Spring naar bijdragen

  • Nintendo spant rechtszaak aan tegen de makers van de Nintendo Switch-emulator Yuzu

     Delen


    Nintendo heeft een rechtszaak aangespannen tegen de makers van de Nintendo Switch-emulator Yuzu, waarbij ze beweren dat de emulator op grote schaal piraterij faciliteert. Nintendo eist dat Yuzu uit de lucht gehaald wordt.

    Hoewel Yuzu zelf geen illegale games aanbiedt, beweert Nintendo dat de emulator indirect verantwoordelijk is voor auteursrechtinbreuk door gebruikers die illegaal games op de emulator spelen. Nintendo noemt als voorbeeld het spel The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, dat anderhalve week voor de officiële release al te downloaden was op piraterijsites. Volgens Nintendo werd dit mogelijk gemaakt doordat piraterijsites vaak naar Yuzu verwezen als methode om het spel te kunnen spelen.

    Nintendo beweert verder dat Yuzu direct financieel voordeel heeft behaald uit de auteursrechtinbreuk. Yuzu heeft namelijk een Patreon-pagina waar betalende gebruikers vroege versies van de emulator kunnen downloaden. Rond de release van Zelda zou het aantal betalende gebruikers zijn verdubbeld, omdat alleen de nieuwste versie van Yuzu in staat zou zijn om het spel te draaien. Daarnaast hebben gebruikers op de Discord-server van Yuzu veelvuldig gediscussieerd over het emuleren van Zelda, wat volgens Nintendo aantoont dat de makers op de hoogte waren van het feit dat de emulator veel gebruikt werd om het spel vroegtijdig te spelen.

    Nintendo verwijt Yuzu ook dat ze op hun website links plaatsen naar sites met instructies over het hacken van de Switch en software waarmee gebruikers decryptiesleutels kunnen verkrijgen, die nodig zijn om games op de emulator te spelen. Hoewel Yuzu de games zelf niet ontsleutelt, beweert Nintendo dat de makers op deze manier technologische beveiligingsmaatregelen omzeilen die bedoeld zijn om piraterij op pc's en smartphones tegen te gaan.

    Nintendo beweert dat Yuzu hoofdzakelijk ontworpen is om technologische beveiligingsmaatregelen te omzeilen en heeft weinig andere toepassingen. Het bedrijf stelt ook dat de makers van Yuzu zelf illegale games spelen, omdat ze meerdere keren screenshots hebben gepost van Switch-titels die getest worden in de emulator. Nintendo eist dat Yuzu offline gehaald wordt en dat alle kopieën ervan vernietigd worden. Daarnaast wil het bedrijf een schadevergoeding van 150.000 dollar per auteursrechtinbreuk.

    Vorig jaar heeft Nintendo al een takedownverzoek ingediend tegen enkele tools waarmee gebruikers decryptiesleutels kunnen downloaden. Als gevolg hiervan heeft een andere Switch-emulator, Skyline, ervoor gekozen om te stoppen uit angst voor een vergelijkbaar verzoek. In hetzelfde jaar heeft Nintendo de release van de GameCube- en Wii-emulator Dolphin op het Steam-platform verhinderd. Het bedrijf dreigde met een DMCA-takedownverzoek als de makers de emulator op het gameplatform zouden plaatsen.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Content-Beheer

    Nintendo heeft een schikking getroffen met de maker van de Nintendo Switch-emulator Yuzu voor een bedrag van 2,4 miljoen dollar. Deze emulator stelde gebruikers in staat om Nintendo Switch-games op andere platforms te spelen. De schikking volgt op een rechtszaak waarbij Nintendo eiste dat Yuzu van het internet gehaald zou worden vanwege de mogelijkheid tot grootschalige piraterij.

    De ontwikkelaar, Tropic Haze, heeft toegegeven dat Yuzu met opzet is gemaakt om Nintendo Switch-games te omzeilen. Naast het betalen van de schadevergoeding heeft Tropic Haze ook ingestemd met het offline halen van de emulator. Het domein yuzu-emu.org zal worden overgedragen aan Nintendo, samen met kopieën van Yuzu en de tools die voor de ontwikkeling en het gebruik van de emulator worden gebruikt. Ook de 3DS-emulator Citra wordt hierdoor beïnvloed en zal uit de lucht gehaald worden.

    Nintendo heeft vorige week een rechtszaak aangespannen tegen Tropic Haze, waarin werd beweerd dat de emulator piraterij faciliteerde. Er werd bijvoorbeeld gemeld dat The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, voordat het officieel werd uitgebracht, al illegaal te downloaden was op piraterijsites die naar Yuzu verwezen. Naar verluidt is deze Zelda-game voor de release meer dan een miljoen keer illegaal gedownload. Het is echter nog onduidelijk of Yuzu volledig zal verdwijnen, aangezien er nog steeds kopieën en broncode van de emulator in omloop zijn.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Content-Beheer

    De broncode van de populaire emulator Yuzu wordt momenteel gebruikt voor een nieuw project genaamd Suyu. Vorige maand kondigde Nintendo aan dat ze de makers van Yuzu wilden aanklagen, omdat de emulator het mogelijk maakte om op illegale wijze Nintendo-games te spelen op pc en Android-systemen. Nintendo benadrukte dat bijvoorbeeld The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom al meer dan een miljoen keer illegaal was verspreid voordat het spel zelfs was uitgebracht.

    De makers van Yuzu werden gedwongen om een boete van 2,4 miljoen dollar aan Nintendo te betalen en de verspreiding van de emulator moest stoppen. Deze schikking zorgde voor veel opschudding in de emulatiescene en leidde ertoe dat andere ontwikkelaars ook de ontwikkeling van hun emulators stopzetten.

    Desondanks heeft het team achter Suyu aan Ars Technica bevestigd dat ze de broncode van Yuzu gebruiken voor hun nieuwe emulatieproject. Ze merken op dat Suyu zich in een juridisch 'grijs gebied' bevindt.

    Om juridische problemen met Nintendo te voorkomen, beweert het Suyu-team dat ze drie dingen anders doen dan Yuzu. Ten eerste verdienen ze geen geld met het project, in tegenstelling tot Yuzu, dat via Patreon geld inzamelde. Daarnaast zullen ze geen gidsen maken die uitleggen hoe je illegale games via de emulator kunt spelen. Ten slotte is Suyu tegen alle vormen van piraterij en wordt elke discussie hierover verwijderd van hun Discord-server. Deze punten waren belangrijk in de aanklacht van Nintendo tegen Yuzu.

    Het is belangrijk op te merken dat emulators niet alleen worden gebruikt om illegaal nieuwe spellen te spelen, maar ook voor zaken zoals het behoud van games. Op dit moment is Suyu nog niet beschikbaar en het is onduidelijk wanneer het project officieel zal worden uitgebracht.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Content-Beheer

    Nintendo heeft een DMCA-verzoek ingediend om de bètaversie van de Nintendo Switch-emulator suyu offline te halen. De emulator, gebaseerd op de Yuzu-emulator van Tropic Haze, was eerder deze week beschikbaar gesteld. GitLab heeft bevestigd dat ze het verzoek hebben ontvangen en suyu offline hebben gehaald. Het is nog niet bekend of suyu in de toekomst beschikbaar zal zijn op een andere site.

    Suyu is ontwikkeld door de makers van Tropic Haze en vereist dat gebruikers hun eigen Switch-encryptiesleutels en -firmware aanleveren. Alle verwijzingen naar de Yuzu-emulator zijn verwijderd en de ontwikkelaars benadrukken dat suyu niet bedoeld is voor piraterij en dat discussies over piraterij niet toegestaan zijn op hun websites en Discord-server.

    Eerder dit jaar heeft Nintendo Tropic Haze aangeklaagd voor het faciliteren van piraterij en eiste dat de emulator offline zou worden gehaald. Tropic Haze heeft uiteindelijk een schikking getroffen met Nintendo en heeft zowel de Yuzu-emulator als de 3DS-emulator Citra offline gehaald.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Content-Beheer

    Nintendo zet opnieuw grote stappen in het beschermen van zijn intellectuele eigendom en auteursrechten door een omvangrijk DMCA-takedownverzoek bij GitHub in te dienen. Dit keer richt het verzoek zich op een groot aantal forks van de populaire Nintendo Switch-emulator Yuzu. In totaal het om 8535 Yuzu-repositories die volgens Nintendo inbreuk maken op hun auteursrechten. Deze actie benadrukt Nintendo's onophoudelijke inspanningen om piraterij en de verspreiding van illegale kopieën van hun games tegen te gaan.

    Aan het begin van deze week heeft Nintendo dit takedownverzoek ingediend met de redenering dat deze repositories toegang bieden tot de Yuzu-emulator of code bevatten die erop gebaseerd is. Dit maakt het mogelijk om de technologische beschermingsmaatregelen van Nintendo te omzeilen, waardoor gebruikers toegang kunnen krijgen tot illegale versies van Switch-games. Volgens het bedrijf schenden vrijwel alle forks van de Yuzu-hoofdrepository daarmee hun auteursrecht.

    GitHub, als platform dat deze repositories host, heeft laten weten dat het verzoek van Nintendo invloed heeft op alle 8535 repositories die emulatorcode bevatten. Echter, de betrokken repositories zijn niet onmiddellijk verwijderd. GitHub heeft ervoor gekozen om developers eerst de kans te geven hun repositories te wijzigen of een tegenverzoek in te dienen als reactie op de DMCA-melding.

    De confrontatie tussen Nintendo en de ontwikkelaars van Yuzu, Tropic Haze, bereikte al eerder dit jaar een hoogtepunt. In februari sleepte Nintendo Tropic Haze voor de rechter wegens het 'faciliteren van piraterij op grote schaal'. Dit resulteerde uiteindelijk in een schikking waarbij Yuzu offline werd gehaald. Als onderdeel van deze schikking heeft Tropic Haze toegezegd om Nintendo 2,4 miljoen dollar aan schadevergoeding te betalen. Een vergelijkbare situatie deed zich voor met de Switch-emulator suyu, die ook via een DMCA-verzoek door Nintendo offline werd gehaald. Deze emulator, die ook op Yuzu was gebaseerd, werd door de makers gepresenteerd als een versie die geen piraterij bevorderde.

    Nintendo's vastberadenheid in het beschermen van zijn intellect eigendom blijkt ook uit andere recente acties, zoals takedownverzoeken tegen homebrewtools zoals Lockpick en Lockpick_RCM, de Steam-versie van de GameCube- en Wii-emulator Dolphin, en alle aan Nintendo gerelateerde content voor Garry's Mod. Deze reeks maatregelen toont aan dat Nintendo bereid is ver te gaan in de bescherming van zijn eigendom tegen piraterij en onrechtmatig gebruik.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Content-Beheer

    Nintendo's inzet voor het beschermen van zijn intellectuele eigendom en auteursrechten, met name met betrekking tot de Nintendo Switch, heeft geleid tot een significante actie tegen het gebruik en de verspreiding van omzeilingstools die de digitale beveiliging van hun platform ondermijnen. Deze maatregelen, waaronder het verwijderen van meer dan 8.500 Yuzu-repo's via een DMCA-kennisgeving, laten zien hoe serieus Nintendo deze kwesties neemt. Yuzu is een populaire emulator die het mogelijk maakt om Nintendo Switch-games op een PC te draaien, wat Nintendo ziet als een directe bedreiging voor de beveiliging en exclusiviteit van hun game-content.

    De DMCA-kennisgevingen, met name gericht op tools zoals Lockpick_RCM die gebruikt worden om beschermde cryptografische sleutels van de Nintendo Switch te extraheren, tonen aan hoe Nintendo de verspreiding van software die is ontworpen om hun Technological Protection Measures (TPM's) te omzeilen, tegengaat. Door de toegang tot en distributie van deze sleutels te beperken, probeert Nintendo het illegaal downloaden en gebruiken van auteursrechtelijk beschermde software zonder toestemming tegen te gaan.

    De basis van deze acties is gelegen in de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) van de Verenigde Staten, met name Sectie 1201, die de omgang met technologieën die bedoeld zijn voor het omzeilen van digitale sloten of beveiligingsmechanismen verbiedt. Dit onderdeel van de wet is ontworpen om auteursrechthouders zoals Nintendo in staat te stellen hun creatieve werken te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en distributie.

    De acties van Nintendo, waaronder dagelijkse verwijderingen van honderden bestanden en repo's, benadrukken niet alleen hun vastberadenheid om hun intellectueel eigendom te beschermen maar ook hun proactieve houding in het voorkomen van inbreuk op auteursrecht. Dit weerspiegelt een bredere trend in de industrie waarbij bedrijven steeds assertiever optreden tegen softwarepiraterij en het ongeoorloofd gebruik van hun intellectuele eigendom.

    Het is duidelijk dat Nintendo, ondanks het ontbreken van een rechtszaak die specifiek tegen Yuzu of vergelijkbare tools is gewonnen, aanzienlijke wettelijke rechtsmiddelen tot zijn beschikking heeft onder de DMCA om actie te ondernemen tegen inbreuken. Dit markeert een aanhoudende strijd tegen het illegale gebruik van hun software en de handhaving van hun auteursrechten, een strijd die naar verwachting zal voortduren naarmate technologie blijft evolueren.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  5 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...