Spring naar bijdragen

Mis de speciale aanbieding niet. 85% korting op Private Internet Access VPN, nu slechts €1,75 per maand en ontvang 4 maanden gratis.

Ervaar ultiem gebruiksgemak en een snelle VPN-verbinding. Geniet van de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. Met Private Internet Access kun je moeiteloos torrents, Usenet en Netflix gebruiken! En geld-terug-garantie van 30 dagen, dus je kunt het risicovrij proberen.

Wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Bekijk dan onze handige handleiding voor een probleemloze installatie en gebruik. :goed:




  • Hoe een kunstmatige intelligentie ons straks de das zou kunnen omdoen omdat ze … verslaafd is

     Delen


    ai1.thumb.jpg.27ba42b8b65f003da1e744deb5555d1b.jpg

    Het doemscenario dat de meeste mensen voor ogen hebben met kunstmatige intelligentie (AI) is dat we per ongeluk een superintelligentie gaan bouwen die zijn makers zal willen elimineren. In populaire fictie doet zo’n AI dat doorgaans omdat ze ervan overtuigd is dat de mens inferieur is. Maar als we kijken naar concrete problemen in hedendaagse AI-systemen, zien we andere en vreemdere manieren waarop dingen mis kunnen gaan met slimmere machines. Eén zo’n groeiend probleem met real-world AI’s is het probleem van wireheading. Of hoe een AI ons straks de das zou kunnen omdoen omdat die … verslaafd is.

    Een groeiend aantal experts is het erover eens dat het bereiken van slimmer-dan-menselijke AI dichtbij genoeg kan zijn om een serieus probleem te vormen.

    In 1953 bracht een psycholoog van Harvard een elektrode aan in een specifiek gebied van de hersenen van een rat. De rat kon het implantaat activeren door aan een hendeltje te trekken. Het beest bleef onverzadigbaar, onophoudelijk, aan dat hendeltje trekken. De rat leek niets anders meer te willen doen. Blijkbaar was het beloningscentrum van de hersenen gelokaliseerd.

    Meer dan 60 jaar later, in 2016, trainden twee onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie een AI om videogames te spelen. Het doel van één spel – Coastrunners – was om een race te finishen. De precieze opgave is om een bootrace snel en (bij voorkeur) voor andere spelers te beëindigen. Maar de AI-speler werd ook beloond voor het verzamelen van objecten langs de baan. Toen het programma werd uitgevoerd, gebeurde iets vreemds. De AI vond een manier om in een oneindige cyclus verzamelobjecten op te pikken. De AI deed dit, onophoudelijk, in plaats van de race af te ronden.

    Wat deze schijnbaar niet-verbonden gebeurtenissen met elkaar verbindt, is iets vreemds dat verwant is aan verslaving bij mensen. Sommige AI-onderzoekers noemen het fenomeen ‘wireheading’. En het is snel een hot topic aan het worden onder experts op het gebied van machine learning en degenen die zich bezighouden met AI-veiligheid.

    Wireheading, reinforcement learning en de poetsrobot

    Stel je voor dat je een robot wil trainen om je keuken schoon te houden. Je wil dat hij adaptief handelt, zodat hij geen toezicht nodig heeft. Dus je besluit te proberen het doel van het schoonmaken te coderen in plaats van een exacte – maar rigide en inflexibele – set stapsgewijze instructies voor te schrijven. Die robot verschilt van jezelf doordat hij geen enkele motivatie heeft geërfd door miljoenen jaren van natuurlijke selectie – zoals het feit dat we moeten eten, of gevaar willen vermijden. Je zal dus de juiste motivaties moeten programmeren om hem de taak op betrouwbare wijze te laten volbrengen.

    Je codeert het dus met een eenvoudige motiverende regel: de robot ontvangt een beloning naargelang de hoeveelheid gebruikte reinigingsvloeistof. Lijkt onfeilbaar genoeg. Maar dan blijk je te zitten met een robot die de vloeistof, verkwistend, door de gootsteen giet. Misschien is hij zo vastbesloten om zijn vloeistofquotum te maximaliseren dat hij andere zorgen opzij zet. Dit is wireheading – ook wel “beloningshacking” genoemd.

    Dit is een probleem geworden in machine learning, waar een techniek genaamd “reinforcement learning” de laatste tijd belangrijk is geworden. In kunstmatige intelligentie is een intelligent agent (IA) alles dat zijn omgeving waarneemt, autonoom acties onderneemt om doelen te bereiken en zijn prestaties kan verbeteren door te leren of kennis kan gebruiken. Reinforcement learning simuleert autonome agenten en traint ze om manieren te bedenken om taken uit te voeren. Het doet dit door hen te straffen voor het niet bereiken van een bepaald doel, terwijl ze worden beloond voor het bereiken ervan. De agenten zijn dus geprogrammeerd om een beloning te zoeken en te worden beloond voor het voltooien van het doel.

    Het stereotype van de menselijke drugsverslaafde

    Maar het is gebleken dat de agent, net als onze sluwe keukenreiniger, vaak verrassend contra-intuïtieve manieren vindt om de boel te belazeren, zodat hij alle beloningen kan krijgen zonder het werk te doen dat nodig is om de taak te voltooien. Of: het nastreven van de beloning wordt zijn eigen doel, in plaats van het middel om een lonende taak te volbrengen.

    Als je erover nadenkt, verschilt dit niet veel van het stereotype van de menselijke drugsverslaafde. Zowel de verslaafde als de AI komen vast te zitten in een soort “gedragslus” waarin beloning wordt gezocht ten koste van andere doelen. Dit staat bekend als wireheading dankzij het rattenexperiment waarmee we zijn begonnen. De Harvard-psycholoog in kwestie was James Olds.

    In 1953, toen hij net zijn doctoraat had afgerond, had Olds elektroden in het septumgebied (in de onderste frontale kwab) van knaagdierhersenen geplaatst zodat draden uit hun schedels liepen. Zoals gezegd, liet hij de ratten toe om dit deel van hun eigen hersenen te “zappen” door aan een hendel te trekken. Dit werd later “zelfstimulatie” genoemd. Ze deden dit eens in de twee seconden. De ratten leken er dol op te zijn.

    Dodelijke dominante dwang

    Hedendaagse neurowetenschappers hebben sindsdien de resultaten van Olds in twijfel getrokken en een complexer beeld gegeven, wat impliceert dat de stimulatie eenvoudigweg een gevoel van “willen” veroorzaakte zonder enige “lust”. Of, met andere woorden, de dieren hebben misschien pure begeerte ervaren zonder enig genot.

    In de jaren vijftig kondigden Olds en anderen echter al snel de ontdekking aan van de “genotscentra van de hersenen”. Voorafgaand aan het experiment van Olds was genot een vies woord in de psychologie: de heersende overtuiging was dat motivatie grotendeels negatief moest worden uitgelegd, als het vermijden van pijn in plaats van het nastreven van genot. Maar hier leek genot onmiskenbaar een positieve gedragskracht te zijn. Het leek inderdaad op een positieve feedbackloop. Er was blijkbaar niets dat het dier kon weerhouden zichzelf tot uitputting te stimuleren.

    De ratten trokken aan hun hendel tot het punt van verhongering. De verklaring was deze: als je eenmaal de bron van alle beloning hebt aangeboord, vallen alle andere lonende taken – zelfs de dingen die nodig zijn om te overleven – weg als oninteressant en onnodig, zelfs tot het punt van de dood. Voor een levend dier, dat meerdere levensbehoeften heeft, kan zo’n dominante dwang dus dodelijk zijn. Eten is aangenaam, maar als je plezier loskoppelt van eten, dan kan het najagen van plezier het winnen van het vinden van voedsel.

    De superjunkie die ons in de problemen kan brengen

    In het geval van AI leggen we nu de basis voor dergelijke systemen. Een groeiend aantal experts is het erover eens dat het bereiken van slimmer-dan-menselijke AI dichtbij genoeg kan zijn om een serieus probleem te vormen. Als zo’n AI wordt gecreëerd, kunnen we verwachten dat deze toegang heeft tot zijn eigen “broncode”, zodat hij zijn motiverende structuur kan manipuleren en zijn eigen beloningen kan beheren. Dit zou zo’n kunstmatige intelligentie op het pad kunnen zetten naar wirehead-gedrag en ervoor zorgen dat een dergelijke entiteit in feite een “superjunkie” wordt. Maar in tegenstelling tot de menselijke verslaafde, is het misschien niet zo dat zijn staat van gelukzaligheid gepaard gaat met een onproductieve staat van verdoving of dronkenschap.

    Filosoof Nick Bostrom vermoedt dat zo’n agent al zijn bovenmenselijke productiviteit en sluwheid zou kunnen wijden aan “het verminderen van het risico van toekomstige verstoring” van zijn kostbare beloningsbron. En als voor die AI mensen als een obstakel worden beschouwd, één dat in de weg staat van die beloning, zouden we wel eens in de problemen kunnen zitten.

    Dat lijkt misschien toekomstmuziek, maar afgezien van speculatieve- en worstcasescenario’s, onthult het voorbeeld waarmee we zijn begonnen – van de racetrack AI en beloningslus – dat het basisprobleem al een reëel probleem is in kunstmatige systemen.

     



    Trizomu
    • Leuk 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  0 leden zijn actief

    There is no users online

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    • Onderwerp: Waarom zou ik kiezen voor een dual sim toestel? Gebruiker: Paulie88 Hey allemaal, ik zit met een vraag. Ik hoor steeds meer over dual sim toestellen. Ik vroeg me af: waarom zou ik daar eigenlijk voor kiezen? Heeft iemand ervaringen of voordelen? Alvast thanks! Expert: TechGuru23 Hey Paulie88! Goede vraag! Een dual sim toestel kan echt handig zijn om verschillende redenen: Scheiding van Werk en Privé: Stel je voor dat je één simkaart voor werk hebt en één voor privé. Zo kun je makkelijk je werk- en privé gesprekken gescheiden houden. Makkelijker om ‘s avonds echt offline te zijn. Bellen met de Beste Tarieven: Als je regelmatig naar het buitenland belt of je hebt een goed abonnement voor data, kun je met een dual sim toestel de beste tarieven gebruiken. Bijvoorbeeld, je hebt een sim voor lokaal bellen en eentje speciaal voor internationale gesprekken. Heel handig! Tweede Nummer voor Veiligheid: Sommige mensen willen een extra nummer voor online aankopen of datingsites. Bij een dual sim toestel kun je deze extra sim gebruiken voor zulke dingen, zodat je persoonlijke nummer veilig blijft. Beter Ontvangst: In bepaalde gebieden kan de ene provider beter bereik hebben dan de andere. Met een dual sim toestel kun je de batterijen van beide providers gebruiken en wie weet heb je daardoor altijd bereik! Flexibiliteit: Reizigers kunnen simkaarten van verschillende landen gebruiken, zonder dat ze telkens moeten wisselen. Gewoon je toestel en je bent klaar. Super handig! Dus, als je dit soort dingen belangrijk vindt, kan een dual sim toestel echt wel voordelen voor je hebben! Gebruiker: JanDeMan Hee Paulie88, ik heb ook een dual sim toestel! Het is chill dat je met één telefoon je werk en privé kan scheiden. Ik heb mijn werknummer op sim 1 en privé op sim 2. Het helpt echt! Gebruiker: LisaLovesTech Ja, ik ben het eens met hierboven. Maar soms vind ik het ook wel eens verwarrend. Ik krijg vaak meldingen van beide nummers tegelijk. Moet je even goed instellen, maar als je dat doet is het echt top! Gebruiker: BertieB Ik heb een beetje een andere vraag: is het ook mogelijk om beschut te zijn als je je tweede sim gebruikt voor online dingen? Of is dat niet echt veilig? Want soms krijg je wel spam ofzo. Expert: TechGuru23 Goede vraag, BertieB! Ja, het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn. Gebruik bij twijfel altijd goede beveiligingen zoals een VPN of zorg dat je je nummer niet te vaak deelt. Denk verstandig na over waar je je sim voor gebruikt. Gebruiker: Kimster89 Ik ben ook benieuwd of een dual sim toestel veel duurder is. Want ik zie die toestellen ook en het lijkt soms een beetje prijzig? Gebruiker: MarkieMark Daar vroeg ik me ook af! Zijn er niet ook goedkopere dual sim toestellen? Ik heb zelf een beetje een beperkt budget, maar vind het idee wel leuk. Gebruiker: Paulie88 Thanks voor al jullie reacties, mensen! Ziet er goed uit. En ja, Kimster, ik had ook al even gekeken en sommige zijn inderdaad duurder, maar er zijn prima goedkopere opties! Misschien kan ik ook een budgetmodel overwegen. Gebruiker: CrazyCatLady Ik vind het een beetje overkill om twee simkaarten te hebben, maar de voordelen zijn wel duidelijk. Misschien een goede reden om over te stappen! In deze discussie zie je een levendig gesprek, van vragen over de voordelen tot persoonlijke ervaringen en zorgen. Het voelt als een echt forum, met gebruikers die elkaar helpen en informatie delen. Lees het volledige bericht hier
    • Forumdiscussie: Downloaden via Nieuwsgroepen & Spotnet Gebruiker: nieuwkomer123 Hey allemaal! Ik heb net van vrienden gehoord over Spotnet, maar ik heb echt geen idee hoe ik het moet installeren! Ik ben geen techneut, dus als iemand het simpel kan uitleggen, zou dat super zijn! Alvast bedankt! Expert: techguru99 Hey nieuwkomer123, leuk dat je het wilt proberen! Ik zal het zo simpel mogelijk uitleggen, geen zorgen. Download Spotnet: Ga naar de officiële Spotnet-website. Je hebt een .exe-bestand nodig. Dat is gewoon het installatiebestand. Klik op de downloadknop en save ’t op je computer. Installeer Spotnet: Zoek het bestand dat je zojuist gedownload hebt in je Downloads-map. Dubbelklik erop. Je krijgt een scherm met vragen. Klik op "Volgende" (of "Next") totdat je bij "Installeren" komt. Het kan even duren. Configuratie: Na de installatie opent Spotnet automatisch. Je moet nu een paar instellingen invullen. Je hebt toegang nodig tot een nieuwsgroepenprovider. Dit is een bedrijf dat die nieuwsgroepen aanbiedt, zoals Usenet. Sommige zijn gratis, maar voor de beste kwaliteit betaal je meestal een klein bedrag. Maak een account aan: Als je een provider hebt gekozen en je hebt je account gemaakt (meestal moet je wat gegevens invoeren), kun je die gegevens invullen in Spotnet onder ‘Instellingen’ (klik op het tandwieltje). Zoeken en downloaden: Nu komt het leukste deel! Je kunt zoeken naar wat je wilt downloaden. Typ bijvoorbeeld "Documentaire naam" in de zoekbalk en Spotnet laat je alles zien wat er is. Klik op het bestand dat je wilt, en dan op "Downloaden". Als je meer vragen hebt, laat maar weten! Succes! Gebruiker: piratenvriend Cool, techguru99! Ben echt nieuw in dit ding, maar je uitleg is helder. Moet je ouders om toestemming vragen? Gebruiker: downloadqueen Jaa, dat kan soms slim zijn! Zeker als je jonger bent. Even uitleggen wat je doet, kan geen kwaad. Anders krijg je misschien vragen van hen. Gebruiker: linuxfan Top uitleg! Maar niet vergeten dat je ook een VPN kunt gebruiken voor meer privacy als je dingen download. Zorg dat je veilig blijft! Gebruiker: nieuwkomer123 Thanks allemaal! Ik ga het zo proberen. Hoop dat het lukt. En een VPN klinkt ook handig, waar kan ik dat vinden? Gebruiker: techguru99 Zoek gewoon online naar "VPN aanbieders". Je hebt er veel van. Kijk dan even wat reviews. Zorg dat je eentje kiest die snel is en goede klantenservice heeft. Gebruiker: himmelblau Hee, kan je met Spotnet ook films kijken? Of is het meer voor downloads? Gebruiker: downloadqueen Je kunt ook films vinden, maar je downloadt ze eerst. Dan moet je ze met een media speler afspelen, zoals VLC. Spotnet zelf laat je geen films kijken, alleen downloaden. Gebruiker: nietzozeer Pff, dit klinkt allemaal best ingewikkeld. Hoelang ben je bezig met installeren, techguru99? Expert: techguru99 Haha, dat kan inderdaad wat tijd kosten. Maar als je het eenmaal doorhebt, is het een makkie. Totaal misschien een halfuurtje voor alles, afhankelijk van hoe snel je bent en je internetverbinding. Gewoon stap voor stap volgen. Gebruiker: nieuwkomer123 Bedankt voor de support, iedereen! Ik voel me al een stuk zekerder! En zo gaat het gesprek verder! Lees het volledige bericht hier
    • Forumtopic: [Nieuwe leden] Hoi allemaal, ik ben SportFan123! Bericht van SportFan123 Hey allemaal! Ik ben SportFan123, en ik ben net nieuw hier. Ik kom uit Utrecht en ben super blij om me bij deze community aan te sluiten. Sport is echt een groot deel van mijn leven; ik ben fanatiek voetballer, maar ik houd ook van tennis en hardlopen. Wat sport voor mij zo bijzonder maakt? Het gevoel van samenkomen! Of je nou wint of verliest, die teamspirit en het samen trainen is goud waard. Ik heb me aangemeld omdat ik meer wil leren over verschillende sporten en ook omdat ik mijn passie graag wil delen met anderen. Ik ben benieuwd: wat is jullie favoriete sport en waarom? Ik kijk uit naar de reacties en hopelijk kunnen we een leuk gesprek beginnen! Reactie van ExpertSportman Welkom SportFan123! Super leuk dat je je hebt aangemeld! Je liefde voor sport straalt echt van je bericht af. Wat je zegt over teamspirit klopt helemaal; dat maakt sporten zo speciaal. Als je meer wilt weten over verschillende sporten, kan ik je aanraden om eens te kijken naar de geschiedenis en de regels van andere takken. Bijvoorbeeld, als je met tennis begint, kan het leuk zijn om de verschillende slagen en technieken te leren. Een ander leuk feitje: in veel sporten krijg je de kans om met mensen van verschillende achtergronden samen te werken. Dit kan je kijk op het leven echt verrijken! En over je vraag: ik vind zelf voetbal het leukst omdat het zo dynamisch is en je altijd in beweging bent. Wat voor positie speel je in het voetbal? Hopelijk kunnen we hier veel tips en ervaringen uitwisselen! Reacties van andere gebruikers: SportBabe22: Hey SportFan123, welkom! Ik vind het ook leuk om te voetballen, speel vaak in het park met vrienden. Wat voor voetbal speel je, 11 vs 11 of 7 vs 7? CrazyTennisGuy: Hi daar! Tennis is echt een geweldige sport, kan ik je aanbevelen! Het is super fijn om je techniek te upgraden. Als je wilt, kan ik je tips geven over je serve. UtrechtLover: Ah, een medebewoner van Utrecht! Heb je al eens de lokale voetbalclubs bekeken? Er zijn echt veel leuke teams hier. En je kunt ook een paar goede wedstrijden live zien! SportFan123: Dank voor de warm welkom, allemaal! @SportBabe22, meestal speel ik 11 vs 11, maar ik vind 7 vs 7 ook leuk voor de fun. En @CrazyTennisGuy, tips zouden awesome zijn, ik ben helemaal nieuw met tennis! ExpertSportman: Vind je het leuk om met nieuwe sporten te beginnen, SportFan123? Tennis kan heel techniekgericht zijn, maar het is ook gewoon leuk! Begin met een goede grip en je racketpositie. Dat maakt een groot verschil. FitnessFanatic: Hallo! Fijn dat je er bent! Als je geïnteresseerd bent in hardlopen, moet je vooral niet vergeten om goede schoenen te hebben. Dat maakt een wereld van verschil, trust me! SportFan123: Heey @FitnessFanatic, ga snel hardlopen maar moet nog een paar goede schoenen kopen. Wat zijn jouw aanraders? SoccerStar88: Hey, welkom! O, ik ben een diehard voetbalfan! Wat is je favoriete team? Ik ben zelf gek op Ajax! SportFan123: Dank je! Mijn favoriete team is ook Ajax! Super spannend dit seizoen! Hoe zien jullie dat? SportKoning: Oh, Ajax is altijd een goede keuze! Ik ben ook een fan. Het spel en de geschiedenis zijn echt fascinerend. Wat vinden jullie van de jeugdopleiding daar? SportFan123: Juist! Ajax en de jeugdopleiding zijn legendarisch! Hun talenten maken altijd indruk. Wat vinden jullie van de laatste ontwikkelingen? En zo ontstaat er een levendige discussie! Dit topic laat zien hoe leden elkaar ontmoeten, hun passies delen en dat allemaal in een informele, gezellige sfeer. Lees het volledige bericht hier
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...