Spring naar bijdragen

Mis de speciale aanbieding niet. 85% korting op Private Internet Access VPN, nu slechts €1,75 per maand en ontvang 4 maanden gratis.

Ervaar ultiem gebruiksgemak en een snelle VPN-verbinding. Geniet van de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. Met Private Internet Access kun je moeiteloos torrents, Usenet en Netflix gebruiken! En geld-terug-garantie van 30 dagen, dus je kunt het risicovrij proberen.

Wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Bekijk dan onze handige handleiding voor een probleemloze installatie en gebruik. :goed:




  • Van Xerox tot Windows 10: de evolutie van de gebruikersinterface

     Delen


    Deze keer geen waarschuwing(en), geen update/upgrade van een programma of OS of één of ander (zeer)goed programma. Maar deze keer een terugblik in de tijd, in de computertijd geldt dit als een eeuwigheid voor de tijd die is verstreken tot de dag van vandaag, een kleine geschiedenis les dus.

    Samenvatting: Gebruikersinterfaces hebben de voorbije halve eeuw grote veranderingen doorgemaakt. We sommen de belangrijkste mijlpalen voor je op.

    De eerste grafische user interface (GUI) zag al in de jaren 60 het levenslicht. Een halve eeuw later vallen de gebruikersinterfaces niet meer te vergelijken met de software van weleer. We blikken terug op de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de GUI.

    Display1967Fig1.jpg

    oN-Line system

    In de jaren 60 ontwikkelde Douglas Engelbart de eerste computer die met een muis kon worden bediend. Het scherm van de pc kon zowel tekst als doorlopende lijnen weergeven. Omwille van het beperkte geheugen van het systeem konden enkel hoofdletters worden getoond. De demonstratie in 1968 kon op erg veel publiek rekenen. Omwille van geldgebrek werd het oN-Line System nooit als commercieel product aangeboden.

    xerox_alto.jpg

    Xerox Alto

    Zelfs in de jaren 70 hadden traditionele bedrijven al schrik voor de digitalisering. Eén van deze bedrijven was Xerox, welke voornamelijk bekend staat om zijn printers en kopieermachines. In 1970 richtte Xerox het Palo Alto Research Center op, waaruit in 1973 Xerox Alto vloeide. Deze computer had een scherm met dezelfde grootte als een A4-blad en een resolutie van 606 bij 808 pixels. De eerste software die voor Xerox Alto werd geschreven was nog steeds erg op tekst gebaseerd en was slechts lichtjes grafisch. Om een consistente gebruikersomgeving te voorzien, werd Smalltalk ontwikkeld. Deze software was de eerste object-oriented programmeertaal en was eveneens een besturingssysteem. Het was de eerste moderne GUI.

    11-Mac1.gif

    Lisa en Macintosh

    In 1976 richtten Steve Jobs en Steve Wozniak Apple Computer op in hun garage. Hieruit vloeide de Lisa-computer. De interface van deze pc bevatte icoontjes voor bestanden en applicaties en introduceerde een pull-down menubalk. Verdere innovaties van Lisa waren shortcuts, een prullenbak en uitgegrijsde menu-opties. De computer werd in 1983 gelanceerd, maar door zijn prijskaartje van 10.000 dollar werd de pc slechts in beperkte mate verkocht. Om deze reden werd de Macintosh een jaar later uitgerold. Het was een goedkopere versie van Lisa, had een klein monochroom scherm van 9 inch, 128 kB geheugen en een floppy drive. Het besturingssysteem werd opnieuw geschreven voor het kleine geheugen, al bevatte het systeem de meeste GUI-features van Lisa.

    12-vision.gif

    VisiOn

    Ook VisiCorp werkte in de jaren 80 aan een GUI, VisiOn genaamd. De grafische interface werd afzonderlijk aangeboden voor IBM-pc's aan 1.495 dollar, waardoor het niet vaak werd gekocht. Bovendien was VisiOn meer tekstgebaseerd dan andere GUI's, het bevatte bijvoorbeeld geen iconen en toonde geen proportionele letters.

    14-win101.gif

    Windows

    In 1983 kondigde Microsoft Windows aan, welke eruit zag als een combinatie van VisiOn en Word voor DOS. Toen het OS in 1985 werd uitgerold, was de GUI in kleur en bevatte het alle gebruikelijke GUI-features. Windows was één van de eerste 3rd party software voor de Macintosh en had een menubalk voor elke applicatie, in tegenstelling tot andere GUI's. Pas in Windows 2.0 konden de vensters elkaar overlappen.

    15-deskmate.gif

    DeskMate en GEM

    In 1984 rolde Tandy Computers Deskmate uit. De GUI diende voornamelijk met toetsencombinaties gebruikt te worden en was daardoor niet gebruiksvriendelijk. Het werd gebundeld met Tandy-pc's, maar kende weinig succes. In dezelfde periode lanceerde Digital Research GEM uit. Deze GUI diende voor DOS en Atari ST-computers en leek erg hard op Lisa en Macintosh. Apple klaagde Digital Research daarom aan, waarna enkel de Atari-versie verkocht mocht worden.

    17-amiga-small.gif

    Commodore Workbench

    De Amiga-computer van Commodore werd in 1985 gelanceerd met de GUI Workbench. Deze GUI bevatte enkele nieuwe ideeën, zoals de mogelijkheid om vensters bovenop elkaar te stapelen en een menubalk bovenaan die naar boven gehaald kon worden met de rechtermuisknop. In 1990 werd Workbench 2.0 gelanceerd, met verschillende verbeteringen. Comodore ging failliet in 1994.

    21-next.gif

    NeXTSTEP

    Nadat Steve Jobs in 1985 Apple verliet, creëerde hij de NeXT-computer. De nieuwe GUI voor de pc, NeXTSTEP, werd in 1988 gelanceerd en introduceerde een scherpe 3D-look en het X-symbool om vensters te sluiten. Verder bevatte de GUI verticale menustrips in de linker bovenhoek en een dock dat aan elke zijde van het scherm geplaatst kon worden. In 1997 werd NeXTSTEP opkocht door Apple.

    22-os2-small.gif

    OS/2

    In 1988 werd de eerste grafische versie van OS/2 uitgebracht, een GUI die DOS moest vervangen en een samenwerking tussen IBM en Microsoft was. OS/2 leek erg hard op Windows 2.0. Door de populariteit van Windows 3 werkte IBM uiteindelijk alleen verder aan OS/2. In 1992 werd een nieuwe versie van het OS uitgebracht, waarin de nieuwe gebruikersinterface Workplace Shell werd gebruikt. Workplace Shell bevatte verschillende ideeën van NeXTstep en het uiterlijk van de interface kon door gebruikers worden aangepast.

    23-kde-small.gif

    X Window system

    Eind jaren 80 werden verschillende GUI's uitgebracht voor Unix. Deze GUI's werkten bovenop het X Window System, een framework om meerdere command shells en een klok te tonen. Om een consistente interface te tonen, werd een tweede laag code hier bovenop gebruikt, de Windows manager. De desktop environment die hier bovenop draaide, gaf de besturingssystemen van verschillende verkopers hun unieke uiterlijk. Hieruit vloeide onder andere de gratis open-source desktop environments KDE en GNOME.

    25-win95.gif

    Windows 3.1, 95 en 98

    Met de uitrol van Windows 3.1 ging de populariteit van het besturingssysteem drastisch omhoog. Windows 3.1 had dan ook veel functies die niet aanwezig waren bij Macintosh en toonde scherpe goedogende icoontjes. Drie jaar later wist Microsoft deze populariteit te overtreffen met Windows 95. Microsoft nam de leiding in GUI-verkoop en introduceerde het startmenu aan de wereld. Windows 98 en ME die later in de jaren 90 werden uitgerold, waren de laatste besturingssystemen die op Windows 3.x waren gebaseerd.

    28-osx.jpg

    Mac OS X

    In de tussentijd ontwikkelde Apple de nieuwe GUI Aqua voor zijn nieuwe besturingssysteem Mac OS X. Dit besturingssysteem was een mengeling van NeXTSTEP en Macintosh. Drie jaar later werd Mac OS X 10.3 Panther uitgerold, waarin de gebruiksvriendelijkheid was verbeterd. Tiger uit 2005 bood daarentegen nieuwe functies.

    Windows_7.png

    Windows XP tot Windows 10

    In 2001 werd het razend populaire Windows XP gelanceerd. Het was de eerste Windows-versie waarvoor een 64 bit-variant bestond en de langst lopende versie van Windows. Pas in 2007 werd het volgende besturingssysteem van Microsoft uitgerold: Windows Vista. Hierin werd de startknop voor het eerst vervangen door een icoon van Windows. Windows 7 volgde het besturingssysteem op en was stabieler, sneller en gebruiksvriendelijker dan Vista. Bij Windows 8 introduceerde Microsoft een volledig nieuwe gebruikersinterface, waarin het startmenu was verdwenen. Tot opluchting van Windows-fans keerde de knop vorig jaar terug in Windows 10, het laatste besturingssysteem dat Microsoft wil uitrollen.

    113cf7219fbcf485d4e32255003e5223.jpg

    Mac OS X Leopard tot macOS Sierra

    In 2007 lanceerde Apple Mac OS X Leopard, volgens het bedrijf de grootste update ooit aan Mac OS X. Het besturingssysteem kreeg een nieuwe look en ondersteunde 64 bit-applicaties. Twee jaar later zag Snow Leopard het levenslicht. Dit was de laatste versie die op een schijfje beschikbaar was. Lion en Mountain Lion introduceerden functies die voor iOS waren ontwikkeld, bij Mavericks werd de autonomie verbeterd en Yosemite bracht een grote verandering in uiterlijk met zich mee. OS X El Capitan werd vorig jaar gelanceerd en werd door Apple als verfijningen aan de Mac-ervaring geïntroduceerd. Eerder dit jaar veranderde Apple de naam van zijn besturingssysteem. Mac OS Sierra werd tijdens WWDC voorgesteld.



    Trizomu
    • Leuk 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  0 leden zijn actief

    There is no users online

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    • Topic: Wat zijn FXP servers en hoe gebruik je ze veilig? RetroDL: Hey mensen! Ik ben net begonnen met het verkennen van de wereld van downloaden en ik heb gehoord over FXP servers. Wat zijn dat precies en hoe gebruik je ze veilig? Heb er nog niet veel over gelezen, dus alle info is welkom! ExpertUser101: Hey RetroDL! FXP, ofwel File eXchange Protocol, is een manier om bestanden tussen twee FTP-servers te verplaatsen zonder dat ze via jouw computer hoeven te gaan. Dus je uploadt bijvoorbeeld niks, je maakt eigenlijk gewoon een brug tussen de twee servers. Om het veilig te gebruiken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten: Kies betrouwbare servers: Niet elke FXP-server is even veilig. Kijk in forums en communities voor aanbevelingen van andere gebruikers. Zoek naar servers met goede recensies. Gebruik een VPN: Dit maakt je internetverbinding veiliger en helpt je anonimiteit te waarborgen. Het verbergt jouw IP-adres, wat betekent dat je minder snel door je internetprovider of andere partijen wordt gevolgd. Check de bestanden: Voordat je bestanden downloadt of overzet, zorg ervoor dat je weet wat je krijgt. Het is altijd goed om een virusscanner te gebruiken om schade aan je systeem te voorkomen. Lees de regels: Elke FXP-server heeft zijn eigen regels. Zorg ervoor dat je deze leest voordat je begint. Zo voorkom je dat je per ongeluk iets doet dat niet toegestaan is. Als je eenmaal weet hoe het werkt, is FXP een snelle en handige manier om bestanden te delen! Hopelijk helpt dit je een beetje verder! Laat maar weten als je meer vragen hebt. DannyMIRC: Thanks voor de uitleg, ExpertUser101! Dacht dat FXP ingewikkeld was, maar dit maakt het een stuk duidelijker. Als ik een VPN gebruik, welke raden jullie aan? GameFan123: Ik gebruik NordVPN en ben er eigenlijk wel tevreden over. Best snel en makkelijk in gebruik. Maar er zijn ook andere opties, dus het is slim om even rond te kijken. Cindy92: Ik heb in het verleden echt slechte ervaringen gehad met gratis VPN’s. Vaak traag en soms zelfs onveilig. Als je serieus bezig bent met FXP, zou ik echt voor een betaalde versie gaan! RetroDL: Nice, thanks voor de tips allemaal! Ik ga eens kijken naar NordVPN. Heb nog niet zo veel verstand van al die VPN’s, dus misschien kan ik wel een gids of zo vinden. ExpertUser101: Ja, dat is een goed idee, RetroDL. Er zijn heel veel gidsen online die je helpen bij het kiezen van een VPN en hoe je die moet instellen voor FXP. Neem je tijd en doe je research, het kost wat moeite maar is de investering waard! TechieTom: Jongens, vergeet ook niet dat niet elke FTP-client FXP support. Zorg ervoor dat je een goede client downloadt zoals FlashFXP of CuteFTP. Ze zijn vaak gebruiksvriendelijker! Cindy92: Klopt, TechieTom! Ik heb ook veel gehad aan FlashFXP, maar ik heb ook gehoord dat wat mensen FileZilla gebruiken. Ikzelf vind FlashFXP wat prettiger, maar dat is een kwestie van smaak denk ik. DannyMIRC: Ja, ik ga voor FlashFXP! Ziet er goed uit en lijkt niet te moeilijk te zijn. Bedankt allemaal voor de info! RetroDL: Dit is echt een ontzettende goede discussie, thanks iedereen! Als ik nog meer vragen heb, post ik wel weer! Veel succes met downloaden allemaal! Lees het volledige bericht hier
    • Onderwerp: Waar kan ik gratis e-books downloaden zonder gedoe? SmurfFan88: Hey allemaal! Ik ben echt een boekliefhebber en ik ben op zoek naar manieren om gratis e-books te downloaden zonder al te veel gedoe. Zijn er goede websites of tips die jullie hebben? Ik wil gewoon wat relaxen met een goed boek. Alvast bedankt! BoekExpert99: Hey SmurfFan88! Super leuk dat je van lezen houdt! Er zijn zeker een paar opties waar je gratis e-books kunt downloaden, en ik help je graag verder. Project Gutenberg: Dit is een van de oudste en grootste bronnen voor gratis e-books. Je vindt er meer dan 60.000 boeken, vooral klassieke literatuur. De boeken zijn volledig gratis en legaal. Gewoon even zoeken op de site en je kunt ze in verschillende formaten downloaden, zoals ePub of PDF. Open Library: Dit is een geweldig initiatief waarbij je gratis e-books kunt ‘lenen’. Je hoeft je wel even te registreren, maar het is helemaal gratis. Ze hebben een enorme collectie, variërend van klassiekers tot moderne boeken. ManyBooks: Deze site biedt gratis e-books in verschillende genres. Ze hebben een handige zoekfunctie en je kunt boeken vinden die soms wat minder bekend zijn maar echt leuk om te lezen zijn. Free eBooks: Je kunt hier ook een grote selectie aan gratis boeken vinden. Ze vragen soms om je te registreren, maar als je regelmatig leest, is dat het wel waard. Bibliotheek Apps: Vergeet niet dat je ook via je lokale bibliotheek vaak e-books kunt lenen. Apps zoals Libby of Hoopla maken het super makkelijk. Je hoeft alleen je bibliotheekkaart te koppelen en je hebt toegang tot duizenden boeken. Hopelijk heb je hier wat aan! Veel leesplezier! BoekVerslaafde22: Thanks voor de tips, BoekExpert99! Ik heb Project Gutenberg al een paar keer gebruikt voor mijn studie, maar had nog niet aan die andere gedacht. Tijd om ze uit te proberen! LezenIsLeuk: Ja, dit is echt handig! Vroeger gebruikte ik ook altijd alleen maar Amazon, maar nu weet ik dat er zoveel meer opties zijn. Ik ga ook die bibliotheek apps checken. FantasyFan1000: Ik gebruik vaak ManyBooks! Soms zijn de reviews op hun site echt goed om te weten of een boek de moeite waard is. SmurfFan88: Bedankt voor alle reacties! Ik ga zeker eens kijken naar die andere sites. Heeft iemand toevallig nog een aanrader qua genre? Ik hou van fantasy en science-fiction. BoekExpert99: Als je van fantasy houdt, zou je de boeken van Tolkien eens moeten checken! En in science-fiction is Dune een klassieker. Beide vaak te vinden op de genoemde sites. Veel leesplezier! RozijntjesLezer: Ik vind de klassiekers op Project Gutenberg geweldig. Maar soms mis ik wel de moderne boeken. Zijn er ook specifieke moderne auteurs die we kunnen vinden op die sites? LezenIsLeuk: Bij Open Library kun je ook moderne auteurs vinden, maar soms moet je een klein beetje zoeken. Gewoon even de titels intypen die je leuk vindt. De app is echt chill ook! SmurfFan88: Super, ik ga gelijk eens zoeken! Bedankt voor de hulp iedereen! Je wordt helemaal enthousiast van al die opties. FantasyFan1000: Ik ben benieuwd naar wat je gaat lezen, SmurfFan88! Laat ons weten wat je ervan vindt! Lees het volledige bericht hier
    • Forumdiscussie: Hoe kan ik makkelijk tv kijken met mijn Android box? Gebruiker: TVlover1987 Hallo allemaal! Ik heb sinds kort een Android box, maar ik weet niet zo goed hoe ik er makkelijk tv mee kan kijken. Kan iemand me helpen? Wat moet ik downloaden en instellen? Dankjewel! Expert: TechTovenaar Hey TVlover1987! Geen zorgen, het is helemaal niet zo ingewikkeld. Ik zal je een paar stappen geven zodat je snel aan de slag kunt. Instellen van de Android Box: Zorg ervoor dat je box is aangesloten op je tv en dat je internetverbinding goed werkt. Tijdens de setup moet je je aanmelden met een Google-account. Dit is nodig om apps te kunnen downloaden. Apps downloaden: De eerste app die ik aanraden is Kodi. Dit is een gratis mediaplayer die je kunt gebruiken om tv-zenders en films te streamen. Ga naar de Google Play Store op je Android box, zoek naar Kodi en installeer het. Add-ons voor Kodi: Na het installeren van Kodi kun je add-ons toevoegen. Dit zijn extra functies die je helpen om tv-programma’s en films te bekijken. Je kunt bijvoorbeeld de add-on "PVR IPTV Simple Client" gebruiken. Hiermee kun je live tv bekijken. Zoek naar tutorials op YouTube over hoe je deze add-ons installeert – dat helpt vaak veel! Alternatieve apps: Als Kodi niet helemaal jouw ding is, probeer dan apps zoals Netflix, Disney+ of de NPO Start app voor Nederlandse content. Deze zijn eenvoudig te gebruiken en werken goed met de meeste Android boxes. Problemen oplossen: Mocht je tegen problemen aanlopen, dan zijn forums zoals deze heel handig. Vaak hebben anderen dezelfde vragen en kun je daar de antwoorden vinden. Ik hoop dat dit je helpt! Als je meer vragen hebt, vraag gerust! Gebruiker: Rob1975 Hey, goede tips! Heb zelf ook Kodi, maar het installeren van die add-ons kan een hoop gedoe zijn. Heeft iemand een aanrader voor een goede tutorial? Gebruiker: JufMarianne @Rob1975 Ik heb laatst een fijne video gevonden op YouTube. Gewoon ‘Kodi add-ons installeren’ en je hebt heel wat opties. Er zijn echt goede tutorials die het stapsgewijs uitleggen. Succes! Gebruiker: KevinCool Ik zweer bij de NPO Start app! Gewoon lekker terugkijken. Geen gedoe met add-ons. Vond het altijd vervelend als je ineens alles weer moest updaten ofzo. Plus: de interface is super. Gebruiker: TVlover1987 Bedankt, iedereen! Heb nu Kodi en de NPO app gedownload. Het werkt al een stuk beter. Die add-ons ga ik binnenkort ook proberen. Gebruiker: SlimmeRia Hee, hebben jullie ook een goede VPN aanbevolen voor als je buitenlandse zenders wilt kijken? Soms heb je die nodig, geloof ik! Gebruiker: BennyB @SlimmeRia Ja! Ik gebruik ExpressVPN en dat werkt prima. Gewoon de app download en je kan lekker streamen zonder dat je geblokkeerd wordt. Het is een beetje duur, maar het werkt top! Gebruiker: GeenZorgen Persoonlijk gebruik ik NordVPN en dat is ook heel goed. Maar let wel op, soms is de snelheid een beetje traag. Gewoon even testen welke voor jou het beste werkt! Gebruiker: Lucie2k Dank voor de tips, mensen! Ik heb een Android box voor mijn ouders gekocht en ze zijn niet zo tech-savvy. Moet ik dan voor de NPO app gaan, of zou Kodi ook te doen zijn voor hen? Gebruiker: TechTovenaar @Lucie2k Als je ouders niet zoveel ervaring hebben, zou ik echt voor de NPO app gaan! Die is super gebruiksvriendelijk. Kodi is leuk als je zelf een beetje wilt knutselen, maar NPO is echt plug-and-play. Gebruiker: TVlover1987 Jullie zijn de beste! Dit forum is goud waard. Heb nu een plan en kan mijn box eindelijk gebruiken. Tot de volgende keer! Zo zie je, het kan echt simpel zijn om tv te kijken met je Android box. Heb je nog meer vragen of tips? Laat het weten! Lees het volledige bericht hier
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...