Spring naar bijdragen

  • 'Wonder Woman 1984' is een enorme hit op piratensites

     Delen


    'Wonder Woman 1984' ging dit weekend zowel op HBO Max als in bioscopen in première, wat een enorm succes bleek te zijn. Hetzelfde kan gezegd worden over de release van de film op piratensites die recordaantallen bereikten. Op zaterdag had bijna 10% van alle piraatdownloads op torrent-sites betrekking op Wonder Woman, iets wat we nog niet eerder hebben gezien. Het is een potentiële game-wisselaar.

    wonder vrouw 1984Het nieuws dat Warner Bros. heeft besloten alle aankomende filmtitels in première te brengen, zowel op HBO Max als in de bioscoop, was een schok voor veel filminsiders.

    Sommige steracteurs vreesden een verlies aan inkomsten en filmmakers, waaronder Christopher Nolan, voerden aan dat hun werk eerst op het grote scherm te zien moest zijn.

    Sterk openingsweekend

    De kritiek veranderde de plannen van Warner Bros. niet en een paar dagen geleden was "Wonder Woman 1984" de eerste film die tegelijkertijd in première ging op HBO Max en in de bioscopen. Tot nu toe stellen de resultaten niet teleur - de film vestigde een 'pandemisch record' van $ 16,7 miljoen aan box office-inkomsten in Noord-Amerika.

    De film "brak records" ook op HBO Max, volgens het streamingbedrijf, dat zei dat de helft van alle abonnees de film op de eerste dag had bekeken. Dit betekent dat meer mensen het Wonder Woman-vervolg tijdens het eerste weekend hebben gezien dan het origineel.

    Het streaming-experiment van Warner Bros. schudt duidelijk de filmindustrie wakker, waar bioscooppremières decennialang de norm waren. Het is een baanbrekende beslissing die ook een grote impact heeft op de consumptie van piraterij.

    Piraterij Premiere

    Wanneer een film in de bioscoop debuteert, zijn er meestal geen goede illegale kopieën online beschikbaar. Een versie met camcord van lage kwaliteit kan uiteindelijk verschijnen, maar de meeste piraten negeren deze en wachten liever op kopieën van hogere kwaliteit die een paar weken of maanden later volgen.

    De streamingpremière van "Wonder Woman 1984" is in dat opzicht een game-changer. Een paar minuten nadat de film beschikbaar was gemaakt op HBO Max, verschenen tientallen piraterij-kopieën van hoge kwaliteit op torrent-, streaming- en piratendownloadsites, waar ze gretig werden geconsumeerd.

    Om te zien hoe goed de film het deed op piratensites en -services, hebben we verschillende voorbeelden van downloadcijfers verzameld van openbare torrent-trackers. Met hulp van I Know werd al snel duidelijk dat "Wonder Woman 1984" enorm populair was.

    Miljoenen piratenkijkers

    We houden er niet van om harde cijfers te publiceren, omdat het onmogelijk is om alle downloads perfect vast te leggen, maar het is veilig om te zeggen dat miljoenen mensen een illegale kopie van de film hebben gedownload via torrent-sites. En aangezien torrent-sites slechts een klein deel van het piratenecosysteem vormen, zouden inclusief streaming- en downloadsites miljoenen 'kijkers' toevoegen.

    Dit betekent dat het piratenpubliek heel goed kan wedijveren met het aantal mensen dat de film legaal heeft bekeken.

    Bijna 10% van alle downloads

    Hoe uniek deze uitgave was, wordt het best geïllustreerd door de relatieve interesse te vergelijken met enkele concurrerende titels. Op de eerste volledige dag was bijna 10% van alle films en tv-downloads (9,18%) in onze steekproef voor "Wonder Woman 1984". Een dag later domineerde de film nog steeds, met 6,26% van alle downloads. Dit vertaalt zich in miljoenen downloads in de eerste twee dagen.

    Ter vergelijking: de op een na populairste film van het weekend, “Soul”, haalde slechts 2,37% op de eerste dag en 1,98% een dag later. Evenzo nam Avengers: Endgame, de best scorende film van vorig jaar, 5,63% van alle downloads op de eerste dag dat een piratenkopie van hoge kwaliteit uitkwam, en 4,38% een dag later.

    Als we naar de downloadlocaties kijken, zien we India aan de leiding met 17% van alle "Wonder Woman 1984" -downloads op de eerste volledige dag. De film ging naar verluidt een dag eerder in première om piraterij te voorkomen en was daar niet beschikbaar voor streaming.

    Met ongeveer 10% van alle Wonder Woman-downloads staan de Verenigde Staten op de tweede plaats, gevolgd door de Filippijnen (7%) en Groot-Brittannië (5%).

    Het is veilig om te zeggen dat de cijfers die we zien voor "Wonder Woman 1984" enorm zijn en de première van HBO Max heeft de piraterijcijfers zeker een boost gegeven. Maar betekent dat ook dat Warner Bros. de verkeerde beslissing heeft genomen?

    Unchartered Territory

    Streamingpremières zijn onontgonnen terrein, ook voor piraten. Met veel pers- en PR-aandacht voor de film wisten piraten dat de release eraan kwam en sprongen ze er meteen op in. Dit kan een deel van de enorme belangstelling verklaren.

    De vraag is of deze initiële boost op de lange termijn zal resulteren in meer piraterij, of dat het gewoon meer geconcentreerd is in de eerste dagen. We kunnen hier nog geen antwoord op geven.

    De beschikbaarheid van piratenkopieën van hoge kwaliteit zal ongetwijfeld sommige mensen ervan weerhouden naar de bioscoop te gaan of de film legaal te streamen. Maar zullen er aanzienlijk meer piraten zijn dan voorheen? En wat voor invloed heeft dat op de streaming- en box office-inkomsten?

    Warner Bros. zal de komende maanden waarschijnlijk gebruiken om deze en verschillende gerelateerde vragen te beantwoorden.

    Piraterij blijft relevant

    Het bedrijf moet worden toegejuicht omdat het lef heeft om te experimenteren. Het publiek is hier zeker de winnaar, omdat ze meer keuze hebben. En hoewel het te vroeg is om conclusies te trekken, is het waarschijnlijk veilig om te zeggen dat piraterij erg relevant blijft.

    Elk jaar zien we meer en meer exclusieve filmreleases op verschillende abonnementsdiensten. En aangezien veel mensen het zich niet kunnen veroorloven om legaal toegang te krijgen tot al deze diensten, worden piratensites en -diensten gezien als een aantrekkelijk alternatief.



    Duken
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...