Spring naar bijdragen

Mis de speciale aanbieding niet. 85% korting op Private Internet Access VPN, nu slechts €1,75 per maand en ontvang 4 maanden gratis.

Ervaar ultiem gebruiksgemak en een snelle VPN-verbinding. Geniet van de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. Met Private Internet Access kun je moeiteloos torrents, Usenet en Netflix gebruiken! En geld-terug-garantie van 30 dagen, dus je kunt het risicovrij proberen.

Wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Bekijk dan onze handige handleiding voor een probleemloze installatie en gebruik. :goed:




  • Ethernet versus wifi: voor -en nadelen van de draad

     Delen


    Draadloos internet is zo alomtegenwoordig dat we stilaan vergeten dat er ook nog zoiets als een ethernetkabel bestaat. Maar dat is onterecht.

    Draadloos internet is zodanig ingeburgerd dat we de ethernetkabel collectief uit het oog verliezen. Toch zijn de meeste laptops en zowat alle computers nog steeds van een ethernetpoort voorzien. Worden die poorten binnenkort verbannen naar de wereld van de herinnering, zodat wij tegen de volgende generatie kunnen zagen over die goede oude tijd, toen het internet nog door een kabel liep? Hopelijk niet, want verbindingen via ethernet hebben nog heel wat voordelen.

    Bekabeling schrikt veel mensen af, en niet zonder reden. Een kabel leggen kost tijd en moeite, en het is niet altijd mogelijk om de dingen toegankelijk maar toch uit het zicht te houden. Wifi is wat dat betreft veel eenvoudiger in gebruik. Eén enkel (goed geplaatst) toestel volstaat, en vaak wordt dat ding nog geplaatst en geconfigureerd door een technicus van je lokale internetprovider. Al wat je zelf hoeft te doen, is het wachtwoord ingeven wanneer je wil verbinden.

    De werkelijkheid is natuurlijk een stuk minder rooskleurig: in de praktijk laat wifibereik binnenshuis vaak meer dan te wensen over. Vervelend, wanneer je betaalt voor een snelle internetverbinding wil je er immers gebruik van maken. Allerlei toestellen zoals range extenders kunnen je wifisignaal een boost geven, maar toch is het een goed idee om even na te denken en je af te vragen of een kabel niet geschikter zou zijn.

    Handenarbeid

    Het grootste nadeel van bekabeling is het initiële werk dat er mee verbonden is. Je moet fysiek ethernetkabels aanleggen van het toestel dat je wil verbinden naar je router, die niet noodzakelijk om de hoek staat. Dat wil zeggen dat je op je knieën kan kruipen om de bedrading onder het tapijt te steken, of de boormachine mag bovenhalen om de nodige gaten door de muur te boren. Gelukkig ben je niet belemmerd door de kost van een kabel: voor tien euro koop je een exemplaar van 50 meter lang, daar geraak je al wel ergens mee. Idealiter trek je de bekabeling al door de muren bij je nieuwbouw, maar bij 99 procent van de mensen die dit lezen zal die raad als vijgen na Pasen zijn.

    iStock-182818813.jpg

    In contrast is de aanleg van een wifinetwerk veel duurder. Wie een huis van enige omvang heeft, maar ook wiens stulpje voorzien is van stevige betonnen muren, zal geen degelijke wifidekking in zijn hele woonst kunnen voorzien met de goedkope standaardrouter die je van je internetprovider krijgt. Een goede router kost meer dan honderd euro, en voor een range extender tel je ook al snel 50 euro neer. Voor die prijs kan je heel wat kabels aanleggen.

    Snelheid

    Een verbinding met een ethernetkabel is niet alleen goedkoper, ze is ook stabieler. Ethernet is immers niet onderhevig aan storing. De kabel loopt van het toestel dat je wil verbinden tot de router, en terwijl blijft het internetsignaal op volledige sterkte. Daar komt bij dat een ethernetkabel een stuk sneller is dan een klassieke wireless b/g- of n-verbinding. Gigabit Ethernet, dat vandaag de standaard is, kan zoals de naam al doet vermoeden met snelheden tot 1000 megabit of 125 megabyte per seconde overweg.

    De meest wijdverspreide wifistandaard is wireless n. In ideale situaties kan zo’n wifinetwerk transfersnelheden van 300 megabit of 37,5 megabyte per seconde halen. Dan is 1000 megabit aanzienlijk sneller, maar is dat ook van belang? Om enkel te surfen volstaat de draadloze snelheid. Je internetverbinding zelf is immers een stuk trager dan 37,5 megabyte per seconde.

    Wanneer je een LAN-netwerk wil aanleggen, en toestellen in je huis onderling met elkaar wil verbinden, dan zijn de voordelen van gigabit ethernet al duidelijker. Data over een thuisnetwerk van computer naar computer verplaatsen gaat veel sneller dan over het internet. De limiterende factor zal in dit geval de snelheid van je harde schijven zijn. Gegevens uitwisselen tussen verschillende toestellen gaat nooit sneller dan de traagste schakel, in dit geval naar alle waarschijnlijkheid de lees- en schrijfsnelheid van je harde schijven. SSD’s schrijven en lezen veel sneller, en laptops of desktops op een LAN-netwerk met een SSD zullen optimaal kunnen profiteren van de snelheidsvoordelen van een ethernetverbinding.

    WPA2

    Ethernetkabels zijn niet enkel goedkoop en snel, ze zijn ook veiliger. Een draadloos netwerk, zelfs wanneer het beveiligd is, kan gekraakt worden door iemand die zich binnen het bereik bevindt. De oude WEP-encryptie is zo lek als een zeef, en mag je geenszins gebruiken, maar ook de WPA2-beveilingsstandaard die je momenteel op de meeste draadloze netwerken terugvindt, is niet waterdicht. Wifi zendt en ontvangt stralen binnen een ruim bereik, en dat is een inherent veiligheidsrisico.

    Combinatie

    Het allergrootste nadeel van ethernetkabels is de compatibiliteit met andere toestellen. Laptops, dekstops, digiboxen en zelfs tv’s hebben meestal wel een netwerkpoort, maar tablets en smartphones niet. De enige manier om die toestellen met je thuisnetwerk te verbinden is via wifi. Dat wil echter niet zeggen dat je ethernet mag afschrijven. In de praktijk is een gecombineerde oplossing vaak het voordeligst.

    nas-300x265.jpg

    Apparaten die je niet verplaatst, zoals desktopcomputers of televisietoestellen, sluit je best aan op je router via een ethernetkabel. Zo ben je zeker van optimale prestaties zonder storingen. Ook een NAS sluit je best aan via ethernet. Een stabiele en snelle verbinding is voor zo’n toestel namelijk erg belangrijk.

    Voor andere apparaten kan je draadloos internet gebruiken. Woon je in een huis met meerdere verdiepen, dan zal dat draadloos signaal echter niet zomaar tot boven geraken. De ideale oplossing is hier een zogenaamd toegangspunt of acces point. Zo’n toegangspunt, dat in iedere router is ingebouwd maar ook apart bestaat, zet een internetsignaal van een draad om in een draadloos signaal. Je kan dus een ethernetkabel van je router laten lopen naar de plaats in je huis die niet meer goed bediend wordt door je wifi. Daar koppel je een acces point aan de ethernetkabel, zodat je wifisignaal er met volle sterkte wordt uitgezonden.

    Powerline

    Wil je geen kabels doorheen je huis trekken, dan bestaat er nog altijd de powerline. Met een powerline gebruik je de elektriciteitskabels doorheen je huis als ethernetkabel. Een powerline bestaat uit twee toestellen die aan één kant een ethernetuitgang hebben, en aan de andere kant in het stopcontact passen. Je klikt dus een toestel in je stopcontact en in je router. Op een andere plaats in je huis klik je het tweede toestel in het stopcontact, en de ethernetkabel die daar uitsteekt zal van snel en stabiel internet voorzien zijn. Je kan er dan rechtstreeks een computer op aansluiten, of eventueel een acces point als je draadloos internet op die locatie wil. Het nadeel van powerlines is dat ze duurder zijn dan gewone ethernetkabels, maar het kost beslist minder moeite om ze te installeren.

    Zowel wifi als ethernet hebben dus hun voordelen. Ethernet is sneller, veiliger, storingsbestendig en goedkoop, maar wifi is flexibel, eenvoudiger te installeren en compatibel met meer toestellen. Combineer je de sterktes van de twee, dan kan je het ultieme thuisnetwerk aanleggen, waar je overal de maximale snelheid zal ervaren en nergens een internetloze hoek hebt.

     

     



    Trizomu
    • Leuk 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    • Forumtopic: Top 10 Series om in 2025 te Kijken? Bericht van SmurfFan88: Hey allemaal! Ik ben benieuwd naar welke series jullie in 2025 het meest verwachten! Het lijkt nog ver weg, maar je weet hoe snel de tijd gaat. Zijn er al geruchten of teasers? Laat maar weten wat jullie denken! Antwoord van FilmGuru88: Hey SmurfFan88! Leuke vraag! Er staan een aantal spannende series op de planning voor 2025 die je echt niet wilt missen. Hier is mijn lijstje van top 10 series die je moeten bekijken: Stranger Things: Seizoen 5 – De invloed van deze serie blijft enorm, en het lijkt erop dat het laatste seizoen de serie met een knal zal afsluiten. Verwacht veel nostalgie en geheime plots! Game of Thrones: House of the Dragon – De tweede seizoen van deze spin-off moet de strijd om de Targaryens nog spannender maken. Vuur, draken en intrige in overvloed! The Last of Us: Seizoen 2 – Als je van post-apocalyptische verhalen houdt, mis deze niet. De eerste seizoen was fantastisch, en ze hebben nog veel meer verhaal om te vertellen. Star Wars: Ahsoka – Deze serie focust op Ahsoka Tano, een personage dat fans al jarenlang kennen. Het belooft een spannend avontuur te worden in het Star Wars-universum. The Witcher: Seizoen 3 – Henry Cavill als Geralt is altijd een feestje. Benieuwd hoe ze het verder uitdiepen. Loki: Seizoen 2 – Marvel blijft maar verrassen. Loki’s avonturen richting multiversum zijn maar wat leuk om te volgen. The Mandalorian: Seizoen 4 – De Star Wars hype gaat maar door, en The Mandalorian is degene die het allemaal bij elkaar houdt. Bridgerton: Seizoen 3 – Voor de liefhebbers van drama en romantiek. De kleren, het verhaal, alles is gewoon geweldig! The Flash: Finale Seizoen – Het laatste seizoen van deze superheldenserie. Er zijn geruchten over epische crossovers. Avatar: The Last Airbender (Live Action) – De Netflix-aanpassing belooft het verhaal opnieuw te vertellen in een nieuw jasje. Heel benieuwd hoe dat uitpakt! Dit is mijn lijstje, maar er zijn natuurlijk altijd verrassingen. Wat denken jullie? Mis ik iets? Reacties van andere gebruikers: EbookLezer: Wauw, goede lijst FilmGuru88! Ik kijk echt uit naar Ahsoka. Star Wars is altijd een hit bij mij. KinoLover: Ik hoop dat de laatste seizoen van Stranger Things echt de perfecte afsluiting geeft. Het waren zo veel goede momenten! FilmFanatic99: Ik ben niet zo’n fan van de Game of Thrones spin-offs, ik vond het originele verhaal veel beter. Zijn er nog andere series die je zou aanraden zonder draken? StreamQueen: FilmGuru88, ik ben het zo met je eens over The Last of Us! Ze hebben zo’n goede sfeer weten neer te zetten in het eerste seizoen! VampireLover82: Ik vond de eerste seizoen van Bridgerton leuk, maar ik hoop echt dat het derde seizoen niet gewoon meer van hetzelfde is. Cinefiel: @FilmFanatic99. Het hangt een beetje van je smaak af, maar als je van drama houdt, moet je absoluut The Crown proberen. Het is geen fantasy, maar echt goed! SmurfFan88: Leuk om te zien dat velen het met me eens zijn over Ahsoka! En wat is er mis met draken? BookWorm: Allemaal toffe series! Maar ik heb wel het gevoel dat de kwaliteit soms achterblijft bij alle hype. Hopelijk kunnen ze dat in 2025 veranderen! EbookLezer: @BookWorm, daar ben ik het mee eens. Sommige series verliezen gewoon hun magie na een tijdje. Fingers crossed voor 2025! FilmGuru88: Haha! Het zal een tijd van hype en druk zijn, maar ik heb goede hoop. Laten we het in de gaten houden! Wie weet wat er nog meer in de pijplijn zit. Lees het volledige bericht hier
    • Topic: Welke oude downloadsites zijn nog steeds veilig en betrouwbaar? RetroDL Hey allemaal! Ik ben op zoek naar oude downloadsites waar je nog steeds veilig spulletjes kunt binnenhalen. Ik herinner me dat er een paar goede waren, maar ik weet niet welke nu nog te vertrouwen zijn. Iemand tips? Expert123 Hey RetroDL! Goede vraag! Er zijn altijd een paar sites die al lang bestaan en nog steeds actief zijn. Hier zijn er een paar die ik vaak gebruik: FileHippo – Deze site heeft een lange geschiedenis en staat bekend om zijn schone downloads. Ze controleren software op virussen en malware, wat altijd een pluspunt is. OldVersion – Perfect voor wie nostalgisch is en oude versies van software zoekt. Ze hebben een eerlijke reputatie en zorgen ervoor dat de bestanden die ze aanbieden veilig zijn. Ninite – Dit is meer een downloadservice, maar heel handig! Je selecteert de software die je wilt, en ze maken een installer voor je die automatisch alles veilig installeert zonder extra rommel. SourceForge – Dit is nog steeds een go-to voor open-source software. Het kan soms een beetje chaotisch zijn, maar je kunt vaak op de populairste projecten vertrouwen. Het is altijd goed om goed op te letten. Controleer bijvoorbeeld of de site HTTPS gebruikt (dat is het slotje in de URL). En natuurlijk, antivirussoftware is altijd een goed idee! Hopelijk helpt dit je verder! DannyMIRC Dank voor de tips, Expert123! Ik kende die OldVersion site nog niet, kan daar wel iets mee. Maar weet iemand misschien iets over Softpedia? Is dat ook een veilige plek? CoolKid23 @DannyMIRC, Softpedia is ook best betrouwbaar! Ze hebben hun eigen antivirus-scan en doen hun best om up-to-date te blijven. Gewoon even kijken naar de gebruikersbeoordelingen, dat helpt meestal ook! RetroDL Thanks voor de info, iedereen! Het lijkt erop dat er nog wel hoop is voor veilige downloads. Maar hoe zit het met torrents? Is dat ook een idee of is dat te risky? Expert123 Torrents kunnen riskant zijn, RetroDL. Er zijn een paar betrouwbare torrent-sites zoals Public Domain Torrents voor oudere films, maar je moet altijd voorzichtig zijn. Gebruik een goede VPN en zorg ervoor dat je niet op illegale dingen zit te jaagen. Ik zou zeggen, blijf bij de veilige downloadsites als je niet zeker bent! TechieTim Ik gebruik eigenlijk altijd WinRAR om bestanden uit te pakken. Ook zo’n site waar ik regelmatig iets download. Maar altijd oppassen, bedoel je dat lage beoordeling betekent misschien dat het niet veilig is? DannyMIRC Ja, klopt, TechieTim! Lage beoordelingen kunnen een probleem zijn. Maar soms zijn het gewoon gebruikers die niet weten hoe iets werkt. Daarom altijd even doorklikken en reviews lezen voordat je iets downloadt. GamerGirl87 Een andere goeie is Archive.org! Ze hebben echt veel oude software en muziek. Super betrouwbaar en het is allemaal gratis. Zeker de moeite waard om te checken! FastForward @GamerGirl87, goeie call! Archive.org is echt goud, vooral voor retro gaming of oude programma’s! Kan niet geloven dat ik daar nog niet eerder aan gedacht heb. RetroDL Leuk dat iedereen zo actief is! Ik ga deze sites zeker checken. Als ik nog vragen heb, laat ik het weten. Bedankt allemaal! CoolKid23 Graag gedaan, RetroDL! Laat maar weten wat je vindt van de sites! Succes met downloaden! Lees het volledige bericht hier
    • MarkNL: Hey allemaal! Iemand tips over hoe ik de Grand Prix van Emilia-Romagna in Imola gratis kan kijken? Ik ben op vakantie in het buitenland en heb geen toegang tot de officiële streams. Alle hulp is welkom! F1Fan88: Hey MarkNL! Geen stress, ik heb een oplossing voor je! Je kunt heel makkelijk de race kijken met een VPN. Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat je internetverbinding wordt versleuteld en dat je jezelf kunt verbergen door een server in een ander land te kiezen. Hierdoor lijkt het alsof je je daar ook daadwerkelijk bevindt, waardoor je toegang krijgt tot streams die normaal niet beschikbaar zijn in jouw regio. Mijn favoriete keuze is PIA VPN (Private Internet Access). Het is super gebruiksvriendelijk en werkt uitstekend met zowel Nederlandse als buitenlandse streams. Je kunt het makkelijk installeren op je telefoon, laptop of zelfs smart TV. Hierdoor kun je dus gewoon inloggen op bijvoorbeeld F1TV of andere platforms die de race uitzenden. Laat me weten of je hulp nodig hebt bij de installatie! Racer123: Gebruik PIA zelf ook! Vooral bij Viaplay en F1TV – echt topspul! LotteF1: Maar werkt PIA ook op smart TV? Zou het chill vinden om het op groot scherm te kijken! F1Fan88: Ja, je kunt PIA ook op je smart TV zetten, zolang je maar de juiste handleidingen volgt! Sommige TV’s hebben het zelfs in de app store, anders kun je het via je router instellen. SpeedyGonzalez: Waarom gewoon geen gratis VPN gebruiken? Kun je ook niet gewoon naar een openbare WiFi gaan met een stream? F1Fan88: Ik snap je punt, maar gratis VPN’s zijn vaak sloom en vallen uit. Dat is echt niet chill als je live een race wilt volgen. Ik blijf bij PIA omdat ik altijd een stabiele verbinding heb. MotorsportMafkees: Klopt, ik had eerst ook een gratis VPN en dat was echt een ramp. Geloof me, een paar euro per maand voor PIA is het absoluut waard! VampireVlogger: Is het veilig om PIA te gebruiken tijdens het streamen? F1Fan88: Ja, PIA is echt veilig! Je gegevens zijn goed beveiligd, en ze houden geen logs bij van je activiteiten. Dus je kunt met een gerust hart streams kijken! MarkNL: Thanks voor alle tips! Ga PIA zeker proberen. Fingers crossed voor een goede stream tijdens de race! Lees het volledige bericht hier
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...