat richtlijn 2004/481 de rechterlijke instanties in zaken waarin een film zonder toestemming van de houder van het auteursrecht op een onlinevideoplatform is geüpload, niet verplicht om de exploitant van het videoplatform te gelasten het e-mailadres, het IP-adres of het telefoonnummer van de gebruiker die de film in kwestie heeft geüpload, te verstrekken. De richtlijn voorziet in de verstrekking van de „adressen” van de personen die inbreuk hebben gemaakt op een intellectuele-eigendomsrecht, en beoogt daarbij uitsluitend het postadres.

    Het Hof doet deze uitspraak in een zaak tussen het Duitse bedrijf Constantin Film en YouTube. Constantin Film, houder van exclusieve rechten op films als Parker en Scary Movie 5, eist dat YouTube het e-mailadres, telefoonnummer en IP-adres van gebruikers verstrekt die de films illegaal op YouTube hebben geplaatst. Op die eis hoeft YouTube van het Hof dus niet in te gaan.

    Het Hof van Justitie gaat daarmee mee in het advies dat advocaat-generaal Henrik Saugmandsgaard Øe in april aan het Hof gaf. Saugmandsgaard Øe stelde dat er volgens regels van de Europese Unie een strikte limiet is aan de informatie die kan worden gedeeld bij schendingen van intellectuele eigendomsrechten. Zo richt EU-wetgeving zich op de naam en het postadres van gebruikers, niet op het e-mailadres, telefoonnummer en IP-adres.

    De EU-landen zouden zelf uitgebreidere regels kunnen instellen. De EU stelt alleen minimumnormen. Het arrest van het Hof van Justitie is te lezen en te downloaden als PDF onder deze link.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Oud-beheerder

    Dat is dan weer goed nieuws. Hier staat dus dat YouTube / Google geen gegevens hoeft af te dragen van leden welke illegale content uploaden. :)

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Het Europese Hof heeft overduidelijk meer respect voor de privacy dan de Amerikaanse Gerechtshoven, maar de Europese Lidstaten kunnen uiteraard nog altijd hun eigen wetgeving toepassen of aanpassen.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    De uitspraak van dit EU Hof gaat puur en alleen om een aanvulling op de wel al volgens Artikel 8 verplichte afgifte van de NAW gegevens (Naam, Adres, Woonplaats). BREIN heeft over dit arrest zijn/haar eigen verklaring.

    Artikel 8 van de Handhavingsrichtlijn bepaalt dat Lidstaten het mogelijk moeten maken om adresgegevens te vorderen in geval van inbreuk. De Duitse rechter heeft de hoogste Europese rechter (HvJEU) gevraagd of dit naast naam-, adres- en woonplaatsgegevens (NAW) ook gegevens als telefoonnummer, emailadres en IP-nummers omvat. Het HvJEU heeft geoordeeld dat adres in artikel 8 van de richtlijn enkel NAW betekent maar dat het de lidstaten vrijstaat om in de mogelijkheid voorzien om verstrekking van telefoonnummer, emailadres en IP-nummer te gelasten indien daarbij een juist evenwicht wordt gevonden. Artikel 8 bevat alleen een minimumnorm. 

    In Nederland kan meer gevorderd worden op basis van de rechtspraak, met name het Lycos arrest van de Hoge Raad uit 2005 dat criteria geeft voor de afgifte van identificerende gegevens. BREIN kan dus zo nodig ruimere identificerende gegevens dan enkel naam-,adres- en woonplaatsgegevens vorderen in de aanpak van illegale diensten en de beheerders en uploaders daarvan. Dat is van belang wanneer de NAW-gegevens niet betrouwbaar of herleidbaar zijn tot de inbreukmaker, dat is meestal het geval wanneer zulke gegevens, als zij al gevraagd worden, niet worden geverifieerd.

    Bron: BREIN

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  6 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...