Spring naar bijdragen

  • Starlink biedt nu ruim 5000 internetverbindingen in Oekraïne

     Delen


    Het satellietnetwerk Starlink van het bedrijf SpaceX van Elon Musk voorziet nu ruim 5000 locaties in Oekraïne van internet. Het is daarmee een belangrijke stok achter de deur geworden in het online houden van het belegerde land.

    Oekraïne is de afgelopen weken om de dag voorzien van nieuwe Starlink-terminals voor het ontvangen van satellietinternet. Dat zegt de Oekraïense vicepremier en minister voor Digitale Transformatie Mykhailo Fedorov tegen de Washington Post. Het systeem werkt volgens de minister "erg effectief". Een anonieme ingewijde zegt dat er inmiddels ruim 5000 actieve Starlink-terminals in Oekraïne zijn.

    Fedorov vroeg kort nadat Rusland zijn land aanviel al op Twitter aan Elon Musk om Starlink-satellieten. Starlink was nog niet actief in het land, maar dat veranderde snel in de laatste dagen van februari. "We gebruiken nu duizenden terminals en om de dag komen er nieuwe bij", zegt Fedorov over de Starlink-satellieten en bijbehorende apparatuur. Veel fysieke internetverbindingen werken nu niet in Oekraïne door zowel cyberaanvallen als bombardementen.

    Vuurdoop voor technologie

    Starlink wilde eerder al in Oekraïne aan de slag, maar moest nog toestemming van de overheid krijgen. "Maar toen Twitterden ze, en daar was onze toestemming", zegt SpaceX-coo Gwynne Shotwell tegen SpaceNews. Starlink is een dochterbedrijf van SpaceX.

    De inzet van Starlink in Oekraïne is direct ook een vuurdoop voor grootschalig satellietinternet in conflictgebieden, een technologie waar Starlink lang niet de enige aanbieder van is. Veel sterktes en zwaktes van het systeem worden nu pas duidelijk, op een moment dat Starlink ruim 2000 van de geplande 42.000 internetsatellieten in een baan rond de aarde heeft gebracht.

    Gevaren van gebruik al bekend

    Musk waarschuwde al voor detectie-gevaren bij gebruik van de satellieten. Starlink moest ingrijpen toen sommige satellieten ogenschijnlijk doelbewust werden verstoord. "De technologie is potentieel nuttig, maar er is nog veel dat we niet weten", zegt directeur Brian Weeden van de Secure World Foundation tegen de Washington Post. Hij wijst op de risico's van cyberaanvallen en onduidelijkheden over hoe nodig de technologie op de langere termijn is.

    Musk zelf wilde tegenover de Washington Post niet reageren. "Doe de groeten aan jullie poppenspeler Bezos", stuurde 's werelds rijkste man als reactie naar de krant, die in handen is van Amazon-oprichter Jeff Bezos.

    Musk laat vaak van zich horen in conflictsituaties. Onlangs nog daagde hij Poetin uit voor een gevecht. Eerder beloofde hij beademingsmachines voor corona-patiënten te maken en wilde hij helpen de vastzittende kinderen uit een Thaise grot te bevrijden. Die eerdere hulppogingen van Musk leverden weinig op, deze keer lijkt het satellietinternet van Starlink wel een uitkomst te zijn.

     



    Vampire Inspector
    • Leuk 2
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Oud-beheerder

    Toch bijzonder mad wat één persoon even kan betekenen in zo een oorlog. Lijkt wel een SF film maar het gebeurt nu voor je neus. 

    Met Musk, ja geen probleem, Ik stuur even 5000 satellieten jouw kant op.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  3 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...