Spring naar bijdragen

HD formaten


Gast Convertjosh

Aanbevolen reactie

Gast Convertjosh

Dit is kwalitatief het hoogst beschikbare video signaal voor HD televisies. Net als bij 1080i is het beeld, in verticale richting geteld, opgebouwd uit 1080 lijnen met 1920 beeldpunten per lijn. Het verschil zit in de “p†wat de afkorting is voor ‘progressive scan’. De Nederlandse vertaling hiervoor is ‘volledige beeldtechniek’ wat inhoudt dat per beeldwissel alle lijnen van het scherm benut worden, en er een optimale gebruik wordt gemaakt van de pixels. 1080p wordt door de leveranciers van HDTV’s ook wel “Full High Definitionâ€, “Full-HD†of “True High Definition†genoemd.

De tegenhanger van ‘progressive scan’ is ‘interlaced’ (of halve beeldtechniek). Bij een ‘interlaced’ videosignaal wordt per beeldwissel slechts de helft van de beeldlijnen om en om benut. Progressive scan neemt 2x meer bandbreedte in dan interlaced.

1080p is de hoogste kwaliteit die als standaard geldt bij het digitaal opnemen films. Een aantal scenes uit de film Starwars Episode lll zijn bijvoorbeeld in 1080p opgenomen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1080i

1080i is een standaard video signaal voor HD televisies. Het beeld is hierbij, in verticale richting geteld, opgebouwd uit 1080 lijnen met 1920 beeldpunten per lijn.

De ‘i’ staat voor interlaced, dit wil zeggen dat deze standaard gebruik maakt van de ‘halve beeldtechniek.’ De vertikale beeldlijnen worden per beeldwissel steeds om en om benut. Dus hoewel 1080i meer beeldlijnen bezit, benut deze effectief per beeldwissel de helft van de pixels op de beeldlijn. Om die reden is het verschil tussen 1080i en 720p niet bijzonder groot. Verschil is wel dat de halve beeldtechniek (interlaced) twee maal minder bandbreedte inneemt dan de volledige beeldtechniek (progressive scan).

Samen met 720p is 1080i de meest gangbare standaard voor HD televisies.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

720p

720p is een minimum standaard videosignaal voor HD televisies. Het beeld is hierbij, in verticale richting geteld, opgebouwd uit 720 lijnen met 1.280 beeldpunten per lijn. Dit signaal heeft een beeldkwaliteit dat 2 maal scherper dan het standaard tv signaal. De ‘p’ staat voor ‘progressive’. De nederlandse vertaling hiervoor is ‘volledige beeldtechniek’ wat inhoudt in dat per beeldwissel alle lijnen van het scherm benut worden.

Deze weergave maakt dit signaal geschikt voor weergave van snel bewegende beelden. Andere bekende HD-videosignalen zijn 1080i en 1080p.

Bron is mij helaas onbekend.

   

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • 0
  • Reacties 0
  • Gemaakt
  • Laatste reactie

Populaire dagen

Populaire dagen

Geplaatst 2 uur geleden

Vergeten jullie alsjeblieft de VPN verbinding niet? Je internet provider zoals Ziggo of KPN kan door gebruik van de VPN niet zien wat er gebeurd op je internet verbinding en ben je volledig anoniem voor iedereen. Een vereiste tegenwoordig.... We een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

Deze vindt je hier:   https://www.duken.nl/forums/handleidingen/downloaden/vpn-verbinding-en-anoniem-downloaden-r35/  


Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.
  • Wie zijn er online?  5 leden zijn actief

Mededelingen


×
×
  • Nieuwe aanmaken...