Spring naar bijdragen

Mis de speciale aanbieding niet. 85% korting op Private Internet Access VPN, nu slechts €1,75 per maand en ontvang 4 maanden gratis.

Ervaar ultiem gebruiksgemak en een snelle VPN-verbinding. Geniet van de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. Met Private Internet Access kun je moeiteloos torrents, Usenet en Netflix gebruiken! En geld-terug-garantie van 30 dagen, dus je kunt het risicovrij proberen.

Wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Bekijk dan onze handige handleiding voor een probleemloze installatie en gebruik. :goed:




  • Ethernet versus wifi: voor -en nadelen van de draad

     Delen


    Draadloos internet is zo alomtegenwoordig dat we stilaan vergeten dat er ook nog zoiets als een ethernetkabel bestaat. Maar dat is onterecht.

    Draadloos internet is zodanig ingeburgerd dat we de ethernetkabel collectief uit het oog verliezen. Toch zijn de meeste laptops en zowat alle computers nog steeds van een ethernetpoort voorzien. Worden die poorten binnenkort verbannen naar de wereld van de herinnering, zodat wij tegen de volgende generatie kunnen zagen over die goede oude tijd, toen het internet nog door een kabel liep? Hopelijk niet, want verbindingen via ethernet hebben nog heel wat voordelen.

    Bekabeling schrikt veel mensen af, en niet zonder reden. Een kabel leggen kost tijd en moeite, en het is niet altijd mogelijk om de dingen toegankelijk maar toch uit het zicht te houden. Wifi is wat dat betreft veel eenvoudiger in gebruik. Eén enkel (goed geplaatst) toestel volstaat, en vaak wordt dat ding nog geplaatst en geconfigureerd door een technicus van je lokale internetprovider. Al wat je zelf hoeft te doen, is het wachtwoord ingeven wanneer je wil verbinden.

    De werkelijkheid is natuurlijk een stuk minder rooskleurig: in de praktijk laat wifibereik binnenshuis vaak meer dan te wensen over. Vervelend, wanneer je betaalt voor een snelle internetverbinding wil je er immers gebruik van maken. Allerlei toestellen zoals range extenders kunnen je wifisignaal een boost geven, maar toch is het een goed idee om even na te denken en je af te vragen of een kabel niet geschikter zou zijn.

    Handenarbeid

    Het grootste nadeel van bekabeling is het initiële werk dat er mee verbonden is. Je moet fysiek ethernetkabels aanleggen van het toestel dat je wil verbinden naar je router, die niet noodzakelijk om de hoek staat. Dat wil zeggen dat je op je knieën kan kruipen om de bedrading onder het tapijt te steken, of de boormachine mag bovenhalen om de nodige gaten door de muur te boren. Gelukkig ben je niet belemmerd door de kost van een kabel: voor tien euro koop je een exemplaar van 50 meter lang, daar geraak je al wel ergens mee. Idealiter trek je de bekabeling al door de muren bij je nieuwbouw, maar bij 99 procent van de mensen die dit lezen zal die raad als vijgen na Pasen zijn.

    iStock-182818813.jpg

    In contrast is de aanleg van een wifinetwerk veel duurder. Wie een huis van enige omvang heeft, maar ook wiens stulpje voorzien is van stevige betonnen muren, zal geen degelijke wifidekking in zijn hele woonst kunnen voorzien met de goedkope standaardrouter die je van je internetprovider krijgt. Een goede router kost meer dan honderd euro, en voor een range extender tel je ook al snel 50 euro neer. Voor die prijs kan je heel wat kabels aanleggen.

    Snelheid

    Een verbinding met een ethernetkabel is niet alleen goedkoper, ze is ook stabieler. Ethernet is immers niet onderhevig aan storing. De kabel loopt van het toestel dat je wil verbinden tot de router, en terwijl blijft het internetsignaal op volledige sterkte. Daar komt bij dat een ethernetkabel een stuk sneller is dan een klassieke wireless b/g- of n-verbinding. Gigabit Ethernet, dat vandaag de standaard is, kan zoals de naam al doet vermoeden met snelheden tot 1000 megabit of 125 megabyte per seconde overweg.

    De meest wijdverspreide wifistandaard is wireless n. In ideale situaties kan zo’n wifinetwerk transfersnelheden van 300 megabit of 37,5 megabyte per seconde halen. Dan is 1000 megabit aanzienlijk sneller, maar is dat ook van belang? Om enkel te surfen volstaat de draadloze snelheid. Je internetverbinding zelf is immers een stuk trager dan 37,5 megabyte per seconde.

    Wanneer je een LAN-netwerk wil aanleggen, en toestellen in je huis onderling met elkaar wil verbinden, dan zijn de voordelen van gigabit ethernet al duidelijker. Data over een thuisnetwerk van computer naar computer verplaatsen gaat veel sneller dan over het internet. De limiterende factor zal in dit geval de snelheid van je harde schijven zijn. Gegevens uitwisselen tussen verschillende toestellen gaat nooit sneller dan de traagste schakel, in dit geval naar alle waarschijnlijkheid de lees- en schrijfsnelheid van je harde schijven. SSD’s schrijven en lezen veel sneller, en laptops of desktops op een LAN-netwerk met een SSD zullen optimaal kunnen profiteren van de snelheidsvoordelen van een ethernetverbinding.

    WPA2

    Ethernetkabels zijn niet enkel goedkoop en snel, ze zijn ook veiliger. Een draadloos netwerk, zelfs wanneer het beveiligd is, kan gekraakt worden door iemand die zich binnen het bereik bevindt. De oude WEP-encryptie is zo lek als een zeef, en mag je geenszins gebruiken, maar ook de WPA2-beveilingsstandaard die je momenteel op de meeste draadloze netwerken terugvindt, is niet waterdicht. Wifi zendt en ontvangt stralen binnen een ruim bereik, en dat is een inherent veiligheidsrisico.

    Combinatie

    Het allergrootste nadeel van ethernetkabels is de compatibiliteit met andere toestellen. Laptops, dekstops, digiboxen en zelfs tv’s hebben meestal wel een netwerkpoort, maar tablets en smartphones niet. De enige manier om die toestellen met je thuisnetwerk te verbinden is via wifi. Dat wil echter niet zeggen dat je ethernet mag afschrijven. In de praktijk is een gecombineerde oplossing vaak het voordeligst.

    nas-300x265.jpg

    Apparaten die je niet verplaatst, zoals desktopcomputers of televisietoestellen, sluit je best aan op je router via een ethernetkabel. Zo ben je zeker van optimale prestaties zonder storingen. Ook een NAS sluit je best aan via ethernet. Een stabiele en snelle verbinding is voor zo’n toestel namelijk erg belangrijk.

    Voor andere apparaten kan je draadloos internet gebruiken. Woon je in een huis met meerdere verdiepen, dan zal dat draadloos signaal echter niet zomaar tot boven geraken. De ideale oplossing is hier een zogenaamd toegangspunt of acces point. Zo’n toegangspunt, dat in iedere router is ingebouwd maar ook apart bestaat, zet een internetsignaal van een draad om in een draadloos signaal. Je kan dus een ethernetkabel van je router laten lopen naar de plaats in je huis die niet meer goed bediend wordt door je wifi. Daar koppel je een acces point aan de ethernetkabel, zodat je wifisignaal er met volle sterkte wordt uitgezonden.

    Powerline

    Wil je geen kabels doorheen je huis trekken, dan bestaat er nog altijd de powerline. Met een powerline gebruik je de elektriciteitskabels doorheen je huis als ethernetkabel. Een powerline bestaat uit twee toestellen die aan één kant een ethernetuitgang hebben, en aan de andere kant in het stopcontact passen. Je klikt dus een toestel in je stopcontact en in je router. Op een andere plaats in je huis klik je het tweede toestel in het stopcontact, en de ethernetkabel die daar uitsteekt zal van snel en stabiel internet voorzien zijn. Je kan er dan rechtstreeks een computer op aansluiten, of eventueel een acces point als je draadloos internet op die locatie wil. Het nadeel van powerlines is dat ze duurder zijn dan gewone ethernetkabels, maar het kost beslist minder moeite om ze te installeren.

    Zowel wifi als ethernet hebben dus hun voordelen. Ethernet is sneller, veiliger, storingsbestendig en goedkoop, maar wifi is flexibel, eenvoudiger te installeren en compatibel met meer toestellen. Combineer je de sterktes van de twee, dan kan je het ultieme thuisnetwerk aanleggen, waar je overal de maximale snelheid zal ervaren en nergens een internetloze hoek hebt.

     

     



    Trizomu
    • Leuk 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    • Onderwerp: Waarom heb ik een VPN nodig bij het downloaden van torrents? Gebruiker123: Hey allemaal! Ik heb een vraag over torrents. Waarom heb ik eigenlijk een VPN nodig als ik torrents wil downloaden? Ik snap er niet zoveel van en wil het gewoon veilig houden. Alvast bedankt! ExpertTorrents: Hey Gebruiker123! Goede vraag! Laten we het een beetje simpel houden. Een VPN, of Virtual Private Network, is basically een soort schuilplek voor je internetverbinding. Hier zijn een paar redenen waarom je het zou willen gebruiken bij torrents: Privacy: Zonder VPN kan iedereen zien wat je doet op internet. Je internetprovider (ISP) kan je downloaden volgen, en dat willen we niet, toch? Met een VPN worden je gegevens versleuteld, dus niemand kan zien wat je downloadt. Veiligheid: Torrents kunnen soms gevaarlijk zijn. Je weet nooit wie er aan de andere kant van de verbinding zit. Een VPN helpt om te voorkomen dat kwaadwillenden je IP-adres of persoonlijke info te pakken krijgen. Geoblocking omzeilen: Sommige torrents zijn mogelijk geblokkeerd in jouw land of regio. Met een VPN kun je je locatie veranderen, zodat je toegang hebt tot meer inhoud. Voorkomen van throttling: Soms beperken ISP’s je snelheid als ze zien dat je torrents downloadt. Met een VPN ziet je ISP niet wat je doet, waardoor je normaal gesproken je snelheid behoudt. Dus samengevat: een VPN beschermt je privacy, biedt meer veiligheid, laat je toegang krijgen tot meer bestanden, en helpt je om je internetsnelheid op peil te houden. Dus, zeker de moeite waard om er eentje te gebruiken! Karel1984: Thanks voor de tips, ExpertTorrents! Ik had ook gehoord dat sommige torrents niet werken als je een VPN aan hebt. Klopt dat? SarahP: Ja, dat klopt Karel. Sommige torrents zijn inderdaad moeilijk te downloaden met een VPN aan. Maar meestal kun je gewoon een andere server proberen of de instellingen van je VPN aanpassen. Je moet gewoon even uitproberen wat het beste werkt! JeroenV: Ik ben nog niet echt bekend met VPN’s. Heb je er eentje nodig voor elke download? Of is het speciaal voor torrents? ExpertTorrents: Goede vraag, JeroenV! Een VPN is niet alleen voor torrents, maar het is gewoon handig voor bijna alles wat je online doet! Of je nu streamt, surft, of iets anders doet, je kunt er altijd wel voordeel uit halen. Maar voor torrents is het extra belangrijk vanwege de privacy! Marieke1999: Ik download eigenlijk nooit torrents, maar deze info is echt nuttig! Denk dat ik ook maar een VPN ga proberen. Heb je nog aanbevelingen voor goede VPN’s? Jasperthegamer: Ja, zeker! Er zijn veel goede VPN’s, zoals NordVPN en ExpressVPN. Die hebben meestal goede reviews en zijn makkelijk te gebruiken. Maar let op dat je een betrouwbare kiest, anders kan je beter zonder! Liesje: Haha, ik vond het altijd zo’n gedoe om een VPN aan te zetten. Maar na wat ik heb gelezen, ga ik het zeker proberen. Thx guys! Maxu: Zou het ook werken als ik een gratis VPN gebruik? Of zijn die echt niet veilig? ExpertTorrents: Maxu, veel gratis VPN’s zijn niet veilig! Ze kunnen je gegevens verkopen of je snelheidslimieten opleggen. Ik zou aanraden om voor een betaalde optie te gaan voor betrouwbaarheid en veiligheid. Karel1984: Thanks voor het antwoorden! Ik ga deze tips zeker volgen. Gebruiker123: Super bedankt iedereen voor de info! Voelt een stuk zekerder nu. Lees het volledige bericht hier
    • Forumdiscussie: Sabalenka hekelt gejuich Anisimova tijdens Wimbledon-duel: ‘Maakte me kwaad’ Gebruiker: TennisFan1990 Hey allemaal, heeft iemand meer info over wat er precies gebeurde tussen Sabalenka en Anisimova tijdens hun Wimbledon-duel? Ik hoorde dat Sabalenka niet blij was met het gejuich van Anisimova. Wat was de aanleiding? Expert: TennisWizz Hey TennisFan1990! Goed dat je dit vraagt. Het gebeurde tijdens een spannende wedstrijd op Wimbledon. In tennis is het gebruikelijk om je te concentreren, vooral in wedstrijden op zo’n hoog niveau. Nu, Anisimova, die jong en energiek is, juichte dus luid zodra ze een goede punt scoorde. Deze vreugde-uitingen zijn normaal, maar het lijkt erop dat Sabalenka zich hierdoor stoorde. De reden? Beide speelsters zijn concurrenten en in de hitte van het moment kan dat gejuich als irritant worden ervaren. Sabalenka gaf aan dat het haar kwaad maakte, omdat ze zich niet kon concentreren. In tennis is mentale focus cruciaal. Denk aan het zoals een speler in voetbal; als je met je tegenstander praat of brult tijdens een wedstrijd, kan je afgeleid raken en fouten maken. Een voorbeeld: stel je voor dat je aan het studeren bent terwijl er iemand naast je heel hard muziek aan het luisteren is. Het maakt het moeilijker om je te concentreren, toch? Dat is wat Sabalenka waarschijnlijk voelde. Het is een onderwerp dat vaker voorkomt in tennis; het gaan vaak over de ‘etikette’ op het court. Aan de ene kant wil je jezelf natuurlijk uiten, maar aan de andere kant zijn er ongeschreven regels. Hopelijk helpt dit wat meer duidelijkheid geven! Gebruiker: Sportliefhebber87 Interessant! Ik snap dat je je kan irriteren aan zoiets, maar ik vind het ook een beetje overdreven van Sabalenka. Het is tennis, laat die emoties maar zien! Wat denken jullie? Gebruiker: TennisGeek123 Ja, ik ben het met je eens, Sportliefhebber87! Emoties horen erbij. Ik vind dat het ook bij de sport hoort. Anisimova is gewoon jong en enthousiast. Ik beleef het altijd leuk als spelers zichzelf kunnen zijn op de baan. Gebruiker: oude tennisser Tennis is inderdaad een emotionele sport. Je moet met druk omgaan en jezelf in de hand houden. Maar ik begrijp ook Sabalenka. Soms ben je zo gefocust dat elk klein dingetje je uit je concentratie kan halen. Het gaat om de balans, denk ik. Gebruiker: VraagTekst71 Maar is het niet een beetje hypocriet? Sabalenka juicht ook als zij punten maakt, toch? Of mag ze dat wel doen en Anisimova niet? Gebruiker: SportMom Dat is een goede vraag, VraagTekst71! Het is zeker waar dat spelers vaak juichen. Maar als je kijkt naar de context, moet je bedenken dat het ook om respect gaat. Iedere speler heeft zijn eigen grenzen. Misschien gaat het meer over het moment dan de actie zelf. Gebruiker: Tennis4Life Ik vind dat Anisimova gewoon haar stijl moet blijven volgen. Het maakt de wedstrijden levendiger! En eerlijk, als je het kijkt, is dat wat tennis zo leuk maakt. Iedereen heeft een andere manier van spelen en emotie tonen. Gebruiker: focus-freak True, Tennis4Life! Maar je moet ook respect hebben voor je tegenstander. Iedereen komt voor de winst en dat betekent soms dat je het spel moet laten spelen zonder extra drama. Gebruiker: TennisFan1990 Dank voor de uitleg en reacties allemaal! Het is interessant om te zien hoe meningen kunnen verschillen. Ik vind het mooi dat tennis zo’n sprankelende sport is, met veel emotie. Gebruiker: pepernoot Tennis is inderdaad meer dan alleen een spel. Het zijn de verhalen en emoties die het speciaal maken. Laat die unieke stijlen maar komen! Expert: TennisWizz Chapeau voor de inzichten, iedereen! Wat een levendige discussie. Dit laat zien hoe divers tennis is, en dat is wat het zo’n prachtige sport maakt. Blijf vooral je gedachten delen! Lees het volledige bericht hier
    • Forum Discussie: Hoe werkt 2-staps verificatie eigenlijk en waarom zou ik het gebruiken? Gebruiker: JohnDoe1985 Hallo allemaal! Ik heb gehoord over iets dat ‘2-staps verificatie’ heet, maar ik snap er niet veel van. Kan iemand uitleggen hoe dat precies werkt en waarom ik het eigenlijk zou moeten gebruiken? Dank alvast! Expert: CyberWijs Hey JohnDoe1985! Goede vraag, ik help je graag verder! 2-staps verificatie (ook wel 2FA genoemd) is een extra beveiligingslaag voor je online accounts. Het is een manier om te zorgen dat alleen jij toegang hebt, ook al zouden anderen je wachtwoord weten. Hier is hoe het werkt in simpele stappen: Inloggen met je wachtwoord: Je begint met het invoeren van je gebruikelijke wachtwoord, bijvoorbeeld voor je e-mail of sociale media. Tweede stap: Na het invoeren van je wachtwoord krijg je een tweede verificatieverzoek. Dit kan een sms zijn met een code, een e-mail, of een melding van een authenticator app zoals Google Authenticator of Authy. Jij hebt alleen toegang tot deze code, omdat die naar jouw telefoon of apparaat gestuurd wordt. Toegang krijgen: Zodra je die code invoert, weet het systeem dat jij het echt bent en krijg je toegang tot je account. Waarom zou je dit gebruiken? Hier zijn een paar redenen: Veiliger: Zelfs als iemand je wachtwoord heeft, kunnen ze niet inloggen zonder die tweede stap. Bescherming tegen hackers: Er zijn veel manieren waarop hackers proberen jouw gegevens te stelen. 2FA maakt het veel moeilijker voor hen. Rustiger gevoel: Je blijft beter beschermd, vooral bij belangrijke accounts zoals je bank of e-mail. Stel je voor: je hebt een geweldig wachtwoord, maar iemand steelt je telefoon. Zonder 2FA kan die persoon gewoon inloggen op jouw account. Maar met 2FA hebben ze niet genoeg. Dus, is 2-staps verificatie de moeite waard? Absoluut! Het is een eenvoudige, maar krachtige manier om je online veiligheid te vergroten. Gebruiker: TechFan99 Wauw, dat klinkt echt nuttig! Waarom gebruiken niet meer mensen het eigenlijk? Is het te ingewikkeld? Gebruiker: JessicaV Ja, dat vroeg ik me ook af. Hebben mensen gewoon geen zin om het in te stellen, of denken ze dat het niet nodig is? Expert: CyberWijs Hé TechFan99 en JessicaV! Goede punten! Veel mensen denken dat het te ingewikkeld is of hebben geen idee hoe ze het moeten instellen. Soms is het gewoon een kwestie van gemak; mensen willen snel inloggen zonder extra stappen. Maar dat kan je kwetsbaar maken. Een ander probleem is dat sommige mensen niet goed weten wat ze moeten doen als ze hun telefoon kwijtraken of niet meer toegang hebben tot hun authenticator app. Maar veel platforms bieden vaak back-up codes dan kan je het nog steeds redden! Gebruiker: AnjaLovesCats Ik heb het nu ingesteld! Het gaf me een veilig gevoel, maar ik heb wel een keer zitten stressen omdat ik mijn telefoon kwijt was. Gelukkig had ik die back-up codes! Gebruiker: GamerDude2020 Ik vind het soms wel irritant, elke keer die code invoeren, maar als het zo veilig is, doe ik het maar. Beter veilig dan sorry, toch? Gebruiker: OldSchoolUser Haha, ja ik ben eigenlijk een oude rot in dit spel. Maar ik gebruik het nu al een tijdje, en ik moet zeggen dat ik er aan gewend ben geraakt. Je kunt het zelfs sneller maken met bepaalde apps! Gebruiker: MovieBuff22 Ik gebruik het echt alleen voor mijn bank en e-mail. Voor andere dingen vind ik het soms overdreven. Maar goed om te weten dat het zo makkelijk is om het in te stellen! Gebruiker: CyberWijs Dat is ook prima, MovieBuff22! Belangrijke accounts zouden altijd een extra laag bescherming moeten hebben. Doet me denken dat je net zo goed ook van die beveiligingsvragen kunt instellen! Gebruiker: 2FAN4U Kan iemand een goede authenticator app aanbevelen? Ik las veel over Google Authenticator, maar zijn er betere? Expert: CyberWijs Hey 2FAN4U! Google Authenticator is populair en betrouwbaar. Maar er zijn ook anderen zoals Authy en Microsoft Authenticator. Authy is fijn omdat je het ook kunt gebruiken op verschillende apparaten. Kijk maar wat het beste bij jou past! Gebruiker: JohnDoe1985 Thanks allemaal! Dit heeft me echt geholpen. Ik ga het vanavond meteen instellen. Gebruiker: TechFan99 Graag gedaan, JohnDoe1985! Succes ermee! Dit is dus een mooi voorbeeld van hoe 2-staps verificatie werkt en waarom het belangrijk is. Blijf safe online, iedereen! Lees het volledige bericht hier
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...