Spring naar bijdragen

  • Torrent-siteblokkades veranderen oude piraterijgewoonten niet direct

     Delen


    Het blokkeren van piratensites wordt algemeen beschouwd als een effectief hulpmiddel om online piraterij te bestrijden. Maar hoe effectief is het? Uit gegevens blijkt dat een recent blokkeringsbevel voor torrent-sites in Nederland geen zichtbare impact had op de lokale download- en deelactiviteit. Oude gewoontes zijn kennelijk moeilijk uit te roeien; zeker als er nog genoeg alternatieven zijn.

     

    In maart beval een Nederlandse rechtbank de lokale ISP Delta om de toegang tot de torrent-sites 1337x, LimeTorrents, YTS, RARBG, Kickasstorrents en EZTV te blokkeren.

    Naast de hoofddomeinen is ook een lange lijst met proxy's en spiegels opgenomen. En als er nieuwe domeinen opduiken, kunnen deze ook snel worden geblokkeerd.

    Dit is het tweede site blocking bevel in Nederland en een grote overwinning voor de lokale antipiraterij-outfit BREIN. De antipiraterijgroep heeft meer dan een decennium besteed aan het opzetten van een Pirate Bay-blokkade en is nu druk bezig met nieuwe verzoeken.

    Met behulp van een convenant, dat vorig jaar werd ondertekend, stemden alle grote Nederlandse internetproviders ermee in om vrijwillig te voldoen aan bevelen tegen concurrerende ISP's. Bovendien helpt Google ook door geblokkeerde sites uit de zoekresultaten te verwijderen.

    Heeft siteblokkering invloed op torrent-activiteit?

    De golf van handhavingsinspanningen moet frustrerend zijn voor lokale piraten, maar betekent dit dat ze hun oude gewoonten gewoon opgeven?

    Om erachter te komen hoe de blokkeringsvolgorde van maart het lokale torrent-verkeer beïnvloedde, gebruikten we de torrent-monitoringservice IKnow, die een dagelijks overzicht biedt van hoeveel mensen bestanden op BitTorrent downloaden. In dit geval hebben we alleen gekeken naar de Nederlandse activiteit.

    De gegevens in kwestie hebben niets te maken met websitebezoeken. Het is gewoon een weergave van hoeveel Nederlandse file-sharers op een bepaalde dag in openbare torrent-zwermen verschijnen, ongeacht waar de .torrent bestanden vandaan komen.

    Het blokkeringsbevel werd op 24 maart uitgevaardigd en Delta had vijf dagen de tijd om het uit te voeren. Het is niet duidelijk wanneer elke ISP begon te blokkeren, maar de belangrijkste ISP's volgden kort daarna. KPN had zijn blokkade al voor het einde van die maand ingesteld.

    Geen zichtbare blokkeringseffecten

    Als de blokkeringsmaatregelen van invloed zijn op de torrenting-activiteit, zou er rond eind maart een merkbare verandering in de Nederlandse activiteit moeten zijn. De gegevens weerspiegelen dit echter helemaal niet. Tussen 14 maart en 24 april bleef de torrent-activiteit relatief stabiel en is er geen zichtbare daling.

     

    Torrent-activiteit voor en na blokkades
     
    Nederlandse downloads

     

    Deze cijfers suggereren dat mensen nog steeds weten waar ze torrents kunnen vinden, waarschijnlijk via alternatieve sites die nog steeds beschikbaar zijn. Of ze vonden een manier om de blokkades te omzeilen via een VPN, generieke proxy of een andere tool.

    Het is gewoon niet realistisch om te verwachten dat mensen van de ene dag op de andere gewoontes van een jaar zullen afschudden. Dat gezegd hebbende, kunnen de blokkeringsmaatregelen het aantal mensen verminderen dat deze sites voor het eerst gaat gebruiken.

    Meer blokkades nodig?

    Het ontbreken van een onmiddellijk effect kan een teleurstelling zijn voor rechthebbenden, maar het is niet geheel onverwacht. Academisch onderzoek van Carnegie Melon University heeft aangetoond dat blokkeren pas effectief begint te zijn wanneer een groot aantal sites een doelwit zijn. Hoe meer sites geblokkeerd zijn, hoe groter de impact is.

    BREIN-directeur Tim Kuik is zich hier ook van bewust en benadrukte dit onderzoek eerder, mede als motivatie om de blokkeringsinspanningen voort te zetten.

    "Als een illegale bron ontoegankelijk wordt gemaakt, zal een deel van het verkeer zich verplaatsen naar andere illegale bronnen, maar in de praktijk wordt dit waterbedeffect steeds minder als meer bronnen worden geblokkeerd. In combinatie met voldoende legaal aanbod neemt illegaal gebruik af wanneer je optreedt tegen illegale aanbieders," zei Kuik.

    Dit is ook de reden waarom BREIN al aan de slag is gegaan met aanvullende site-blocking bevelen. De antipiraterijgroep hoopt dat, wanneer er voldoende sites worden opgenomen, de piraterij-activiteit uiteindelijk zal beginnen af te nemen.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...