Spring naar bijdragen

  • WhatsApp drukt nieuw privacybeleid door

     Delen


    Als je de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp niet accepteert zodra ze uitrollen, dan zal je niet in staat zijn om berichten te sturen of te ontvangen.

    WhatsApp veroorzaakte recent een boel commotie bij de aankondiging van aanpassingen aan het privacybeleid. De oorzaak van deze controverse was het idee dat deze veranderingen WhatsApp in staat zou stellen om niet enkel jouw gebruiksdata te delen met Facebook en Instagram, maar om ook de inhoud van jouw berichten te lezen - iets dat WhatsApp nadrukkelijk heeft ontkend en bestempelde als 'misinformatie'.

    Het bedrijf heeft bevestigd dat het nieuwe beleid toch zal worden uitgerold, ondanks verschillende klachten van gebruikers. WhatsApp heeft nu bekend gemaakt wat er zal gebeuren bij gebruikers die niet instemmen met de nieuwe gebruiksvoorwaarden. Het is weinig verrassend, maar je zal niet blij worden als je hoort wat er gebeurt als je weigert.

    WhatsApp heeft reeds bevestigd dat het zal starten met het 'gradueel' op de hoogte brengen van gebruikers over de veranderingen die zullen plaatsvinden. Het zal nog enkele weken duren alvorens het nieuwe beleid van kracht gaat, maar het is toch belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevolgen van het weigeren. 

    Het bedrijf heeft duidelijk gemaakt dat iedereen die niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden niet in staat zal zijn om aan de slag te gaan met de volledige functionaliteiten van WhatsApp. In de praktijk zal het inhouden dat verscheidene functies beperkt worden. "Voor een korte tijd zal je in staat zijn om telefoongesprekken en notificaties te ontvangen, maar heb je niet de mogelijkheid om met de app berichten te sturen of te lezen", zo stelt een online ondersteuningsdocument.

    Overstappen of niet?

    15 mei wordt de deadline voor het accepteren van de aankomende wijzigingen aan de voorwaarden. Na deze datum zal je ofwel het nieuwe privacybeleid moeten accepteren, of de gevolgen dragen als je weigert. Als je niet zo happig bent op de nieuwe gebruiksvoorwaarden kan je, net zoals veel andere gebruikers, overstappen naar alternatieve chat-applicaties.

    Je kan zonder risico achteraf van gedachten veranderen. Er is niets dat je tegenhoudt om na 15 mei terug naar WhatsApp te gaan, het beleid te accepteren en toegang te krijgen tot de functies van de app. Het goede nieuws is ook dat WhatsApp niet automatisch jouw account of chatgeschiedenis zal wissen als je niet met de nieuwe voorwaarden akkoord gaat.



    Monkie
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Deze aanpassingen van de servicevoorwaarden en het privacybeleid houden de gemoederen wel bezig en wat mij opvalt is dat de verschillende media er ook allemaal een eigen interpretatie van geven. Ik denk dat vooralsnog heel duidelijk moet zijn dat wanneer je in Europa woont, er geen privacy gevoelige informatie misbruikt mag worden door Facebook op straffe van torenhoge boetes, maar dat je wel de nieuwe gebruiksvoorwaarden moet accepteren als je van alle WhatsApp mogelijkheden gebruik wil blijven maken.

    Ik denk dat de doorsnee gebruiker van WhatsApp de tekstberichtjes of facetime gebruikt op zijn/haar telefoon, maar WhatsApp gaat veel verder met Mobiele en Desktop mogelijkheden om te chatten en informatie te delen met bijvoorbeeld zakelijke klanten en daar zit nu voor Facebook juist de aantrekkelijke kant om te achterhalen wat ze al jaren nagenoeg misbruiken om doelgericht reclame inkomsten te genereren door info te verkopen aan het bedrijfsleven.

    Als je wat meer wil weten over de aanpassingen, raad ik iedereen aan om de verschillende blog artikelen van WhatsApp over dit onderwerp eens na te lezen met als 1e het bericht van 22 Oktober 2020 en ten 2e het bericht van 15 Januari 2021 en als laatste het meest recente bericht van 18 Februari 2021

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Die boetes zijn voor Facebook vaak een lachertje.  Wij hebben in de EU de AVG. Al zal het me niets verbazen dat je over een tijdje hoort dat Facebook 'geheel per ongeluk' toch gegevens heeft gedeeld.

    Om mij heen hoor ik ook dat men wil overstappen naar bijvoorbeeld Signal. Uiteindelijk doen ze dat dan niet, omdat niet alle contactpersonen willen of kunnen overstappen.

    Zelf heb ik hier zowel Whatsapp als Signal. Zit er toch steeds meer aan te denken om Whatsapp definitief vaarwel te zeggen en volledig over te stappen op Signal.

    De mensen in me lijst die dat niet willen of kunnen hebben dan maar pech. Stuur dan maar een sms'je of bel me maar.

     

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Wereldwijd ophef over Whatsapp-regels die dit weekend ingaan: ‘Wij merken er niks van’

    Op 15 mei is het zover: dan gelden de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp, die je vroeg of laat moet accepteren om WhatsApp te mogen blijven gebruiken. Wat staat er in die voorwaarden en hoeveel gaan we er echt van merken? Dat legt ict-jurist Arnoud Engelfriet ons uit.

    Wat wil WhatsApp?

    Het opvallendste uit de nieuwe voorwaarden is volgens Engelfriet dat WhatsApp data wil gaan delen met andere Facebook-diensten. Facebook zegt zo diensten makkelijker te kunnen koppelen, zoals FaceBook Pay, en het mogelijk te maken op Facebooks Portal-dienst in te loggen met een WhatsApp-account. Facebook bundelt eigenlijk de krachten van zijn diensten om ze allemaal te versterken, zo doet de tekst verwachten.

    ,,Als bedrijven spreken over gegevens gebruiken om je gebruikservaring te verbeteren, moet je altijd uitkijken”, waarschuwt Engelfriet. ,,Dat is marketingblaat voor ‘advertenties nog intiemer op jouw lijf schrijven’.” Dat is de grootste verandering in de voorwaarden en ook waarom veel gebruikers niet blij zijn. ,,WhatsApp heeft ook altijd tegen zijn gebruikers gezegd dat hun data nooit gedeeld gaat worden, maar dat gebeurt nu dus wel”.

    Toch heeft Europa niets te vrezen

    ,,Om twee redenen geldt dit niet voor Europa. Ten eerste omdat Facebook het toegezegd heeft bij de overname van WhatsApp in 2014 en ten tweede omdat in de privacywet AVG gewoon staat vastgelegd dat je die data niet zomaar mag delen.” 

    Facebook kreeg in 2017 al een boete van 110 miljoen euro van de EU omdat het toch achter de schermen data aan het delen was. Daar lijken ze hun les van geleerd te hebben, want de voorwaarden die EU-inwoners nu voorgeschoteld krijgen, hebben die regels over datadeling er niet in zitten.

    Niet handig aangepakt

    Dat Facebook er een beetje een kluif aan heeft om mensen de WhatsApp-voorwaarden te laten accepteren, is dus vooral een kwestie voor gebruikers buiten de EU. Toch merken we er in Europa iets van; de stad Hamburg heeft onlangs nog een noodbevel afgegeven om de vermeende datadeling te stoppen, en de Italiaanse privacy-autoriteit gaf vrij snel na de eerste aankondiging van de voorwaarden een waarschuwing aan het bedrijf omdat het de tekst onduidelijk vond voor de gebruiker.

    Arnoud vindt het vervelend dat het zo leeft in de EU terwijl er hier juist niets aan de hand is. ,,Ik snap niet goed waarom ze niet gewoon duidelijk in de bekendmakingen hebben gezet dat de data van EU-burgers niet gedeeld wordt met andere Facebook-onderdelen. Het is een heel persoonlijk product en enorm groot in Nederland, het gaat mensen echt aan het hart wat er met die app gebeurt”. Volgens onderzoek van Telecompaper stond WhatsApp in 2019 op 94 procent van alle Nederlandse smartphones geïnstalleerd.

    Gevaar van dit soort ophef

    De ict-jurist waarschuwt ervoor dat mensen ,murw geslagen’ kunnen worden door dit soort nieuws. Doordat regelmatig berichten naar buiten komen over schendingen van privacy bedrijven die hun beloften niet nakomen, ‘dat mensen dan op een gegeven moment gaan denken: ‘doe het maar gewoon’’.

    Bron: ad.nl

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Europese consumenten-organisaties dienen klacht in tegen WhatsApp

    De Consumentenbond heeft samen met 7 andere Europese consumentenorganisaties en koepelorganisatie BEUC een klacht ingediend tegen WhatsApp. De klacht is ingediend bij de Europese Commissie en het Europese netwerk van consumentenautoriteiten. Volgens de organisaties oefent de populaire berichtendienst onnodig veel druk uit op gebruikers om de nieuwe gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid te accepteren.

    Sinds begin dit jaar bestookt WhatsApp zijn gebruikers met terugkerende, opdringerige meldingen om wijzigingen in de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid te accepteren. Doen ze dat niet, dan dreigt het bedrijf hen de toegang tot de dienst te ontzeggen.

    Niet transparant

    Volgens de consumentenorganisaties zorgt de inhoud van de meldingen en herhaling voor onnodige druk op consumenten en belemmeren ze hun keuzevrijheid. Daarmee zijn ze in strijd met de Europese regels.

    Ook zijn de voorwaarden niet transparant en slecht te begrijpen. Vooral als het gaat om de overdracht van persoonlijke gegevens aan Facebook en andere bedrijven. Hierdoor is het voor consumenten onmogelijk om te overzien wat de gevolgen voor hun privacy zijn als ze instemmen.

    Dreiging

    Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘WhatsApp dreigt consumenten de toegang tot de app te weigeren als ze de voorwaarden niet accepteren. Terwijl helemaal niet duidelijk is waar ze toestemming voor geven. WhatsApp beperkt consumenten in hun keuzevrijheid: als je niet accepteert, kun je Whatsapp niet meer gebruiken. De contractvoorwaarden zijn bovendien niet transparant. En dat is in strijd met de wet.

    Daarnaast loopt er al een onderzoek naar het privacybeleid van Whatsapp wegens inbreuken op de privacywetgeving. Dat maakt de noodzaak tot ingrijpen door de autoriteiten extra groot. WhatsApp moet de rechten van consumenten respecteren.’

    Deelnemers

    Naast de Consumentenbond en koepelorganisatie BEUC nemen consumentenorganisaties uit Frankrijk, Griekenland (2x), Noorwegen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië aan de actie deel.

    Bron: Consumentenbond.nl

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Opnieuw blijkt dat WhatsApp eigenaar Facebook rommelt met de privacy van gebruikers

    Deze anonieme kliklijn zit in jouw Whatsapp verstopt

    Berichtendienst Whatsapp verzekert haar gebruikers dat niemand met verzonden berichten mee kan lezen, maar dat blijkt in de praktijk toch net iets anders te liggen. Hoe het precies in zijn werk gaat, vertelt techjournalist Raymon Mens van Want.nl.

    https://www.telegraaf.nl/video/414951268/deze-anonieme-kliklijn-zit-in-jouw-whatsapp-verstopt

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Meld je aan om een opmerking te plaatsen

    Je kunt een opmerking achterlaten als je bent aangemeld



    Nu aanmelden

Mededelingen

  • Nieuwe handleiding

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    Eater

    Geplaatst

    Fallout TV-serie Seizoen 2 krijgt releasedatum, en Seizoen 3 is al bevestigd De langverwachte tweede seizoen van de Fallout TV-serie staat gepland voor een première in december, en het goede nieuws houdt daar niet op: een derde seizoen is al bevestigd. Dit meldt Variety, die maandag het nieuws de wereld in bracht. De populaire adaptatie van de iconische videogame, geproduceerd door Amazon MGM Studios, Bethesda Game Studios en Kilter Films, zal binnenkort weer te zien zijn. Vernon Sanders, de wereldwijde hoofd van televisie bij Amazon MGM Studios, sprak zijn enthousiasme uit: “We zijn ontzettend blij dat onze Prime Video-klanten wereldwijd zich verder kunnen verdiepen in de wonderbaarlijk surrealistische en betoverende wereld van ‘Fallout’.” De hoofdrolspelers, Ella Purnell als Lucy MacLean en haar medespelers, hebben al aangegeven dat het tweede seizoen de verwachtingen zal overtreffen. “Seizoen 2 zal het eerste seizoen letterlijk en figuurlijk ‘uit het water blazen’,” aldus de sterren van de serie. De productie van het tweede seizoen is onlangs afgerond, en het lijkt erop dat de wachttijd van post-productie tot de release korter is dan bij veel andere grote series. Ter vergelijking: de tweede seizoen van de eveneens populaire serie The Last of Us op Max voltooide zijn productie in augustus 2024, maar de première vond pas plaats op 13 april 2025. De snelle doorlooptijd van Fallout is opmerkelijk en toont de efficiëntie van het team achter de schermen. Dit is een teken dat de makers vastbesloten zijn om fans niet te lang in spanning te houden. Met de combinatie van een sterke cast, een gepassioneerd productie-team en de rijke lore van de Fallout-franchise, belooft het tweede seizoen een spannende en meeslepende ervaring te worden. Fans kunnen zich voorbereiden op een duik in een wereld vol avontuur, intrige en de unieke charme die deze serie zo geliefd maakt. Blijf ons volgen voor meer updates over de Fallout TV-serie en andere spannende projecten in de toekomst!

    Eater

    Geplaatst

    Het boek *De Machine*, dat de fascinerende en complexe geschiedenis van e-commercereus Booking.com onthult, krijgt een nieuwe leven als een zesdelige tv-serie. Deze serie, die naar verwachting ergens in 2026 of 2027 op de buis zal verschijnen, belooft een diepgaande en dramatische verkenning van de opkomst, de hoogtij dagen en het morele verval van dit invloedrijke bedrijf. Dit nieuws werd onlangs bekendgemaakt door een van de auteurs, die de kijkers alvast nieuwsgierig maakt naar wat komen gaat. Het boek, geschreven door drie gerenommeerde Nederlandse journalisten, biedt een onthullend kijkje achter de schermen van Booking.com. De beschrijving van het boek schetst een verhaal vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en verhitte discussies in de boardroom. Dit alles vormt de achtergrond van een bedrijf dat niet alleen de hotelboekingsindustrie heeft getransformeerd, maar ook een complex web van morele dilemma’s en zakelijke intriges heeft gecreëerd. In een enthousiaste post op LinkedIn deelt NRC-journalist Stijn Bronzwaer zijn vreugde over de verfilming van hun boek. “Zo vet dat dit er echt van komt! Ons boek over Booking, *De Machine*, wordt verfilmd in een tv-serie van zes afleveringen bij BNNVARA,” schrijft hij. Hij voegt eraan toe dat de productie in handen is van het getalenteerde team dat ook verantwoordelijk was voor de succesvolle serie *Het Jaar van Fortuyn*, die de politieke strijd van begin deze eeuw dramatisch in beeld bracht. Bronzwaer, samen met mede-auteurs Merijn Rengers en Joris Kooiman, heeft de afgelopen tijd een rol gespeeld in het ontwikkelen van het script voor de serie. Booking.com, dat inmiddels een van de rijkste en meest invloedrijke internetbedrijven in Europa is, blijft een fascinerend onderwerp. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid blijft het bedrijf een mysterie. “Iedereen kent de website, maar niemand kent de mensen en verhalen achter dit oer-Hollandse bedrijf in Amerikaanse handen. Tot nu,” aldus de uitgeverij Lebowski. In *De Machine* wordt het wrange verhaal verteld van een idee dat eind jaren negentig werd geboren door een groep techniekstudenten uit Twente en uitgroeide tot het grootste hotelboekingsplatform ter wereld. De auteurs reconstrueren gedetailleerd hoe dit 'internetsprookje' zich heeft ontwikkeld, en hoe het succes van Booking.com gepaard ging met een aantal schimmige praktijken en morele vraagstukken. De serie belooft een onthullend kijkje in de wereld van Booking.com, met een focus op de dualiteit van zijn succes. Het verhaal gaat niet alleen over de indrukwekkende groei en winstgevendheid van het bedrijf, maar ook over de schaduwzijden van de bedrijfsvoering. “Dit is het niet eerder vertelde verhaal van de opkomst, hoogtij en het morele verval van Booking, vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en ruzies in de boardroom,” aldus de auteurs. Het boek en de aankomende serie benadrukken de paradox van een bedrijf dat een ongeëvenaarde online geldmachine heeft gecreëerd, maar in zijn eindeloze zoektocht naar meer de mensen achter de machine vergat. Het is een verhaal dat ons dwingt na te denken over de ethiek van succes in de moderne zakenwereld. Met de verfilming van *De Machine* in het vooruitzicht, kijken we uit naar een serie die niet alleen entertainend zal zijn, maar ook zal aanzetten tot nadenken over de impact van technologie en de morele verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. De combinatie van journalistiek onderzoek en dramatische vertelling belooft een krachtige en meeslepende kijk op een van de meest invloedrijke bedrijven van onze tijd. De serie zal ongetwijfeld de nieuwsgierigheid wekken van kijkers die geïnteresseerd zijn in de complexe wereld van e-commerce en de verhalen van de mensen die aan de basis stonden van deze digitale revolutie. Het is een kans om niet alleen de feiten te leren, maar ook de emoties en de morele dilemma's die de ontwikkeling van Booking.com hebben gevormd. Met de rijke achtergrond van het boek en de gedrevenheid van de makers, belooft deze serie een onvergetelijke ervaring te worden die de kijkers zal meeslepen in de intrigerende wereld van Booking.com. Houd je agenda gereed voor 2026/2027, want deze serie wil je niet missen!
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...