Jump to content

  • Het Nederlandse woordspelletje Woordle is een hit: zo word je er beter in

     Share


    Het Nederlandse woordspelletje Woordle is online een steeds grotere hit, maar hoe zorg je dat je iedere dag je potje wint? We helpen je op weg met wat tips.

    Begin dit jaar werd het Engelstalige woordspel Wordle ineens een hit in de Verenigde Staten. Het spelletje, dat stiekem best lijkt op het woorden raden bij Lingo, schotelt je iedere dag één woord voor dat je moet gissen.

    De Nederlandse student Jelle Besseling (24) maakte een eigen variant genaamd Woordle, maar dan met een Nederlands woordenboek. Online delen mensen inmiddels massaal hun resultaten bij die variant van de game. Maar hoe zorg je nou dat je zo snel mogelijk het juiste woord raadt?

                                                      woordle_og_1200x630.thumb.png.13f1ffa5ee636a743a092ee53d05a460.pngwoordle-61d8552f1e560.thumb.png.b45538ab8fec03d149c9c0d8c7a3b7b0.png

    Speel eens alleen letters die je nog niet hebt
    Het idee bij Woordle is simpel: je tikt een woord in, waarna de juist geplaatste letters groen oplichten. Letters die ergens anders in het woord moeten zijn geel, terwijl de rest zwart of wit blijft. Het kan verleidelijk zijn om steeds weer woorden te maken met de gele en groene letters die je al hebt geraden, maar soms kom je dan alsnog vast te zitten.

    Dan kan het slim zijn om met alle ongebruikte letters eens een totaal ander woord te vormen. Dat zal natuurlijk niet goed zijn, maar je checkt dan in één keer of vijf nieuwe letters wellicht in het woord gebruikt worden. En dan kun je die combineren met je eerdere gokjes om de puzzel af te maken.

    Let goed op dubbele letters!
    Soms heb je twee of drie letters goed geraden en kan je écht niet bedenken welke letters je nog meer nodig hebt om de puzzel te leggen. Zelfs als je half het toetsenbord hebt geëlimineerd lijkt er weinig over te blijven.

    Het kan zijn dat je dan een logische denkfout hebt gemaakt: je vergeet dat sommige letters ook meermaals in een woord gebruikt kunnen worden. Het spel vertelt je niet of een goed gegokte E ergens anders óók voorkomt, dus het is aan jou om daar rekening mee te houden.

    Kijk naar letters die het vaakst voorkomen
    Bij een nieuw potje Woordle is het verstandig om eerst woorden te maken met letters die bovengemiddeld vaak in de Nederlandse taal worden gebruikt. De kans is immer het grootst dat die letters ook in het woord van de dag staan.

    Volgens Onze Taal vind je de letter ‘e’ verreweg het vaakst terug - in maar liefst 18,91 procent van alle Nederlandse woorden. Ook de letters n, a, t en i keren vaak terug. Het woord ‘natie’ is er hierdoor eentje die je bijvoorbeeld goed kan spelen als je net start.

    Als je er écht niet uitkomt…
    Wie écht vastloopt op een woord heeft nog één optie: online opzoeken wat het wellicht kan zijn. Op de website woordenraden.nl kun je letters tot je beschikking intikken om te zien wat voor woord je ermee kunt vormen, in een poging hem toch te achterhalen.

    Dat kan werken, maar voelt ook wel een beetje als valsspelen. De lol in Woordle zit immers in het zelf uitzoeken wat het woord moet zijn. En omdat je alleen tegen jezelf speelt, is er weinig eer te behalen door er zo’n hulplijn bij te pakken. Dan kun je ook gewoon het potje verliezen, zodat Woordle laat zien wat het wél moest zijn.


    William
    • Gebruiksgemak: Makkelijk Taal: Nederlands OS: Windows
     Share


    User Feedback

    Recommended Comments

    Nieuwsupdate

    The New York Times heeft aangegeven dat zij willen dat aangepaste versies van het populaire spel Wordle offline worden gehaald. Wordle is een bekend woordspel dat al enkele jaren populair is en vaak naast andere puzzels zoals sudoku's en woordzoekers wordt aangeboden op nieuwssites. In 2022 heeft The New York Times de rechten van het spel gekocht, wat betekent dat het niet zomaar nagemaakt mag worden.

    Het probleem is echter dat Wordle relatief eenvoudig te reproduceren is. Het spel bestaat uit een raster van 5 bij 6 vakjes, waarbij spelers zes pogingen hebben om een vijfletterwoord te raden. Als de gok fout is, maar er staat wel een juiste letter in het woord, wordt die letter groen gemarkeerd en hoeven spelers alleen nog de overige letters te raden. Als spelers een juiste letter raden, maar deze staat op de verkeerde positie, wordt deze geel gemarkeerd en kunnen ze op zoek gaan naar de juiste positie. Met andere woorden, iemand met een beetje programmeerervaring kan Wordle gemakkelijk repliceren, en dit is dan ook al meerdere keren gebeurd.

    The New York Times heeft nu DMCA-waarschuwingen verzonden met het verzoek om het spel offline te halen. Een van de ontwikkelaars die zo'n versie van het spel aanbiedt op GitHub, genaamd Chase Wackerfuss, heeft het spel inmiddels offline gehaald. Hij wilde geen juridisch conflict aangaan met een van 's werelds grootste kranten. Het probleem is echter nog niet volledig opgelost, aangezien GitHub-repositories kunnen worden 'geforkt'. Dit betekent dat andere ontwikkelaars de code kunnen aanpassen en hun eigen versies van het spel kunnen maken. In totaal is dit al bijna 1900 keer gebeurd, wat betekent dat er momenteel bijna 2000 versies van Wordle in omloop zijn.

    Naast deze alternatieve versies van het spel zijn er ook Nederlandse varianten beschikbaar. Deze voegen verschillende elementen toe aan het spel. Sommige versies maken er bijvoorbeeld een spel voor twee personen van, terwijl andere versies emoji's en andere tekens gebruiken. Ook zijn er ontwikkelaars die het spel vertaald hebben, zodat het niet alleen in het Engels gespeeld kan worden. The New York Times wil echter ook deze aangepaste versies uit de lucht halen, omdat ze gebruik maken van dezelfde spelmechanismen als het originele Wordle.

    Share this comment


    Link to comment
    Share on other sites

    Nieuwsupdate

    The New York Times is van mening dat zij de eigenaar zijn van de merknaam van het Wordle-spel en ook van bepaalde gameplay-elementen die door sommige Wordle-klonen worden gebruikt. Ze hebben DMCA-takedownverzoeken ingediend bij de makers van deze klonen op Github. De takedownverzoeken verwijzen niet alleen naar het speelraster van het puzzelspel, maar ook naar het toetsenbord en de kleuren geel en groen die in het spel worden gebruikt. 

    In reactie hierop hebben verschillende ontwikkelaars van Wordle-klonen nu ook takedownverzoeken ontvangen. De New York Times heeft ook een verzoek gestuurd naar de ontwikkelaar van Reactle, een open-source repository op Github waarmee gebruikers hun eigen Wordle-klonen kunnen maken en draaien. Volgens de krant verschenen er door deze repository veel namaakversies van het spel op honderden websites.

    Het lijkt erop dat The New York Times actie onderneemt om hun intellectueel eigendom te beschermen tegen misbruik en het verspreiden van ongeautoriseerde Wordle-klonen.

    Share this comment


    Link to comment
    Share on other sites

    Piraatje

    Geplaatst 18 uur geleden

    Vergeten jullie de VPN verbinding niet? Je internet provider zoals Ziggo of KPN kan door gebruik van de VPN niet zien wat er gebeurd op je internet verbinding en ben je volledig anoniem. Een vereiste tegenwoordig.... Gelukkig hebben we een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

    De handleiding van de VPN verbinding staat hier.

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest
    Add a comment...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Who was online  4 Users were Online in the last 2 hours

×
×
  • Create New...