Spring naar bijdragen

  • Strafrechtelijke klacht over auteursrecht ingediend tegen BitTorrent Seedbox Provider

     Delen


    Drie seedbox-providers hebben aangekondigd dat ze hun gebruikers zullen blokkeren om te delen op ten minste drie benoemde trackers. Hoewel men lijkt te hebben besloten om vrijwillig te handelen, krijgt TorrentFreak te horen dat een bedrijf dat onder twee merken opereert nu wordt onderzocht voor strafrechtelijke inbreuk op het auteursrecht.

    Met name het afgelopen jaar heeft antipiraterijgroep Rights Alliance maximale druk uitgeoefend op verschillende spelers in het piraterij-ecosysteem.

    Door middel van gedetailleerde onderzoeken die uiteindelijk worden doorverwezen naar de lokale wetshandhaving, is een van de belangrijkste doelen van de groep om de privé-torrent-site scene in Denemarken te verstoren en uiteindelijk te demonteren. Met de sluiting van verschillende grote particuliere trackers in de afgelopen maanden, heeft Rights Alliance duidelijk het momentum, maar dat wil niet zeggen dat opruimoperaties niet nodig zijn.

    Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat zes mensen waren gearresteerd na criminele verwijzingen door Rights Alliance met betrekking tot privé torrent-sites ShareUniversity, DanishBytes en mogelijk anderen. Een aspect van de operatie van vorige week zal van belang zijn voor particuliere trackergebruikers in heel Europa en mogelijk zelfs de Verenigde Staten.

    Seedboxen Aanbieders en verkopers onder druk

    De onthulling kwam van de officier van justitie voor speciale economische en internationale criminaliteit (SØIK), die aangaf dat een van de gearresteerde mannen naar verluidt toegang verkocht tot seedboxen, een BitTorrent-gerelateerde term voor speciaal geconfigureerde servers waarmee mensen content op afstand kunnen delen.

    Deze servers werden naar verluidt gehuurd door BitTorrent-gebruikers voor gebruik op een of meer van de privétrackers om ongeveer 3.800 auteursrechtelijk beschermde werken te delen.

    Het is belangrijk op te merken dat seedboxen niet per se illegaal zijn, maar als ze worden gebruikt om inbreuk makende content te delen, zijn er implicaties voor zowel gebruikers als seedbox-providers, wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De omstandigheden rond de arrestaties van vorige week zullen de komende weken en maanden duidelijker worden, maar ondertussen ondernemen sommige providers al actie.

    Aankondiging van Seedbox.io en Walkerservers

    In een aankondiging die op 6 november 2021 op zijn portal werd geplaatst, zei seedbox-provider Seedbox.io dat het vanwege de recente invallen in Denemarken zijn klanten niet langer zou toestaan om content te seeden (delen) op drie benoemde privétrackers.

    "Vanwege de recente gebeurtenissen in Denemarken op 3 november hebben we besloten om onze voorzorgsmaatregelen te nemen en als gevolg daarvan hebben we de toegang tot de onderstaande domeinen vanaf onze servers geblokkeerd. De trackers in kwestie zijn: https://superbits.org, https://danishbytes.org (En alle subdomeinen/alternatieve domeinen) [en] https://cynicalgen.org. De sites zijn geblokkeerd op netwerkniveau", legt de provider uit.

    Walkerservers, dat wordt beheerd door hetzelfde bedrijf als Seedbox.io, bevestigde later dat dezelfde aankondiging ook geldt voor zijn bedrijf.

    Strafklacht werd ingediend door Rights Alliance

    Gezien het feit dat Rights Alliance achter de meeste, zo niet alle druk in Denemarken zit die tot dit soort reacties kan leiden, vroeg TorrentFreak het antipiraterijbedrijf wat het weet over deze aankondigingen. Het blijkt dat het vrij veel weet.

    "De Rights Alliance diende in maart van dit jaar een strafrechtelijke klacht in tegen HNielsen Networks, het Deense bedrijf achter Seedbox.io en Walkerservers, voor het faciliteren van inbreuken op het auteursrecht door seedbox-servers te voorzien van vooraf geïnstalleerde software voor torrenting en klantenondersteuning te bieden voor het gebruik van hun diensten op illegale torrent-sites," verklaarde Ditte Rie Agerskov, hoofd communicatie bij Rights Alliance.

    "Seedboxen verhogen de efficiëntie van illegale torrent-activiteiten aanzienlijk. Deze facilitering is vergelijkbaar met de Dienst Filmspeler waar het Europees Hof van Justitie in zijn rechtspraak naar heeft gekeken."

    In de filmspelerzaak ging het om de Nederlandse antipiraterijgroep BREIN en het in Nederland gevestigde Filmspeler.nl (Movie Player). De online winkel verkocht voor piraterij geconfigureerde mediaspelers die werden geleverd met vooraf geïnstalleerde add-ons met hyperlinks naar websites van waaruit auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, tv-programma's en live-uitzendingen beschikbaar werden gesteld zonder toestemming van de auteursrechthebbenden.

    Filmspeler verloor dat gevecht nadat de strijd helemaal naar het Europese Hof van Justitie was gegaan. Als gevolg hiervan is de zaak sindsdien in veel afzonderlijke discussies over inbreuk op het auteursrecht aangehaald, soms met verwijzingen naar hoe die apparaten op de markt werden gebracht en het verklaarde doel van de verkopers om klanten gratis toegang te geven tot content.

    Rights Alliance benadrukt ook het bestaan van criminele precedenten in Denemarken waarin wordt verklaard dat er sprake is van medeplichtigheid aan inbreuk met betrekking tot "illegale infrastructuur". Deze omvatten de veroordelingen van mannen die gedetailleerde instructies gaven over het gebruik van de piraterij-app 'Popcorn Time'.

    HNielsen Networks reageert

    In gesprek met TorrentFreak erkent Kasper Nielsen van HNielsen Networks dat er een onderzoek gaande is, maar om te voldoen aan de wettelijke normen in Denemarken, wilde hij geen commentaar geven op de status ervan. Wel bevestigt hij dat hij nooit enige benadering van Rights Alliance heeft gekregen over vermeend wangedrag. Er werden geen misbruikmeldingen naar zijn hostingproviders gestuurd en tot voor kort had hij geen idee wat er aan de hand was.

    Hij benadrukt ook dat de bewering van Rights Alliance, dat zijn bedrijf klanten ondersteuning bood om "illegale torrent-sites" te gebruiken, onjuist is. Ondersteuning wordt alleen gegeven bij het gebruik van het platform dat zijn bedrijf biedt.

    "We bieden dat soort ondersteuning niet, sterker nog, we hebben het geweigerd aan klanten die ernaar zijn gekomen. We bieden ondersteuning voor ons platform - applicatie specifieke problemen zoals programma's die niet reageren, enz."

    Nielsen is ook van mening dat het vergelijken van zijn bedrijf met dat van Filmspeler (de zaak aangehaald door Rights Alliance) enigszins een rek is.

    "Er is een vrij groot verschil tussen de twee gevallen. Filmspeler leverde een doos die vooraf was geconfigureerd voor piraterij met add-ons die leiden tot auteursrechtelijk beschermde inhoud, maar dit is niet het geval aan onze kant. We bieden een schone (lege) installatie met een reeks applicaties die zich in hun standaardinstellingen bevinden, er zijn geen links naar auteursrechtelijk beschermde content en er is geen content op de server wanneer u de service koopt," zegt hij.

    "In wezen word ik hier als hostingprovider onderzocht voor waar mijn gebruikers mijn diensten voor gebruiken. Er is geen aanmoediging om dingen illegaal te doen van onze kant, dat zou aan de eindgebruiker zijn en hoe ze ermee om willen gaan."

    Met betrekking tot het reageren op meldingen van misbruik, waaronder auteursrechtklachten, zegt HNielsen Networks dat iedereen wordt beantwoord en, indien nodig, inhoud van servers wordt verwijderd. In dit geval zijn er echter geen door de tegenpartijen verzonden.

    "Als de Rights Alliance misbruikmeldingen had verzonden voor alle gevallen hier, dan zouden ze dienovereenkomstig zijn behandeld. Er is een heel stevig, strikt beleid in huis over hoe hiermee wordt omgegaan," concludeert Nielsen.

    De beslissing van het blokkeren door Ultra.cc was "een slimme zet"

    Rond dezelfde tijd dat WalkerServers en Seedbox.io aankondigden dat ze drie torrent-sites zouden blokkeren, zei een andere provider genaamd Ultra.cc dat het soortgelijke actie zou ondernemen. In dit geval zei de provider dat het vier naamloze sites zou blokkeren om zijn gebruikers te beschermen.

    "We willen graag informeren dat we de beslissing hebben genomen om 4 websites van onze servers te blokkeren. Deze beslissing kwam na de evaluatie om onze klanten en hun privacy te beschermen. Onze klanten is onze prioriteit en soms moeten we de gedurfde beslissingen nemen om hen en ons bedrijf  te beschermen," luidt de aankondiging.

    "Houd er rekening mee dat we geen gerechtelijk bevel of waarschuwing hebben ontvangen dat dit slechts een voorzorgsmaatregel is. Wij van Ultra.cc privacy, veiligheid en zorgen om hen heen zeer serieus nemen."

    De blokkeringsacties van alle drie de seedbox-providers zijn al waargenomen door Rights Alliance die zeggen dat, hoewel ze geen commentaar kunnen geven op het lopende politieonderzoek, ze kunnen bevestigen dat gebruikers problemen melden met het verbinden van hun seedboxen met verschillende sites. Met betrekking tot Ultra.cc zeggen ze dat blokkeren de juiste manier van handelen was.

    "Zoals onze acties van het afgelopen jaar hebben aangetoond, richten we ons op alle delen van de illegale markt, van exploitanten tot gebruikers en illegale infrastructuur. Dus we kijken naar de acties van Ultraseedbox met betrekking tot het blokkeren van illegale torrent-sites als een slimme zet die anderen zouden moeten volgen," concludeert de antipiraterijgroep.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...