Spring naar bijdragen

Cam/ TS/ TC/ DVDRip wat staat nou waar voor?


Eagles

Aanbevolen reactie


  • Bijdragen:  4.321
  • Waardering:   20
  • Prestatiepunten:  0
  • Dagen gewonnen:  0
  • Lid sinds:  19-04-06
  • Status:  Offline
  • Actief:  
  • Leeftijd:  40

In deze uitleg vind je alle afkortingen die je tegen komt in een release naam van een film bijv: Syriana.DVDSCR.XviD.DVDRip-MeeKRaB,

CAM

Een cam is over het algemeen een bioscoop rip gemaakt met een video camera. Een mini tripod wordt vaak gebruikt, maar dit is niet altijd mogelijk. Hierdoor kan het gebeuren dat de camera beweegt.

Daarnaast wordt de film niet altijd vanaf de ideale plaats opgenomen, waardoor het voorkomt dat er vanuit een hoek wordt gefilmd. Als de film hierna goed wordt bewerkt, is dit bijna niet te zien, tenzij er letters op het scherm zijn. Vaak echter, zie je in de film scheve hoeken onderin het scherm.

Het geluid komt van de onboard microfoon van de camera, waardoor je in een film vaak bijgeluiden krijgt, zoals lachen bij een comedy. Hierdoor is de kwaliteit van het geluid van dit soort films vaak vrij slecht. Als je geluk hebt, en de bioscoop is vrij leeg, heb je een redelijk duidelijk geluidssignaal.

Telesync (TS)

Een telesync heeft dezelfde specificaties asl een CAM, behalve dat het audio signaal van een externe bron komt. Over het algemeen van een audio plug in de stoel voor slechthorenden. Dit garandeert nog steeds geen goed audio signaal aangezien veel omgevingsgeluid nog steeds kan storen..

Vaak zijn Telesync fils gefilmd in een lege bioscoop of vanuit de projectiekamer met een professionele camera, wat een betere beeld kwaliteit geeft. De kwaliteit van dit soort films varieert enorm. Download bij voorkeur een sample voordat je de hele film download.

Telecine (TC)

Een telecine machine kopieert de film digitaal van de filmrol. Het geluid en beeld van deze films is over het algemeen heel goed, maar gezien de benodigde apparatuur en de kosten hiervan, zijn dit soort films vrij zeldzaam. Over het algemeen zal de film het correcte ratio aspect hebben, alhoewel er wel 4:3 telecines hebben bestaan. TC moet niet worden verward met TimeCode. Dit betekend dat er een zichtbare teller meeloopt in het beeld van de film.

Screener (SCR)

Een pre- VHS band, die ter promotie naar videotheken en andere plaatsen wordt verstuurd.

Een screener wordt geleverd op een VHS band en is over het algemeen 4:3 (volledig scherm) alhoewel er een enkele keer ook breedbeeld wordt gevonden. Het grootste nadeel van dit soort films is een zogenaamde "ticker". Dit is een boodschap die onder in het beeld voorbij komt met een anti-kopieer boodschap en telefoonnummer. Daarnaast bevat de band some andere markeringen zoals serienummers die naar de bron van de band kunnen leiden. Deze moeten geblokkerd worden en dit gebeurd over het algemeen met een zwarte blok over het gedeelte.

Soms is dit maar voor een paar seconden, maar jammer genoeg kan dit bij sommige films vrij groot zijn en de hele film doorgaan. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur kan de kwaliteit van een screener varieren van MASTER kope to zeer slecht gedaan op een oude VHS recorder, met slechte apparatuur op een gekopieerde tape. De meeste screeners worden omgezet naar VCD, maar er zijn pogingen geweest om SVCD te gebruiken. Ook hiervan is het resultaat wisseld.

DVD-SCREENER (DVDscr)

Doorgaans geldt hiervoor hetzelfde als een screener, maar dan vanaf een DVD. Over het algemeen breedbeeld formaat, maar zonder de extras die een gewone dvd doorgaans bevat.

De "ticker"zit over het algemeen niet in het zwarte block maar is de hele film in het beeld aanwezig. Als degene die de film geript heeft enigzins kundig is, kunnen deze films van zeer goede kwaliteit zijn, en worden ze over het algemeen omgezet naar SVCD of DivX/XviD.

Wat is DiVX ?

Het bijzondere van Divx is dat het een hoog kwaliteit beeld combineert met een lage bestandsgrootte. Het maakt het daardoor mogelijk dat een complete DVD film, welke al gauw 4 GB is, slechts 700 MB wordt. Het voordeel hiervan is, dat je daardoor een DVD kan kopiëren naar CD, zonder dat de beeldkwaliteit ernstig verloren gaat.Controleer echter wel even van te voren of je DVD-speler ook DivX kan afspelen!De nieuwere DVD-spelers hebben hier over het algemeen geen problemen mee, ouderen soms wel!

TVRips:

Prepair/VCD

Dit zijn over het algemeen de eerste releases verkrijgbaar van een TV show, aangezien ze gecodeerd worden terwijl het programma wordt uitgezonden. Dit tegensteld tot andere release formaten. Soms zijn ze direct vanaf de toevoer naar locale stations en daarom verkrijgbaar voor uitzending op tv.

De kwaliteit van deze releases verschilt sterk, maar is over het algemeen matig. Het is over het algemeen VCD en widescreen beeld (Dat is inclusief de zwarte balken, wat niet veel overlaat voor het beeld zelf.). Het enige voordeel van dit formaat is dat het snel beschikbaar is en speelt op alle standalone dvd spelers. Als je iets hebt wat het afspelen van Xvid ondersteund, is het indien mogelijk, beter om voor 1 van onderstaande formaten te kiezen.

TVRip

Rips van analoge bron na uitzending. Over het algemeen is de kwaliteit goed en zijn deze gecodeerd in Xvid formaat.

DSRip (Digital Satellite)

Rip van een digitale sateliet uitzending na uitzending. Over het algemeen van goede kwaliteit en gecodeerd in Xvid formaat.

PDTV (Pure Digital TV)

Rip gemaakt met een pci TV card die digitale tv ondersteunt, na uitzending. Dit, en HDTV, zijn de meest voorkomende formaten. De kwaliteit ervan is uitstekend en ze zijn gecodeerd in Xvid formaat.

HDTV (High Definition TV)

Rip gemaakt met een pci TV card die HDTV ondersteunt, na uitzending. HDTV wordt digitaal uitgezonden op zeer hoge resolutie en ondanks dat het is gecodeerd op dezelfde resolutie als PDTV releases, afhankelijk van de release groep niet veel verschil zijn in kwaliteit. De meeste netwerken zenden in dit formaat uit en het wordt gecodeerd in Xvid.

WORKPRINT (WP)

Een workprint is een kopie van een film die nog niet af is. Er kunnen stukken film en muziek missen en de kwaliteit kan verschillen van uitstekend tot zeer slecht.

Sommige workprints zijn zeer verschillend van het uiteindelijke resultaat (Men in Black destijds bijvoorbeeld miste alle aliens en had daar acteurs voor in de plaats (best wel grappig eigenlijk).) Daarnaast kunnen ze ook extra scenes bevatten. Workprints kunnen een leuke toevoeging zijn aan de verzamelijg als je een goed exemplaar van de uiteindelijke film al hebt.

Watermarks

Veel films komen van Asian Silvers/PDVD (zie beneden) en deze worden gemerkt door de mensen die ze uitbrengen. Gewoonlijk met een letter/initiaal, of een klein logo. Meestal vind je dit in 1 van de hoeken. Het meest bekend waren/zijn de "Z","A" en "Globe" watermarks.

Asian Silvers/PDVD

Deze films worden uitgebracht door Oosterse bootleggers, en worden meestal gekocht door groepen om als van zichzelf uit te brengen. In veel landen zijn ze makkelijk en goedkoop te krijgen, en ze zijn daarom vrij makkelijk uit te geven. Hierdoor zijn ze dan ook op dit moment vrij veelvoorkomend, meestal van groepen die vaak niet langer dan een paar releases blijven bestaan. PDVD's zijn hetzelfde, maar dan geperst op dvd. Ze hebben verwijderbare ondertitels en de kwaliteit is doorgaans beter dan die van de Silvers. Ze zijn geript als een normale DVD, maar worden doorgaans als VCD uitgebracht.

Scene Tags en hun betekenissen :

PROPER -

Vanwege regels in de scene, is degene die de eerste Telesync released, de winnaar van de release race (als voorbeeld). Echter als de kwaliteit vrij slecht is, en een andere groep released een Telesync van hogere kwaliteit, dan wordt de tag PROPER toegevoegd om te vermijden dat deze als duped (kopie) aangemerkt wordt. PROPER is de meest subjectieve tag in de scene en veel mensen zullen in discussie gaan of de PROPER release beter is dan de originele release. Veel groepen releasen PROPERS omdat ze wanhopig zijn omdat ze de race verloren hebben. Een reden van de PROPER tag moet altijd vermeld worden in de NFO.

LIMITED -

Een gelimiteerde film is vaak een film met een korte looptijd in de bioscoop, en veelal in minder dan 250 bioscopen te zien. Vaak worden de kleinere films (van kleine maatschappijen) gereleased als Limited.

INTERNAL -

Een Internal release wordt gedaan om diverse redenen. Oudere DVD release groepen maken een hoop INTERNAL releases, en ze worden niet gedupe'd (gekopieërd). Ook de theater rips van mindere kwaliteit worden als INTERNAL gereleased, zodat hun reputatie als releasegroep niet beschadigd. Een INTERNAL release is beschikbaar via de bekende wegen, maar kunnen niet worden geruild zonder een aanvraag van de Site ops. Sommige INTERNAL releases komen toch terecht op IRC/Nieuwsgroepen en andere wegen van filesharing, het hangt een beetje af van de titel en de populariteit.

STV -

Straight To Video zijn films die de bioscoop niet hebben gehaald, en meteen op video/DVD worden uitgebracht. Veel sites staan deze releases niet toe.

ASPECT RATIO TAGS -

Dit zijn *WS* voor Wide Screen (letterbox) en *FS* voor Full Screen (4:3 formaat).

REPACK -

Als een groep een slechte release uitbrengt volgt er meestal een repack waarmee de problemen worden verholpen.

NUKED -

Een film kan worden genuked voor verschillende redenen. Individuele sites nuken een release omdat de release hun regels overtreden (zoals "geen Telesyncs") maar als er iets echt mis is met de film (geen geluid voor 20 minuten, CD2 is niet de juiste film/game etc), dan volgt er een globale nuke, en mensen die dit bestand ruilen tussen sites verliezen hun credit/reputatie. Ffilms die Genuked zijn kunnen nog steeds op usenet/p2p sites terecht komen, maar het is altijd een goed idee om te bekijken waarom er een nuke opgezet is in de eerste plaats. Als een groep in de gaten heeft dat er iets mis is met hun release kunnen ze een nuke aanvragen.

Nuke Redenen :

Dit is een lijstje met de meest voorkomende redenen dat een film wordt genuked (meestal een DVDRip),

BAD A/R = slechte aspect ratio, met andere woorden mensen lijken te dik/dun.

BAD IVTC = slechte omgekeerde telecine, met andere woorden framerate conversie was niet goed gedaan.

INTERLACED = zwarte lijnen tijdens beweging, omdat veldvolgorde incorrect is.

 

(met dank aan de OTC-Crew, www.divxstart,Kaasbroodje, Michiel en Eagles)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 20
  • 4,3k
  • Reacties 0
  • Gemaakt
  • Laatste reactie

Top Posters In Dit Topic

Populaire dagen

Top Posters In Dit Topic

Populaire dagen

Geplaatst 2 uur geleden

Vergeten jullie alsjeblieft de VPN verbinding niet? Je internet provider zoals Ziggo of KPN kan door gebruik van de VPN niet zien wat er gebeurd op je internet verbinding en ben je volledig anoniem voor iedereen. Een vereiste tegenwoordig.... We een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

Deze vindt je hier:   https://www.duken.nl/forums/handleidingen/downloaden/vpn-verbinding-en-anoniem-downloaden-r35/  


Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.
  • Wie zijn er online?  8 leden zijn actief

Mededelingen


×
×
  • Nieuwe aanmaken...