Spring naar bijdragen

  • Vanaf 28 januari: vrije modemkeuze in Nederland, dit is de stand van zaken

     Delen


    Vrije modemkeuze 

    Vanaf 28 januari is de vrije modemkeuze een feit. Dat betekent dat je niet meer afhankelijk bent van de keuze van je kabel-, glasvezel- of DSL-aanbieder voor het apparaat wat de verbinding maakt met het internet. Vandaag spraken we met Eric van Uden van AVM, het bedrijf achter de FRITZ!Box: een bedrijf dat in andere landen al langer kabelmodems op de markt brengt, maar ook glasvezel en DSL-producten in het portfolio heeft.

    107827_ziggo-connect-box---intro.jpg
    Je bent niet meer verplicht een modem van je provider te gebruiken.

    Tot nu toe was het onder andere bij Ziggo een verplichting om de apparatuur van dat bedrijf te gebruiken. De Connectbox van het bedrijf biedt basisfunctionaliteit en veel minder mogelijkheden dan de routers die los verkocht worden. Daarom kiezen gebruikers die grotere wensen op instelgebied of prestaties hebben ervoor om naast het modem een router te gebruiken. Op deze manier kunnen ze profiteren van betere wifi en instelmogelijkheden.

    Kabelmodems maken gebruik van het EuroDOCSIS-protocol. Dat protocol: de afkorting staat voor Data over Cable Service Interface Specification is inmiddels bij versie 4.0 aangekomen: dat is goed voor 10 gigabit/s up en down (symmetrisch). In Nederland maakt Ziggo gebruik van DOCSIS 3.1, dat haalt een downloadsnelheid van 10 gigabit/s, maar is nog niet symmetrisch. Dat protocol is dan ook de basis van Ziggo’s Giganet.

    Door voor een eigen modem te kiezen verandert er natuurlijk ook het een en ander aan de kant van de aanbieder. Mocht er een probleem zijn met het modem dan wordt dit opgelost en ook zitten er tal van diagnosemogelijkheden in het modem waarmee de aanbieder, kan zien of de verbinding in orde is. De meeste providers kiezen ervoor om je de oude modem te laten houden om zo een diagnose te kunnen stellen in het geval van problemen.

    Eric van Uden van AVM licht toe: “Bij smartphones is het de normaalste zaak van de wereld dat de gebruiker zelf bepaalt welke telefoon wordt gebruikt bij het abonnement. Nu krijg je ook bij internetproviders de keuze. Grote providers kiezen voor eenheidsworst, terwijl hun klanten andere wensen hebben. De een wil het gebruik van internet door kinderen beheren en andere mensen willen apparaten prioriteren. 

    Dat soort extra zaken vind je doorgaans niet in de modems van de providers, die zijn vooral bezig om zo min mogelijk functies in te bouwen. Ik verwacht dat nog steeds veel mensen blij zullen zijn met het standaardmodem van de provider. Wie meer wensen heeft, krijgt nu de keuze. Ik verwacht dat de grootste markt voor overstappers te vinden zijn in de gebruikers van kabelinternet, mensen die op zoek gaan naar een modemrouter met EuroDOCSIS."

    Wat doen de providers?

    De vrije modemkeuze komt er aan: hoe gaan de providers hiermee om? We vroegen het aan Ziggo. KPN en T-Mobile.

    Ziggo

    De vrije modemkeuze zal betekenen dat er meer aanbod gaat komen van modems. Maar hoe gaat dit in de praktijk? We hebben het even aan Ziggo gevraagd. Woordvoerder Gerjan van der Laan geeft aan dat het bedrijf nog druk bezig is met de voorbereidingen. Van der Laan:  "Op 28 januari worden de specificaties gepubliceerd waaraan een modem moet voldoen om op het netwerk aangesloten van Ziggo aangesloten te worden. Op dat moment kunnen fabrikanten van modems bepalen of hun apparatuur voldoet. Een van de eisen is natuurlijk EuroDOCSIS 3.1 en een aantal elementen specifiek voor Ziggo.

    In de praktijk behoud je als klant, het bestaande Ziggo-modem. Op die manier kunnen we kijken of netwerkverbinding goed werkt. In de gevallen waar de netwerkverbinding goed werkt zit het probleem hoogstwaarschijnlijk in de eigen modem van de klant. Op dat moment dient de klant dit zelf op te lossen, al dan niet met hulp van de fabrikant. De klant is daarnaast zelf verantwoordelijk voor software- en securityupdates van het modem. Als je ervoor kiest om een eigen modem aan te sluiten krijg je geen korting. Ook na 28 januari ontvang je een Connectbox Dit doet Ziggo , omdat ze over de mogelijkheid dienen te beschikken om de verbinding te controleren en je zo service te kunnen verlenen. "

    KPN

    KPN gaat op een vergelijkbare wijze als Ziggo met het nieuwe beleid om, al sprong het hier in 2020 al op in. Volgens Hans van Zon van KPN: is de reden hiervoor dat KPN een groep klanten had die een eigen apparaat willen inzetten en ook over de nodige technische kennis beschikken om dat apparaat in te kunnen stellen. Van Zon: "Om die klanten te kunnen bedienen heeft KPN in 2020 (dus voor de publicatie van de ACM beleidsregels) de mogelijkheid geïntroduceerd om eigen apparatuur te gebruiken. De klant krijgt via de website van KPN uitgebreide informatie om het apparaat op de juiste manier in te stellen. Daarnaast blijkt er op het KPN forum een grote community te zijn ontstaan waar klanten ervaringen uitwisselen over het gebruik van eigen apparatuur.

    Reden om daarvoor terughoudend te zijn was dat een eigen modem ingewikkelder is bij storingen.  Indien je een eigen modem hebt vraagt KPN bij storingen de KPN apparatuur terug te plaatsen, zodat KPN kan vaststellen of de storing uit het eigen netwerk komt of dat het klant apparaat de storing veroorzaakt. Dit blijkt in de praktijk goed te werken."

    T-Mobile

    Ook T-Mobile volgt de nieuwe richtlijn. Helen Taylor van T-Mobile: " Vanaf eind januari voldoet T‑Mobile aan de door de ACM gestelde beleidsregel. De T-Mobile Thuis-klanten krijgen vanaf dan de mogelijkheid aan om een eigen modem te installeren. Hiermee kunnen Thuisproducten als Internet, TV, en Vast Bellen worden afgenomen. Om klanten optimaal te kunnen blijven helpen, blijft T-Mobile haar eigen modems in bruikleen geven aan al haar klanten. Als een klant ervoor kiest om een eigen modem te gebruiken, dan is zij zelf verantwoordelijk voor het instellen, beheren en beveiligen van dit modem. Voor zakelijke klanten kunnen afzonderlijke afspraken worden gemaakt."

    Modems

    Het aanbod van kabel en glasvezelmodems is nog wat beperkt, naar verwachting komen er de komende tijd meer producten op de markt. We hebben de bekende merken gevraagd naar hun aanbod en zullen dat aan dit artikel toevoegen.

    Netgear 

    Netgear heeft ons laten weten (nog) geen producten beschikbaar te hebben. 

    TP-Link

    TP-Link heeft nog geen plannen om kabelmodems op de markt te brengen. Voor glasvezel richt het bedrijf zich op onder andere de Omada-kleinzakelijke lijn. Daar biedt het bedrijf modellen aan met meerdere WAN-poorten. Sven van Meygaard van TP-Link: " Ook als je enkel een glasvezelkabel in de meterkast hebt hangen is een media converter geen grote investering, de MC220L van ons staat voor nog geen 20 euro in de prijsvergelijker en dat geeft meer keuzevrijheid in routers. Mocht er toch vraag komen vanuit de markt voor een consumentenrouter met SFP aansluiting ingebouwd dan kunnen we dat vrij eenvoudig op de markt brengen, we hebben verschillende Deco modellen voor ISP’s waar een SFP aansluiting in zit, echter is onze verwachting dat hier weinig tot geen vraag naar zal zijn aangezien een losse media converter en een populaire Deco set of conventionele router goedkoper zal zijn."

    AVM

    AVM komt op de markt met een aantal glasvezel en kabelmodems, de modellen vind je hieronder. 

    Kabelmodems

    AVM begint in Nederland met het aanbieden van een tweetal modellen. De FRITZ!Box 6591 Cable is een WIFI 5-modem (1733+800) en biedt naast de draadloze aansluitingen ook vier keer gigabit, usb 3.0 en DECT. Dit model laat je via mesh via crossband repeating ook andere apparaten in je huis koppelen om de dekking in huis te verbeteren.

    107829_fritzbox_6591_cable_left_de_640x4
    De FRITZ!Box 6591 Cable

    Naast dit model heeft het bedrijf ook de 6660 in het pakket. Ook dit is een WIFI 6-model, maar hier ligt de snelheid iets hoger (2400+600) en zijn drie van de vier ethernetaanslutingen gigabit en biedt er een op 2,5 gigabit. De usb-aansluiting is hier slechts 2.0. Ook bij dit model is mesh-functionaliteit ingebouwd en vind je ook een telefooncentrale met DECT aan boord.

    107830_fritzbox_6660_cable_left_de_640x4
    De FRITZ!Box 6660 Cable

    Vrijdag brachten we het nieuws dat het merk ook een nieuw topmodel 6690 op de markt gaat brengen: deze biedt wifi 6 en heeft net als de 6660 2,5 gigabit. Dit nieuwe high-end kabelmodem heeft verder twee keer usb 3.0 om als nas of mediaserver te dienen. WIFI 6 biedt het met 4 streams, goed voor maximaal 6000 Mbit/s. Dit modem komt in eerste kwartaal op de markt, een prijs kon Van Uden ons nog niet geven. 

    107709_csm_fritzbox_6690_cable_gigabit_3
    De FRITZ!Box 6690 Cable

    De drie modellen hebben ook DVB-C aan boord en dus kun je de ongecodeerde kanalen zien op de TV-app van AVM bekijken.

    107832_1.jpg
    107832_1.jpg
    De kabelinterface van de 6660 van AVM.

     

    Glasvezelmodems

    Voor glasvezel brengt het bedrijf een tweetal modellen op de markt. De 5530 Fiber is geschikt voor AON en GPON tot 1000 Mbit/s. Deze biedt WIFI 6 tot 2400+600 mbit/s. Ook hier vind je weer DECT. Het aantal ethernetaansluitingen is beperkt tot drie, maar daarvan werkt er wel een op 2,5 gigabit. Naast dit model is er ook de 5530 Fiber AON die dezelfde functionaliteit biedt, maar alleen met AON kan samenwerken.

    107828_fritzbox_5530_fiber_left_de_wi-fi
    De FRITZ!Box 5530 Fiber van AVM.

    Conclusie

    Vanaf 28 januari wordt het mogelijk om zelf een modem aan je internetverbinding te hangen. Ziggo maakt ook dan pas de specificaties bekend. Het zal dus nog even duren voordat je daadwerkelijk een modem kunt koppelen. Het feit dat je keuze krijgt, betekent dat je precies kunt bepalen wat de mogelijkheden zijn van een modem. Denk aan Wifi 6, meer instelmogelijkheden en bijvoorbeeld snellere netwerkpoorten.

    De providers kiezen ervoor om je het providermodem te laten houden om zo een diagnose te kunnen stellen in het geval dat er problemen zijn met je verbinding. 

    Het aanbod is nu nog beperkt, maar ongetwijfeld zullen er meer fabrikanten komen die producten op de markt gaan brengen in Nederland die geschikt zijn voor kabelinternet of glasvezel. 

     



    Vampire Inspector
    • Leuk 2
    • Bedankt 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Goed nieuws. Het is dat ik tot nu toe geen problemen heb met de Connectbox Giga en ik dit jaar overstap op glasvezel. Anders was ik zeker van plan om een FritzBox kabelmodem aan te schaffen.

    • Meow 1
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Meld je aan om een opmerking te plaatsen

    Je kunt een opmerking achterlaten als je bent aangemeld



    Nu aanmelden

  • Wie zijn er online?  3 leden zijn actief

Mededelingen

  • Nieuwe handleiding

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    Eater

    Geplaatst

    Fallout TV-serie Seizoen 2 krijgt releasedatum, en Seizoen 3 is al bevestigd De langverwachte tweede seizoen van de Fallout TV-serie staat gepland voor een première in december, en het goede nieuws houdt daar niet op: een derde seizoen is al bevestigd. Dit meldt Variety, die maandag het nieuws de wereld in bracht. De populaire adaptatie van de iconische videogame, geproduceerd door Amazon MGM Studios, Bethesda Game Studios en Kilter Films, zal binnenkort weer te zien zijn. Vernon Sanders, de wereldwijde hoofd van televisie bij Amazon MGM Studios, sprak zijn enthousiasme uit: “We zijn ontzettend blij dat onze Prime Video-klanten wereldwijd zich verder kunnen verdiepen in de wonderbaarlijk surrealistische en betoverende wereld van ‘Fallout’.” De hoofdrolspelers, Ella Purnell als Lucy MacLean en haar medespelers, hebben al aangegeven dat het tweede seizoen de verwachtingen zal overtreffen. “Seizoen 2 zal het eerste seizoen letterlijk en figuurlijk ‘uit het water blazen’,” aldus de sterren van de serie. De productie van het tweede seizoen is onlangs afgerond, en het lijkt erop dat de wachttijd van post-productie tot de release korter is dan bij veel andere grote series. Ter vergelijking: de tweede seizoen van de eveneens populaire serie The Last of Us op Max voltooide zijn productie in augustus 2024, maar de première vond pas plaats op 13 april 2025. De snelle doorlooptijd van Fallout is opmerkelijk en toont de efficiëntie van het team achter de schermen. Dit is een teken dat de makers vastbesloten zijn om fans niet te lang in spanning te houden. Met de combinatie van een sterke cast, een gepassioneerd productie-team en de rijke lore van de Fallout-franchise, belooft het tweede seizoen een spannende en meeslepende ervaring te worden. Fans kunnen zich voorbereiden op een duik in een wereld vol avontuur, intrige en de unieke charme die deze serie zo geliefd maakt. Blijf ons volgen voor meer updates over de Fallout TV-serie en andere spannende projecten in de toekomst!

    Eater

    Geplaatst

    Het boek *De Machine*, dat de fascinerende en complexe geschiedenis van e-commercereus Booking.com onthult, krijgt een nieuwe leven als een zesdelige tv-serie. Deze serie, die naar verwachting ergens in 2026 of 2027 op de buis zal verschijnen, belooft een diepgaande en dramatische verkenning van de opkomst, de hoogtij dagen en het morele verval van dit invloedrijke bedrijf. Dit nieuws werd onlangs bekendgemaakt door een van de auteurs, die de kijkers alvast nieuwsgierig maakt naar wat komen gaat. Het boek, geschreven door drie gerenommeerde Nederlandse journalisten, biedt een onthullend kijkje achter de schermen van Booking.com. De beschrijving van het boek schetst een verhaal vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en verhitte discussies in de boardroom. Dit alles vormt de achtergrond van een bedrijf dat niet alleen de hotelboekingsindustrie heeft getransformeerd, maar ook een complex web van morele dilemma’s en zakelijke intriges heeft gecreëerd. In een enthousiaste post op LinkedIn deelt NRC-journalist Stijn Bronzwaer zijn vreugde over de verfilming van hun boek. “Zo vet dat dit er echt van komt! Ons boek over Booking, *De Machine*, wordt verfilmd in een tv-serie van zes afleveringen bij BNNVARA,” schrijft hij. Hij voegt eraan toe dat de productie in handen is van het getalenteerde team dat ook verantwoordelijk was voor de succesvolle serie *Het Jaar van Fortuyn*, die de politieke strijd van begin deze eeuw dramatisch in beeld bracht. Bronzwaer, samen met mede-auteurs Merijn Rengers en Joris Kooiman, heeft de afgelopen tijd een rol gespeeld in het ontwikkelen van het script voor de serie. Booking.com, dat inmiddels een van de rijkste en meest invloedrijke internetbedrijven in Europa is, blijft een fascinerend onderwerp. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid blijft het bedrijf een mysterie. “Iedereen kent de website, maar niemand kent de mensen en verhalen achter dit oer-Hollandse bedrijf in Amerikaanse handen. Tot nu,” aldus de uitgeverij Lebowski. In *De Machine* wordt het wrange verhaal verteld van een idee dat eind jaren negentig werd geboren door een groep techniekstudenten uit Twente en uitgroeide tot het grootste hotelboekingsplatform ter wereld. De auteurs reconstrueren gedetailleerd hoe dit 'internetsprookje' zich heeft ontwikkeld, en hoe het succes van Booking.com gepaard ging met een aantal schimmige praktijken en morele vraagstukken. De serie belooft een onthullend kijkje in de wereld van Booking.com, met een focus op de dualiteit van zijn succes. Het verhaal gaat niet alleen over de indrukwekkende groei en winstgevendheid van het bedrijf, maar ook over de schaduwzijden van de bedrijfsvoering. “Dit is het niet eerder vertelde verhaal van de opkomst, hoogtij en het morele verval van Booking, vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en ruzies in de boardroom,” aldus de auteurs. Het boek en de aankomende serie benadrukken de paradox van een bedrijf dat een ongeëvenaarde online geldmachine heeft gecreëerd, maar in zijn eindeloze zoektocht naar meer de mensen achter de machine vergat. Het is een verhaal dat ons dwingt na te denken over de ethiek van succes in de moderne zakenwereld. Met de verfilming van *De Machine* in het vooruitzicht, kijken we uit naar een serie die niet alleen entertainend zal zijn, maar ook zal aanzetten tot nadenken over de impact van technologie en de morele verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. De combinatie van journalistiek onderzoek en dramatische vertelling belooft een krachtige en meeslepende kijk op een van de meest invloedrijke bedrijven van onze tijd. De serie zal ongetwijfeld de nieuwsgierigheid wekken van kijkers die geïnteresseerd zijn in de complexe wereld van e-commerce en de verhalen van de mensen die aan de basis stonden van deze digitale revolutie. Het is een kans om niet alleen de feiten te leren, maar ook de emoties en de morele dilemma's die de ontwikkeling van Booking.com hebben gevormd. Met de rijke achtergrond van het boek en de gedrevenheid van de makers, belooft deze serie een onvergetelijke ervaring te worden die de kijkers zal meeslepen in de intrigerende wereld van Booking.com. Houd je agenda gereed voor 2026/2027, want deze serie wil je niet missen!
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...