Spring naar bijdragen

  • Wat is de gevaarlijkste piraten content om te downloaden?

     Delen


    Hoewel veel gebruikers zich laten verleiden door de aantrekkingskracht van gratis content, lopen sites met piraterij die uploads van gebruikers toestaan altijd het risico dat een download niet is wat het beweert te zijn. Dus wat zijn de gevaarlijkste downloads en moeten mensen ze riskeren? Het is een kwestie van balanceren, maar voor de beginner is onthouding de veiligste allround oplossing.

    De afgelopen jaren hebben antipiraterij strategieën een interessante wending genomen. Waar mensen ooit werden gevraagd om 'aan de makers te denken', wordt hen nu meer verteld dat het bezoeken van een piratensite verwant is aan Russisch roulette en slechts een stap verwijderd is van een digitale dag des oordeel. Als die strategie had gewerkt, was piraterij verleden tijd. Zoals de zaken er nu voorstaan, negeren de meeste mensen simpelweg de paniekzaaierij, maar geven ze de voorkeur aan een meer afgemeten reactie.

    Het zorgwekkende van deze campagnes is dat, hoewel antipiraterij-groepen een taak hebben, ze moeten overwegen hoe onoprecht de berichten klinken. Oprechte bezorgdheid zou vergezeld gaan van nuttig advies om problemen te voorkomen, maar dat zal nooit gebeuren omdat gebruikersveiligheid hier niet het grote probleem is, piraterij verminderen wel.

    Om niet te zeggen dat dit alles fundamenteel verkeerd is. "Zaken zijn immers zaken". Maar wat echt interessant is, is dat de bedrijven die het hardst schreeuwen over vermeende malware, zelf geen product leveren waardoor het gemakkelijk kan worden verspreid. Videoformaten die worden gebruikt om films, tv-programma's en live sport te verplaatsen, staan niet bekend om het leveren van malware (software wel) en softwarebedrijven geven zelden of nooit scherpe waarschuwingen over kwaadaardige toepassingen. Weloverwogen, zouden ze dat wel moeten.

    Software downloaden is inderdaad Russisch roulette

    Hoewel er sites en forums zijn met samengesteld materiaal dat een veel lagere kans heeft om de gebruiker te infecteren, kan hetzelfde niet worden gezegd over veel openbare torrent-sites en vergelijkbare platforms. Als een site gebruikers toestaat om bestanden te uploaden en uploads 24/7/365 niet modereert, is de kans niet gering dat er virussen en malware klaar staan om aan te vallen. De onderstaande schermafbeelding is woensdag 22/7/20 gemaakt in The Pirate Bay. Voor beginnende gebruikers is er weinig reden om argwaan te wekken, maar voor degenen met meer ervaring, is dit een rampgebied.

                                          314587844_PirateBayMalware.thumb.png.b31e9b7d2ce03d7696316768182c9a31.png

    TPB-virus

    Wat we hier hebben, is een reeks software en games die normaal gesproken afzonderlijk zouden zijn verschenen, verspreid over TPB-indexen. De reden dat ze hier in één lijst staan, is dat ze allemaal door dezelfde gebruiker zijn geüpload, dus ter illustratie hebben we ze gegroepeerd. Ze worden niet zo gemakkelijk opgemerkt op de site zelf als ze ongesorteerd en verspreid zijn.

    De tekens zijn niet moeilijk te herkennen - tenminste met een beetje geduld

    Vanuit de bovenstaande lijst kan je veel lering trekken. Het meest voor de hand liggende is dat de uploads allemaal exact dezelfde grootte hebben, wat betekent dat de malware die eronder ligt identiek is voor alle bestanden. Dit is een grote rode vlag die gemakkelijk kan worden opgemerkt door andere uploads te controleren die door dezelfde gebruiker zijn gemaakt als ze de neiging hebben om in bulk te uploaden.

    De tweede is de bestandsgrootte zelf. Mensen die malware verspreiden, willen hun gif vaak zo snel mogelijk verspreiden, dus hoe kleiner de download, hoe groter de kans dat onervaren gebruikers het bestand zullen downloaden. Wat hier echter nodig is, is een beetje gezond verstand en een denkpauze.

    In de bovenstaande schermafbeelding staan Song of Horror Complete Edition en Trine 4: The Nightmare Prince die normaal gesproken niet geleverd worden in zulke kleine 14 MB-pakketten. Ondanks dat voor de hand liggende probleem hadden meer dan 350 mensen elk 'spel' gedownload op het moment van controle. Dat is zeker niet goed voor de gebruikers, maar het is redelijk om te zeggen dat problemen minder gemakkelijk worden opgemerkt met behulp van de regel voor bestandsgrootte.

    Zelfs in zijn officiële vorm is WinRAR een zeer kleine download van slechts 3 MB, dus aangezien het hierboven aangeboden pakket vermoedelijk ook een sleutelgenerator bevat, is een paar extra megabytes niet bijzonder schokkend. Het belachelijke hier is echter dat het niet alleen de populairste download op de lijst is, maar dat WinRAR in feite altijd gratis is en downloadbaar vanaf het officiële platform. En die versie heeft ook geen virus.

    Downloads hoeven niet klein te zijn om gevaarlijk te zijn

    De aantrekkingskracht voor downloaders is dat ze gratis dure software kunnen krijgen. Dit omvat kopieën van Windows, Microsoft Office en verschillende hoogwaardige Adobe-producten, om er maar een paar te noemen. In veel gevallen is het mogelijk om 'veilige' kopieën van deze tools te zoeken op piratensites, maar in werkelijkheid is dit een spelletje voor degene met ervaring - of degene met geluk.

    Beginnende piraten kunnen vaak met weinig moeite precies downloaden wat ze wilden, maar er zijn altijd risico's en met beperkte kennis om op terug te vallen, zijn ze niet altijd duidelijk. Dit probleem wordt versterkt door het vaak jongere publiek dat op zoek is naar illegale games en de bijbehorende cracks. Met tunnelvisie in het vooruitzicht om de nieuwste AAA-titel gratis te krijgen, nemen mensen risico's gevoed door emotie en na een download van 50 GB staat beveiliging niet zo hoog op de agenda als zou moeten.

    Software en games zijn de meest risicovolle content sinds tijden

    In tegenstelling tot indelingen zoals MP4 en MP3, die veel worden gebruikt om video en audio via piratensites te verspreiden, hebben een mediaspeler van een derde partij nodig om te consumeren, krijgen uitvoerbare bestanden (bijvoorbeeld .exe) directe toegang tot de computer van een gebruiker. Hoewel deze toepassing nodig is om een game- of softwaretoepassing te installeren, is het voor dit proces triviaal om ook virussen en malware te installeren.

    Natuurlijk kunnen gebruikers defensieve maatregelen nemen, zoals het hebben van een degelijke up-to-date antivirus- en/of antimalwaretool, maar in sommige gevallen instrueren piratendownloads gebruikers om hun bescherming uit te schakelen als de installatie van de game/software niet correct verloopt. Dit komt vaak doordat antivirusprogramma's scheuren detecteren als PUP's (Potentieel ongewenst programma), waardoor ze niet kunnen worden uitgevoerd. Het is duidelijk dat dit ook de perfecte gratis omgeving biedt om ook iets smerigs te installeren, of in plaats daarvan de droom van dure software of de hemel van games verandert in een nachtmerrie voor onmiddellijke beveiliging, dankzij het overdreven vertrouwende karakter van de gebruiker.

    Het is echt een kwestie van afwegingen

    Er zal geen tekort zijn aan lezers die nog nooit een probleem hebben gehad met illegale software/games en ook sommige die simpelweg denken dat ze dat niet hebben gedaan. Dat gezegd hebbende, is piraterij met software en videogames altijd een afweging geweest tussen het besparen van geld, het vermijden van DRM en, althans potentieel, het vooruitzicht van een machine die niet wil opstarten of erger nog, hardnekkig elke keer weer opstart terwijl het zijn verwoestende werk doet.

    Persoonlijk gebruikt de schrijver van dit artikel liever Open Office en GIMP dan illegale kopieën van MS Office en Photoshop. Als het op games aankomt, is een paar maanden wachten op een aanzienlijk goedkopere prijs geen probleem, want er is geen verlangen naar de nieuwste titels bij de lancering. En voor hem heeft een gratis exemplaar van Z-Zip altijd de voorkeur boven een verdacht exemplaar van WinRAR dat overal is gedownload. Aan de andere kant moet mijn pc absoluut elke dag in perfecte staat zijn en het risico op malware of virussen overtreft dat nooit. Het komt erop neer dat als iemand een volledig stressvrij en risicomijdend computerleven nodig heeft, het installeren van software van ongezonde bronnen altijd het potentieel heeft om dat te ondermijnen.

    Natuurlijk zullen de technisch geschoolde mensen schreeuwen dat het allemaal echt vrij eenvoudig is en dat malware meestal gemakkelijk te vermijden is en daar zouden ze best wel gelijk in kunnen hebben. Breng dat vertrouwen echter in evenwicht met de jaren die nodig zijn om de relevante kennis te vergaren en het is duidelijk dat het om een aanzienlijke investering gaat.

    Voor beginners die die tijd niet hebben, kunnen open-source software en af en toe ergens voor betalen de goedkopere en veiligere optie zijn.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Je kan maar niet vaak genoeg gewaarschuwd worden dat er nog steeds narigheid verspreid wordt die je maar beter van je PC af kan houden. :yes:

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder

    Software downloaden en installeren durf ik ook niet meer. Vroeger waren het een paar games maar nu staat mijn volledige leven in de computer. Zou niet erg fijn zijn als er een stukje spyware misbruik van maakt :)

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  3 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...