Spring naar bijdragen

Mis de speciale aanbieding niet. 85% korting op Private Internet Access VPN, nu slechts €1,75 per maand en ontvang 4 maanden gratis.

Ervaar ultiem gebruiksgemak en een snelle VPN-verbinding. Geniet van de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. Met Private Internet Access kun je moeiteloos torrents, Usenet en Netflix gebruiken! En geld-terug-garantie van 30 dagen, dus je kunt het risicovrij proberen.

Wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Bekijk dan onze handige handleiding voor een probleemloze installatie en gebruik. :goed:




  • Internet Apocalypse - De dreiging van zonne-superstormen waar niemand op voorbereid is

     Delen


    Een van de grootste bedreigingen voor de internetinfrastructuur, met het potentieel voor wereldwijde impact, is een superstorm op zonne-energie.

    Negen jaar geleden had de aarde een bijna-misser van een coronale massa-ejectie (CME), de krachtigste in meer dan 150 jaar.

    "Als het was geraakt, zouden we de stukken nog steeds oprapen", zegt Daniel Baker van de Universiteit van Colorado.

    Het vermogen van een zonnestorm om de elektrische infrastructuur te beschadigen is al vele jaren bekend, met drie prominente voorbeelden sinds de jaren 1850.

    Eerder veroorzaakten zonnestormen in 1921 en 1989 schade aan de elektrische infrastructuur. We waren echter niet zo afhankelijk van deze infrastructuur als nu.

    Tijdens een presentatie op SIGCOMM 2021legde Sangeetha Abdu Jyothi van de Universiteit van Californië Irvine uit hoe het mogelijk is dat zonnestormen massale internetuitval veroorzaken.

    Zonnestormen komen niet vaak voor

    Geomagnetic-Storm-800-x-533.png

    Zonnestormen treden op wanneer grote hoeveelheden energie worden uitgeworpen in de vorm van zonnevlammen of coronale massa-ejecties (CME's).

    Volgens NASAkaneen grote CME een miljard ton materie bevatten die bij een spectaculaire explosie kan worden versneld tot enkele miljoenen kilometers per uur.

    Wanneer de massa materie de magnetosfeer raakt, wordt het magnetische veld van de aarde geopend en raken energetische zonnewinden de atmosfeer.

    Het resultaat is een significante daling van de magnetische veldsterkte van de aarde die ongeveer 6 tot 12 uur duurt en langzaam terugkeert.

    Drie grote zonnestormen hebben de aarde getroffen sinds de jaren 1850.

    In september 1859 vond een krachtige geomagnetische storm plaats die de Carrington Eventwerd genoemd. Het zorgde ervoor dat telegraafsystemen in Europa en Noord-Amerika faalden.

    Aurora's waren wereldwijd te zien. Die boven de Rocky Mountains waren zo helder dat mijnwerkers wakker werden om het ontbijt te bereiden,denkend dat het ochtend was.

    In mei 1921 was er een driedaagse storm waarbij de geomagnetische stroming wereldwijd branden ontbrandde en het telegraafsysteem in de VS stopte vanwege beschadigde zekeringen.

    De geomagnetische storm van maart 1989 zorgde ervoor dat het elektriciteitstransmissiesysteem van Hydro-Québec uitvalt, wat resulteerde in een storing van negen uur.

    Hoewel deze gebeurtenissen aanzienlijke gevolgen hadden, waren ze vóór de opkomst van de moderne internetinfrastructuur.

    Wat als het nu zou gebeuren?

    Dreiging van een zonnesuperstorm

    Abdu Jyothi, een universitair docent bij het departement Informatica, onderzocht de dreiging die een geomagnetische storm in de moderne tijd zou vormen.

    Ze gaf aan dat zelfs als de stroom binnen enkele uren zou worden hersteld, langdurige internetuitval zou aanhouden.

    Lokale en regionale internetinfrastructuur zou een laag risico op schade lopen doordat kortere kabelverbindingen regelmatig worden geaard en glasvezelkabels in wezen immuun zijn voor geomagnetische stromen.

    Het aanzienlijke risico zou zijn om lange onderzeese kabels te leggen die continenten verbinden en grote hoeveelheden gegevens communiceren.

    Deze langere kabels lopen gevaar doordat repeaters bij de constructie van deze kabels zijn inbegrepen.

    De elektronische componenten van de repeaters zijn gevoelig voor geomagnetische stromen en in het geval van een storing kan de verbinding gedeeltelijk of volledig worden onderbroken.

    Als geomagnetische stromen deze onderzeese kabels zouden beïnvloeden, is het waarschijnlijk dat wijdverbreid verlies van connectiviteit zou optreden, zelfs als lokale netwerken intact zouden blijven.

    "Wat me hier echt aan het denken zette, is dat we met de pandemie zagen hoe onvoorbereid de wereld was. Er was geen protocol om er effectief mee om te gaan en het is hetzelfde met internetweerbaarheid," zei Abdu Jyothi.

    "Onze infrastructuur is niet voorbereid op een grootschalig zonne-energie-evenement. We hebben een zeer beperkt begrip van de omvang van de schade."

    TeleGeography-submarine-cable-map-headli 1,3 miljoen kilometer onderzeese kabels. Lees "Deze kaart laat zien waar 1,3 miljoen kilometer onderzeese kabels lopen"

    Abdu Jyothi suggereerde dat haar onderzoek een voorbode is van meer, multidisciplinair onderzoek dat moet worden uitgevoerd om te begrijpen hoe om te gaan met de dreiging die zonnestormen vormen.

    "Een krachtige superstorm op zonne-energie kan een enorme verstoring van het internet veroorzaken", concludeerde abdu Jyothi's paper.

    "Aandacht besteden aan deze dreiging en het plannen van verdediging ertegen, zoals onze voorlopige inspanning in dit document, is van cruciaal belang voor de veerkracht van het internet op lange termijn."

     



    Vampire Inspector
    • Bedankt 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    1 uur geleden zei Diederik:

    Allemaal weer van dat bangmakerij en laat me raden het heeft weer met klimaat te maken.

    sarcasm/on

    Ik heb mijn analoge fietsbanden alvast opgepompt, de ketting gesmeerd, pen en papier uit de kast klaargelegd en een overleving pakket samengesteld. Laat de zonnevlammen en de black-out maar komen 😎

    sarcasm/off

    Zo'n vaart zal het inderdaad wel niet lopen, maar ik kwam het artikel tegen en had er nooit bij stilgestaan dat zoiets "theoretisch" kan gebeuren en wilde dat leermomentje even met jullie delen, we gaan het wel zien..... is toch niet te voorkomen mocht het ooit gebeuren 🧛‍♂️

    • Haha 1
    • Eens 1
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    6 uur geleden zei Vampire Inspector:

    sarcasm/on

    Ik heb mijn analoge fietsbanden alvast opgepompt, de ketting gesmeerd, pen en papier uit de kast klaargelegd en een overleving pakket samengesteld. Laat de zonnevlammen en de black-out maar komen 😎

    sarcasm/off

    Zo'n vaart zal het inderdaad wel niet lopen, maar ik kwam het artikel tegen en had er nooit bij stilgestaan dat zoiets "theoretisch" kan gebeuren en wilde dat leermomentje even met jullie delen, we gaan het wel zien..... is toch niet te voorkomen mocht het ooit gebeuren 🧛‍♂️

    Ik heb mijn pakjes al klaar liggen.

    new-1000-degree-thermal-radiation-heat-r

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  1 lid is actief

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    • Forumdiscussie: Wat is Kodi precies en hoe kan ik het gebruiken zonder technische voorkennis? Gebruiker: Janneke21 Hey allemaal! Ik heb gehoord van iets genaamd Kodi, maar ik weet eigenlijk niet wat het is of hoe ik het kan gebruiken. Kun je het zonder technische kennis aan de gang krijgen? Alvast bedankt! Expert: TechTimo Hoi Janneke! Geweldig dat je dit vraagt. Kodi is eigenlijk een soort mediacentrum. Stel je voor dat je al je films, series, muziek en zelfs foto’s op één plek kunt verzamelen en bekijken. Het is een gratis softwareprogramma dat je op verschillende apparaten kunt installeren, zoals je pc, smartphone of zelfs een smart TV. Je kunt Kodi gebruiken om allerlei soorten content te streamen. Dat kan zijn van je eigen bestanden (denk aan video’s op je computer) of van het internet. Misschien heb je wel gehoord van ‘add-ons’ — dat zijn extra dingen die je kunt toevoegen aan Kodi om meer content te bekijken, zoals Netflix, YouTube, of zelfs live tv. Geen technische voorkennis nodig! Je hoeft echt geen techneut te zijn. Hier zijn een paar stappen om je op weg te helpen: Download Kodi: Ga naar de officiële Kodi-website en download de versie voor jouw apparaat. Installeer het: Volg de instructies die verschijnen. Dit is meestal gewoon een paar keer op "volgende" klikken. Voeg media toe: Open Kodi en kies de optie om je eigen bestanden toe te voegen. Dit kan een map op je computer zijn met films of muziek. Zoek naar add-ons: In Kodi zit een sectie voor add-ons. Hier kun je heel makkelijk populaire add-ons vinden en installeren. Meestal is het gewoon klikken en dan “Installeer”. Als je iets niet snapt, laat het gerust weten! Ik help je graag verder. Gebruiker: Mark76 Thanks voor de uitleg Timo! Maar hoe zit het met die add-ons? Is dat niet lastig om in te stellen? Expert: TechTimo Mark76, goede vraag! In het begin lijkt het misschien wat lastig, maar het is eigenlijk best simpel. Zodra je in de add-on sectie bent, zie je vaak een soort zoekbalk. Typ daarin de naam van de add-on die je wilt hebben (zoals ‘Netflix’), en meestal krijg je dan een paar opties. Klik gewoon op de juiste en druk op "Installeren". Sommige add-ons hebben misschien wel extra stappen, maar daar wordt je meestal goed doorheen geleid. Gebruiker: LindaD Ik heb Kodi een tijdje geleden geprobeerd, maar ik vond het best overweldigend. Zijn er geen simpele alternatieven? Expert: TechTimo LindaD, ik snap je punt. Kodi kan inderdaad in het begin wat overweldigend zijn. Als je echt iets eenvoudigers zoekt, kun je apps zoals Plex of VLC overwegen. Deze zijn ook gebruiksvriendelijker voor beginners. Gebruiker: Freekster Wat ik leuk vind aan Kodi, is dat je het helemaal kunt aanpassen! Maar je moet wel even geduld hebben met die instellingen. Gebruiker: Nadine-92 Het enige waar ik me zorgen over maak, is of het legaal is om alles te streamen via Kodi. Weet iemand dat? Expert: TechTimo Goede vraag, Nadine! Kodi zelf is volledig legaal, maar het hangt er echt vanaf welke add-ons je gebruikt. Sommige bieden content aan die auteursrechtelijk beschermd is. Het is altijd goed om te kijken of de add-ons die je gebruikt legaal zijn. Doe je huiswerk, en als je twijfelt, zoek iets dat betrouwbaar is! Gebruiker: Rick417 Ik heb al een tijdje Kodi en vind het super handig, vooral met mijn eigen filmcollectie. Gewoon perfect om al je ‘huisgemaakte’ dingen bij elkaar te hebben. Gebruiker: MerelM Afgelopen weekend een toffe filmavond gehad met Kodi! Via een add-on mijn favoriete films kunnen kijken. Het is echt een aanrader! Maar ik blijf soms hangen met het toevoegen van nieuwe add-ons. Iemand tips? Gebruiker: Bartjes MerelM, dat toevoegen gaat echt met vallen en opstaan. Gewoon rondkijken en vooral de reviews van add-ons checken. Dat helpt! Gebruiker: Janneke21 Wow, dank allemaal! Dit is superhelpend. Ik ga Kodi downloaden en proberen. Fingers crossed! Zo, dat was de discussie over Kodi! Hopelijk voelt iedereen zich nu een beetje meer op zijn gemak. Heb je vragen, schroom niet om ze te stellen! Lees het volledige bericht hier
    • Forumdiscussie: Repareren, uitpakken, branden en overige problemen DennisRar Hey allemaal, ik heb een vraagje. Ik gebruik normaal 7-Zip om bestanden te comprimeren, maar om de één of andere reden doet het niet meer wat ik wil. Wat is een goed alternatief voor 7-Zip als ik dus bestanden wil comprimeren? Alvast bedankt! ExpertJasper Hey DennisRar, Geen zorgen, er zijn genoeg alternatieven voor 7-Zip! Hier zijn een paar goede opties: WinRAR: Dit is een populaire keuze en je kunt het gratis uitproberen, maar let op dat het uiteindelijk een betaalde software is. Het kan bijna alle bestandstypes aan en je kunt makkelijk grote bestanden splitsen als dat nodig is. PeaZip: Dit is een gratis en open-source programma. Het ondersteunt ook veel bestandstypen zoals ZIP, RAR, en zelfs meer exoten. Het ziet er misschien wat minder modern uit, maar het werkt prima! Bandizip: Ook een gratis optie die snel en eenvoudig is. Het kan niet alleen bestanden comprimeren, maar ook uitpakken. De interface is gebruikersvriendelijk, ideaal als je niet te veel gedoe wilt. Zzip: Dit is een simpele tool die je niet veel schijfruimte kost. Het doet wat je nodig hebt zonder extra fratsen. Handig als je snel iets wilt inpakken en niet teveel tijd wilt besteden aan instellingen. Als je meer geavanceerde opties wilt of iets specifieks zoekt, laat het me weten! Succes! AnjaDL Dank voor de tips, ExpertJasper! Ik wist niet dat er zoveel opties waren. Heb je ervaring met PeaZip? Is het echt stabiel? Brammetje Ik gebruik altijd WinRAR, omdat ik dat al jaren gewend ben. Maar PeaZip lijkt me ook leuk, dus misschien ga ik dat eens proberen. Hebben jullie ook al eens gekeken naar de snelheid van deze programma’s? Is er veel verschil? DennisRar Thanks, Jasper! Ik ga PeaZip eens een kans geven. En Brammetje, ik verwacht eigenlijk niet dat er veel verschil is in snelheid, maar dat kan ook per computer verschillen. Ik laat weten hoe het gaat! Jovelien Ik was ook een tijdlang fan van 7-Zip, maar deze opties klinken echt goed. Ik had eerst een probleem met de installatie van WinRAR, maar ik denk dat ik PeaZip install op mijn laptop. Gewoon om eens iets anders te proberen! Kamiel123 Sommige mensen geven de voorkeur aan WinRAR, maar ik vind dat je na de proefperiode constant meldingen krijgt dat je ‘premium’ moet kopen. Daarom ben ik overgestapt op Bandizip. Het is echt lekker simpel! MooieMaud Ik vind die melding van WinRAR ook irritant, maar het is wel makkelijk. Bandizip klinkt wel chill. Heb je met Bandizip ook de optie om een wachtwoord in te stellen op je bestanden? Dat miste ik soms. ExpertJasper Ja, MooieMaud, met Bandizip kun je zeker wachtwoorden instellen! Dat maakt het handig voor als je gevoelige info wilt delen. Gewoon bij de compressie-instellingen, kun je een wachtwoord toevoegen. Super veilig! Robby36 Ik had altijd een hekel aan al die programma’s omdat ze soms te ingewikkeld zijn. Maar nu jullie dit zo uitleggen, lijkt het een stuk minder eng. Misschien ga ik zelf wel eens wat proberen. Dank voor de tips! AnjaDL Ja, Robby36, het is echt niet zo moeilijk! Gewoon een paar klikken en klaar. Het helpt al om gewoon ergens mee te beginnen. Laat ons weten wat je kiest! Lees het volledige bericht hier
    • Forumdiscussie: Grand Prix van Saoedi-Arabië bekijken met een VPN MarkNL: Hey allemaal! Ik ben op zoek naar een manier om de Grand Prix van Saoedi-Arabië in Djedda live te kijken. Ik zit momenteel in het buitenland en heb geen toegang tot de officiële streams. Weet iemand hoe ik dit gratis kan doen? Alvast bedankt! F1Fan88: Hey MarkNL! Geen stress, ik heb hier een simpele oplossing voor je: gebruik een VPN! Eerst even wat info: een VPN (Virtual Private Network) helpt je om je internetverbinding te beveiligen en je locatie te verbergen. Hierdoor lijkt het alsof je vanuit Nederland surft, ook al zit je ergens anders. Zodat je bij de streams kunt die je normaal gesproken alleen in Nederland kunt kijken. Mijn persoonlijke favoriet is PIA VPN (Private Internet Access). Het werkt echt fantastisch! De stabiliteit is top en de snelheden zijn super. Je kunt het heel makkelijk installeren op al je apparaten. Zolang je met PIA bent verbonden, kun je simpel inloggen op Nederlandse zenders zoals Viaplay of F1TV. Perfect voor de race dus! Probeer het eens en ik ben benieuwd wat je ervan vindt! RaceFan99: Ik gebruik PIA ook, vooral bij Viaplay en F1TV – echt een topspul! Geen lag en je kunt de races gewoon in hoge kwaliteit kijken. Perfect voor de adrenalinejunkies! SophieF1: Cool, maar werkt PIA ook op smart TV? Ik heb mijn TV niet zo slim gemaakt, haha. JordiT: @SophieF1, ja, je kunt PIA ook op je router installeren. Dan werkt het op je smart TV! Even goed kijken hoe je dat moet doen, maar het is zeker te doen! Timo_racer: Maar waarom niet gewoon een gratis VPN? Daar hoor ik vaak dat dat ook kan, toch? F1Fan88: @Timo_racer, ik snap je punt, maar gratis VPN’s zijn vaak sloom en vallen snel uit. Dan ben je bezig met bufferen terwijl de race al bezig is. Ik blijf bij PIA omdat ik gewoon niet wil missen! AnoukF1fan: Ik heb ook slechte ervaringen gehad met gratis VPN’s. PIA is eerlijk gezegd zijn geld wel waard! Anders ga je de eerste bocht missen omdat je internet er ineens mee stopt. Gewoon doen dus! DaanF1: Even een tip voor de setup: als je een probleem hebt met verbinden, bijvoorbeeld met F1TV, probeer dan even de serverlocatie te veranderen in de Nederlandse instellingen. Werkt bij mij altijd perfect! MarkNL: Super bedankt voor de reacties, iedereen! Ik ga PIA proberen. Kan niet wachten op de race! Echt dank voor de tips! Lees het volledige bericht hier
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...