Jump to content

 • Drifter
  Drifter

  Rusland verplicht de grootste VPN Providers om gebande sites te blokkeren

  Sign in to follow this  

  Tien grote VPN-providers zijn door de Russische autoriteiten verplicht om te beginnen met het blokkeren van sites die aanwezig zijn in de nationale zwarte lijst van het land. NordVPN, ExpressVPN, IPVanish en HideMyAss behoren tot de getroffen partijen. TorGuard ontving ook een kennisgeving en heeft zijn diensten met onmiddellijke ingang uit Rusland gehaald.

  De afgelopen jaren is Rusland doorgegaan met zijn missie om de toegang tot inhoud die de staat aanstootgevend vindt te beperken. Veel soorten sites, van vermeende piratenplatforms tot sites met extremistische inhoud, zijn allemaal getroffen . Lokale internetproviders zijn wettelijk verplicht om hun domeinen te blokkeren, waardoor ze ontoegankelijk worden. Er zijn echter tal van ontwijkingsopties beschikbaar, iets dat de regering probeert aan te pakken.

  In juli 2017 heeft president Vladimir Poetin een wetsontwerp ondertekend dat tot doel heeft deze omweg te dichten. Het plan was om te voorkomen dat burgers toegang krijgen tot verboden sites met behulp van VPN's, proxies, Tor en andere anonieme services.

  De dreiging was simpel: als zou blijken dat dergelijke diensten de toegang tot verboden platforms vergemakkelijken, zouden ook zij zich kunnen bevinden op Ruslands 'internet blacklist', lokaal bekend als FGIS. Terwijl sommige VPN-aanbieders zich ruim voor de nieuwe wetgeving uit Rusland terugtrokken zijn anderen doorgegaan. Nu proberen de autoriteiten echter de strop strakker te maken.

  In de afgelopen paar dagen meldde telecom waakhond Roscomnadzor dat het naleving meldingen stuurde naar 10 belangrijke VPN-services met servers in Rusland - NordVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish, VPN Unlimited, VyprVPN, Kaspersky Secure Connection, HideMyAss !, Hola VPN en OpenVPN.

  Het overheidsagentschap eist dat de getroffen diensten beginnen met het koppelen van de FGIS-database en de daarin vermelde sites blokkeren. Verschillende andere lokale bedrijven - zoekgigant Yandex, Sputnik, Mail.ru en Rambler - zijn al verbonden met de database en filteren zoals vereist.

  Een kennisgeving ontvangen door TorGuard onthult dat de provider inderdaad iets minder dan een maand de tijd kreeg om te voldoen. In de kennisgeving worden ook de gevolgen beschreven van het niet doen van de waarschuwing, dat wil zeggen dat ze op de zwarte lijst met de rest van de verboden sites worden geplaatst zodat deze niet in Rusland kan opereren.

  TorGuard is echter duidelijk - het weigert te werken onder deze voorwaarden en is dus al uit eigen beweging opgestapt. Op dit moment is TorGuard al stappen aan het ondernemen om alle fysieke server aanwezigheid in Rusland te verwijderen. Ze hebben alle servers op hun locaties in Sint-Petersburg en Moskou schoongeveegd en zullen niet langer zaken doen met datacenters in de regio, aldus de verklaring van TorGuard, die nog aangevuld wordt met de mededeling dat ze graag duidelijk willen maken dat deze verwijdering van servers een vrijwillige beslissing was van het management van TorGuard en dat er geen inbeslagname van apparatuur plaatsvond.

  Omdat de overige bedrijven in kwestie met hun juridische teams overleggen, zal alleen de tijd duidelijk maken welke van de anderen ervoor kiezen om te voldoen aan de Russische wetgeving en beginnen met blokkeren - of de regio volledig verlaten.

  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  Enge zaken zijn dit. Straks gaat Rusland VPN verbieden omdat de providers de sites niet dicht zetten. Dat wordt een pijnlijke situatie..... :(

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Gaat steeds gekker worden met die Poetin en er is kennelijk niemand in Rusland die hem gaat afstoppen. Pure censuur uit de oude doos van het ijzeren gordijn, want het draait waarschijnlijk hoofdzakelijk om het afstoppen van personen die zich op wat voor manier dan ook via Internet negatief uitlaten over het gevoerde beleid.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Rusland laat weten dat het binnenkort zal beginnen met het blokkeren van belangrijke VPN-providers.

  In maart werden tien grote VPN-providers, waaronder NordVPN, ExpressVPN, IPVanish en HideMyAss, door de Russische autoriteiten bevolen om sites te blokkeren die aanwezig zijn in de nationale zwarte lijst van het land. Na bijna totale niet-naleving, zegt de telecomwaakhond van het land dat het blokkeren van negen van de diensten nu in aantocht is.

  Als het gaat om site-blocking, is Rusland een van de meest agressieve landen ter wereld. Duizenden sites met piraterij worden geblokkeerd op grond van het auteursrecht, terwijl andere beperkt zijn omdat ze verschillende soorten "verboden informatie" bevatten, zoals extremistisch materiaal.

  De domeinen van deze platforms zijn opgenomen in een nationale zwarte lijst. Veel verschillende serviceproviders moeten een interface met deze database hebben om te voorkomen dat sites via hun systemen toegankelijk zijn. Dit omvat VPN-providers, met name diegene die mogelijkheid bieden voor via een omweg bereiken van gecensureerd materiaal.

  In maart schreef telecomwaakhond Roscomnadzor aan tien grote VPN-providers - NordVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish, VPN Unlimited, VyprVPN, Kaspersky Secure Connection, HideMyAss !, Hola VPN en OpenVPN – om verplicht verbinding te maken met de database, wat door de meeste is geweigerd. De VPN-diensten in kwestie kregen een beperkte tijd van 30 dagen om te reageren, maar is er maar één akkoord gegaan met de voorwaarden van de watchdog.

  Bron Update; Torrentfreak

  • Thanks 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  6 uur geleden zei Drifter:

  . De VPN-diensten in kwestie kregen een beperkte tijd van 30 dagen om te reageren,

  Gelukkig doen ze dit niet zomaar. Maar kan Rusland ook de diensten verbieden en onmogelijk maken? Verbieden lukt via wetgeving, maar een VPN provider blokkeren is nog niet zo makkelijk. 

  Maar de VPN blokkades komen en misschien wel aan :(

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...