
Live Sport Piraterij: Frankrijk Beperkt Illegale IPTV en Illegale Streaming in 2024
De Franse telecomtoezichthouder Arcom heeft een nieuw rapport gepubliceerd over de illegale streaming van sportinhoud in Frankrijk. In 2024 heeft 18% van de Franse bevolking illegaal toegang gekregen tot sportinhoud, een percentage dat gelijk is aan het voorgaande jaar. Naar aanleiding van meldingen van Arcom werden 3.800 domeinen geblokkeerd, terwijl de rechtbank in Parijs in dezelfde periode meer dan 400 extra domeinen aan deze lijst toevoegde. De bezorgdheid over de opkomst van piraten IPTV zal waarschijnlijk aanhouden, aangezien 41% van de gebruikers toegeeft dat hun nieuwe hobby nog geen jaar oud is.
Ongeveer 15 jaar geleden lanceerde de Franse overheid een uitgebreid monitorings- en handhavingssysteem om online piraterij te bestrijden. Met boetes en internetontzeggingen voor recidivisten was het zogenaamde Hadopi-systeem misschien wel een voorloper van zijn tijd. Gebruikers van peer-to-peer netwerken, die Hadopi had willen bestrijden, hadden een grote afkeer van dit systeem. Voor de vele piraten die al waren overgestapt naar file-hosting, indexering en streamingplatforms, arriveerde de Hadopi-afschrikking echter te laat op een feest dat al op een nieuwe locatie gaande was. Aangezien streamingdiensten immuun waren voor de P2P-afluistervaardigheden van Hadopi, was het blokkeren van toegang tot piratensites een van de weinige overgebleven opties.
Het Arcom-tijdperk
Het in kaart brengen, begrijpen en beperken van het Franse piraterijlandschap is nu de verantwoordelijkheid van de toezichthouder Arcom. In een tijd waarin sportcompetities en hun uitzendrechthebbenden spreken over jaarlijkse verliezen van miljarden euro's, heeft Arcom veel werk te verzetten. Met de bevoegdheden die onder de Franse Sportcode beschikbaar zijn, heeft het ook de autoriteit om dit te doen. Rechthebbenden die "ernstige en herhaalde inbreuken" op hun intellectuele eigendomsrechten kunnen aantonen, kunnen een rechtbank verzoeken om "alle passende maatregelen" te eisen om de inbreuk te voorkomen of te beperken, van elke persoon of entiteit die daartoe in staat is. Zoals recentelijk is gezien in zaken met Cloudflare en Google, vallen derde partijen zoals DNS-resolvers binnen die reikwijdte. Een uitspraak eerder deze maand betekent dat ook VPN-providers zich aan deze regels moeten houden.
Onder bevel van een rechter van de rechtbank in Parijs moeten Cloudflare en Google de toegang tot genoemde piratensites beperken door de resolutie van hun domeinnamen te blokkeren. Een nieuw rapport van Arcom biedt een overzicht van de blokkeringmaatregelen in Frankrijk gedurende 2024 en de eerste maanden van 2025. Gezien de schaal van de blokkeringen, als Cloudflare, Google en de VPN-providers in toekomstige blokkeringaanvragen als standaard worden opgenomen, zullen ze het druk krijgen.
Het rapport werpt ook meer licht op de rol van Arcom na het uitvaardigen van blokkeringbevelen en biedt gegevens die de omvang van de tot nu toe uitgevoerde blokkeringen onthullen. Of de resultaten aan de consumentenzijde als een overwinning, acceptabele vooruitgang, stilstand of iets veel minder worden beschouwd, hangt af van informatie die zelden in een blokkeringrapport te zien is. Helaas ontbreekt ook verkoopdata in dit rapport.
Hoofdlijnen van Piraterijconsumptie
In plaats van een overkoepelende categorie van ‘illegale streaming’, maakt het rapport onderscheid tussen het bekijken van streams via een traditionele streamingwebsite en het consumeren van streams via een piraten IPTV-service die waarschijnlijk geld kost. Arcom rapporteert dat in 2024 2.028 live streamingdomeinen zijn geblokkeerd, in vergelijking met 1.769 IPTV-domeinen. Ter vergelijking: in 2023 werden slechts 77 IPTV-domeinen geblokkeerd. Arcom meldt dat 16% van de Fransen toegeeft live streaming sites te gebruiken, vergeleken met slechts 12% voor IPTV. Van direct belang is de schijnbare instroom van nieuwe gebruikers naar de laatste categorie.
In 2023 had ongeveer 26% van de IPTV-gebruikers deze manier van contentconsumptie nog geen jaar gebruikt. In 2024 gaf vier op de tien (41%) aan dat zij piraten IPTV-diensten minder dan 12 maanden gebruiken. Dit roept vragen op over de effectiviteit van de bewustwording van piraterijkwesties. Over het geheel genomen gaf 18% toe in 2024 live sportuitzendingen uit illegale bronnen te consumeren, een kleine afname ten opzichte van 19% het voorgaande jaar. Of het 'beperken' van piraterij jaar op jaar als acceptabel zal worden gezien, lijkt onwaarschijnlijk. Voor regeringen die hopen de situatie te verbeteren door eindgebruikers aan te pakken, zou een bevinding in het rapport stof tot nadenken moeten geven.
"[T] de neiging van kijkers [die illegale bronnen gebruiken] om ook te abonneren op legale betaalde aanbiedingen blijft hoog: 60% van hen betaalt voor sportaanbiedingen, twee keer zoveel als de gemiddelde Franse burger (32%, een lichte daling ten opzichte van 2023)," merkt Arcom op.
Hoofdlijnen van Blokkeringgegevens
Met siteblokkering stevig gevestigd als het wapen van keuze tegen piraterij, hopen rechthebbenden dat het bezoeken van geblokkeerde domeinen ongemak en teleurstelling zal combineren, zodat betalen voor content aantrekkelijker wordt. "Bijna een derde van de internetgebruikers die illegale streaming sites gebruiken, heeft blokkeringmaatregelen van Arcom ervaren, een stijging van vijf punten, en 71% van hen stopt met hun pogingen tot illegaal kijken," meldt Arcom.
Een blootstellingspercentage van blokkeringberichten van meer dan 30% lijkt niet onredelijk; tussen Arcom en de rechtbank in Parijs worden piratendomeinen met duizenden geblokkeerd.
Domeinen versus Sites
Wanneer rechthebbenden blokkeringaanvragen indienen bij de rechtbank in Parijs, wordt in de documentatie een zaak voor blokkering gepresenteerd, samen met een lijst van inbreukmakende domeinen. In sommige recente aanvragen zijn tussen de 100 en 150 domeinen opgenomen, wat kan leiden tot mediaberichten die domeinen verwarren met het aantal doelwit-sites. De gegevens suggereren dat dit verschil belangrijk is. Wanneer de rechtbank in Parijs blokkeringmaatregelen goedkeurt, worden de domeinen in de aanvraag geblokkeerd door lokale internetproviders. Op een bepaald moment nemen piraten site-operators meestal tegenmaatregelen om de effecten van de blokkering te beperken. Afhankelijk van de doelen kan dit betekenen dat er een nieuw domein, tien nieuwe domeinen, of zelfs 10.000 unieke en moeilijk te lezen subdomeinen worden ingezet, gevolgd door een volledige rebranding. Wat de reactie ook is, rechthebbenden en Arcom blijven druk in de weer.
Dynamische Blokkering Nu een Minimale Vereiste
De huidige blokkeringbevelen anticiperen op tegenmaatregelen door flexibiliteit te bieden. Alle rechthebbenden hoeven alleen maar bij te houden welke nieuwe domeinen toegang tot de sites achter de in de oorspronkelijke order vermelde domeinen vergemakkelijken, en vervolgens Arcom een nieuwe lijst van piratendomeinen te verstrekken. Veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zodra de agentschappen van Arcom relevante controles hebben uitgevoerd, worden meldingen voor die domeinen uitgegeven om geblokkeerd te worden, samen met de domeinen in de order. In 2024 werden in totaal 3.797 domeinen geblokkeerd na een melding van Arcom, vergeleken met slechts 415 domeinen in bevelen van de rechtbank in Parijs. Wanneer deze cijfers worden opgeteld, zijn de domeinen die voor blokkering door de rechtbank zijn goedgekeurd slechts een fractie van de domeinen die na meldingen van Arcom zijn geblokkeerd.
Deze cijfers zijn over het algemeen vergelijkbaar met die in andere landen; wanneer een rechtbank beveelt domeinen te blokkeren, is de kans groot dat het aantal domeinen dat uiteindelijk wordt beïnvloed vele malen groter is dan de initiële aanvraag suggereert.
Ten slotte hebben de Fransen nog een krachtig instrument tot hun beschikking. Sites die aan blokkeringmaatregelen zijn onderworpen, kunnen worden gerapporteerd aan zoekmachines, doorgaans Google en Bing, van waaruit hun domeinen worden gedeïndexeerd en nooit meer te zien zijn. Het nadeel is een zichtbaarheidstoename voor kwaadaardige piratensites en verschillende oplichting, die doorgaans minder ervaren gebruikers targeten voordat ze hen hun geld afhandig maken.
In dit complexe landschap van piraterij en handhaving is het duidelijk dat de strijd tegen illegale streaming een voortdurende uitdaging blijft. De ontwikkeling van technologie en de creativiteit van piraten blijven een stap voor op de handhaving. De vraag is niet alleen hoe effectief de maatregelen zijn, maar ook of deze maatregelen de gebruikers daadwerkelijk ontmoedigen om over te stappen naar legale alternatieven. De toekomst van sportuitzendingen en de strijd tegen piraterij in Frankrijk hangt in de balans, en het is aan zowel de overheid als de industrie om de juiste stappen te zetten.
Aanbevolen reactie
Meld je aan om een opmerking te plaatsen
Je kunt een opmerking achterlaten als je bent aangemeld
Nu aanmelden