Spring naar bijdragen

  • Nieuwe golf van Nintendo antipiraterij-klachten helpt ook Microsoft

     Delen


    Nintendo heeft een nieuwe golf DMCA-klachten bij Google gelanceerd in een poging om apparaten die piraterij mogelijk maken, moeilijker te vinden te maken. Net als bij eerdere inspanningen maakt de gaming gigant strategisch gebruik van DMCA-kennisgevingen over omzeiling om lijsten permanent uit de zoekresultaten te verwijderen. Onbedoeld lijkt Nintendo hiermee misschien ook Microsoft te helpen.

    Hoewel de meeste, zo niet alle, gaming bedrijven te kampen hebben met piraterij, is Nintendo een van de meest agressieve als het gaat om de bescherming van zijn intellectuele eigendomsrechten.

    Het bedrijf heeft een veelzijdige strategie die het probleem vanuit vrijwel alle denkbare richtingen aanpakt. Wanneer sites overzichten van gaming-ROM's maken die beschikbaar zijn om te downloaden, sleept Nintendo hun exploitanten graag voor de rechter en wanneer personen moeilijker zijn te dwingen met directe juridische actie, wil het via de rechtbank afdwingen om ISP’s te laten blokkeren van platformen die piraterij makkelijker maken.

    Hoewel het veel tegenstanders heeft op het gebied van piraterij, is de beruchte Team-Xecutor misschien wel de aartsvijand van het bedrijf. Met de ontwikkeling van hardware- en softwareoplossingen om Nintendo's technische beveiligingsmaatregelen te omzeilen, zoals die beschikbaar zijn voor het Switch-platform, is Team-Xecutor nu een van de prioriteiten van Nintendo.

    Afgelopen november berichtte TorrentFreak al dat Nintendo zich op Google had gericht met bijzondere DMCA-kennisgevingen over omzeilingen, die gedetailleerde URL's bevatten waar Team-Xecutor en soortgelijke producten die piraterij mogelijk maken, konden worden gevonden.

    Aangezien deze kennisgevingen niet gemakkelijk kunnen worden tegengegaan, heeft Google veel vermeldingen uit zijn indexen verwijderd, wat betekent dat iedereen die op zoek is naar SX OS- en SX Pro-producten van Team-Xecutor, gerelateerde pagina's moeilijker kunnen vinden. Het blijkt nu dat Nintendo op dit vlak de druk hoog houdt en steeds meer klachten naar Google afwerpt in een poging de populariteit van deze producten te verminderen.

    Begin december stuurde Nintendo onderstaande kennisgeving naar Google gericht op 91 pagina’s met als doel Team-Xecutor.com.

    "De onderstaande URL's promoten en leiden bezoekers naar wederverkopers van omzeilingssoftware en apparaten die SX OS en SX Pro worden genoemd"

    "Het SX OS en SX Pro zijn ontworpen om technologische beveiligingsmaatregelen in het Nintendo Switch-videospelsysteem te omzeilen en gebruikers in staat te stellen ongeautoriseerde kopieën van Nintendo's videospel bestanden af te spelen die onwettig via internet worden aangeboden."

    Hoewel dat zeker het geval was voor veel van de vermelde URL's, profiteerden rivaliserende gaming bedrijven ook van de kennisgeving. Opzettelijk of anderszins heeft Nintendo bijvoorbeeld ook verzocht tot het schrappen van pagina's met betrekking tot modificatieapparatuur voor de XBox 360 van Microsoft, inclusief de Xecutor Sonos 360-geluidsmodule. Een andere kennisgeving een paar dagen later, vermeldde nog eens 65 URL's , opnieuw gericht op een combinatie van Nintendo en Xbox-gerelateerde producten.

    Hoewel Team-Xecutor en verkopers van de R4-reeks back-upcartridges de belangrijkste doelen zijn, worden deze apparaten gedistribueerd via netwerken van wederverkopers, die Nintendo moeilijker te vinden wil maken. Veel kennisgevingen in december hebben dit probleem ook aangepakt, gericht op een reeks sites die Team-Xecutor en vergelijkbare producten verkopen.

    Na een onderbreking van zes weken begon Nintendo deze maand opnieuw kennisgevingen te verzenden, grotendeels in dezelfde indeling als voorheen door specifieke pagina's op een reeks sites uit de zoekresultaten van Google te verwijderen. Hoewel dit hinderlijk is voor de doelplatforms, bleken er met name drie de fout te hebben gemaakt om apparaten voor omzeiling op hun homepagina's aan te bieden.

    Als gevolg hiervan hebben sxswitch.com, mod-switch.com en gogioco.com allemaal hun homepagina's verwijderd uit zoekresultaten. Team-Xecutor.com ontving dezelfde behandeling al in september 2019.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Oud-beheerder

    Mad, dit gaat dus niet om het blokkeren van directe piraten websites maar zelfs informatieve websites over gebruik van deze producten worden al geblokkeerd? Gaat steeds een stapje verder :(

    goed artikel @Drifter

     

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Dan loopt elke website die in een artikel ook maar iets van de woorden R4 of Team-Xecutor hebben getagged het risico gefilterd te worden. Dat is een behoorlijk klap voor de sites waar die artikelen aangekocht kunnen worden. Ik kan me zelfs voorstellen dat er artikelen op het Duken.nl forum "Alles over Games en Consoles" op Google gefilterd gaan worden die verwijzingen hebben staan naar die artikelen.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  4 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...