Jump to content

 • Trizomu
  Trizomu

  Vivaldi 1.0 : opperkrachtige opvolger voor Google Chrome

  Samenvatting: 

  We gaan aan de slag met versie 1.0 van Vivaldi: de krachtigste browser die we ooit onder handen namen. De hoeveelheid functies is, ondanks het strakke design, duizelingwekkend. Is de browser het uittesten waard?

   

  Vivaldi

  Kijken we naar Chrome, Firefox en Edge, dan zien we drie strak afgewerkte en gepolijste browsers waar zelfs het kleinste kind mee overweg kan. Wie de nodige know-how heeft kan zeker bij de eerste twee heel wat aanpassen, al dan niet door middel van extensies, maar de populairste browsers van het moment zijn ontwikkeld voor de grootste gemene deler.

  Download  

  Opera-opvolger

  Vivaldi is dat niet. Jon von Tetzchner, de man die destijds Opera uit de grond stampte voor die browser volgens hem op het verkeerde pad ging, wil met Vivaldi een krachtige toolbox bieden aan zij die niet minder maar net meer functies willen. Vivaldi 1.0, sinds vandaag beschikbaar, is met andere woorden geen slanke Chrome-clone, maar een extreem goed uitgeruste browser voorzien van tientallen unieke functies en honderden aanpassingsmogelijkheden. De browser is flink opgegroeid sinds eerste bèta meer dan een jaar geleden.

  Opties en meer opties

  Maken keuzemenu’s je duizelig, blijf dan vooral weg van dit stuk software. Na de installatie verschijnt meteen een optiemenu om u tegen te zeggen. Online vind je de nodige uitleg en het optiemenu is zeker niet onduidelijk, maar we zouden het begrijpen wanneer je er per ongeluk toch in verloren loopt. Via de opties kan je zowat alles aanpassen over van het thema tot het gedrag van sneltoetsen en muisbewegingen tot de manier waarop de verschillende krachtige functies zich manifesteren.

  Vivaldi opties

  Om alle Vivaldi-functies te kennen ga je er best zelf even mee aan de slag. Onderaan vind je de 32-bitversie voor Windows, via de website raak je aan de 64 bit-variant alsook versies voor Linux en OS X. We keken zelf alvast even naar de opvallendste mogelijkheden.

  Krachtig tabbeheer

  Vivaldi is een uitstekende browser voor de poweruser die niet gewoon veel tabs wil openzetten, maar zijn computer tot tranen dwingt met de hoeveelheid tabbladen die hij simultaan vereist. Je kan de tabs natuurlijk in een langs onoverzichtelijke lijst bovenaan laten staan, maar Vivaldi laat je toe ze te ‘stacken’. Je kan verschillende tabs samenvoegen in overzichtelijke verzamelingen. Denk daarbij aan de manier waarop Windows verschillende vensters van hetzelfde programma in de taakbalk toont. Door met je muis over de tabverzameling te bewegen schakel je tussen de verschillende websites die er achter schuil gaan. Sleep een tab bovenop een ander om zo’n verzameling aan te maken.

  Vivaldi tabs

  Begint je computer toch te klagen omwille van de absurde hoeveelheid zware websites die je in een tabblad wil, dan kan me met een simpele rechtermuisklik bepaalde tabbladen pauzeren. Wanneer je vaak gelijkaardige tabs opent kan je die bovendien als sessies opslaan. Handig om met enkele muisklikken meteen tien websites te openen. Sessies zijn toegankelijk via het Bestand-menu, dat samen met andere menu-opties schuilgaat achter het Vivaldi-logo linksboven. Via dat menu kan je tevens gegevens zoals bladwijzers en zelfs wachtwoorden importeren uit Edge, Chrome, Firefox, Opera, Yandex of zelfs een HTM-bestand.

  Vivaldi importeren

  Geniale zijbalk

  Het zijpaneel is misschien wel het paradepaardje van Vivaldi. Het krachtige paneel, dat je met een druk op de knop linksonder kan tevoorschijn toveren, huisvest onder andere je bladwijzer, je downloads en je notities. Je kan zelf iets typen in een notitie of een stuk tekst uit een webpagina kopiëren. De notities zijn automatisch gelinkt aan de webpagina die je op het moment van het aanmaken op had staan. Je kan ze ordenen in mappen, wat het systeem erg handig maakt voor wie research doet en bijvoorbeeld interessante quotes wil opslaan met een link naar de bron.

  Vivaldi Notities

  Een browser in je browser

  De opvallendste functie van het zijpaneel is zonder twijfel de minibrowser die er in schuil gaat. Vivaldi stopte letterlijk een browser in je browser zodat je kan browsen tijdens het browsen en dat is niet zo dwaas als het misschien klinkt. De browser in het zijpaneel doet zich voor als mobiel toestel zodat websites er in hun mobiele variant op laden. Dat staat je toe om bijvoorbeeld Facebook op een kleine maar overzichtelijke manier in beeld te houden zonder dat er een afzonderlijke tab voor moet openhouden. Via het +-icoontje in het zijpaneel open je een website naar keuze. Die blijft via een thumbnailtje in het paneel toegankelijk in de toekomst.

  Vivaldi browser in browser

  Andere functies zijn net zo handig maar minder revolutionair. Denk aan een speeddail met je favoriete websites wanneer je een nieuwe tab opent, tal van sneltoetsen en slimme muisbewegingen, de optie op tabs boven elkaar te openen op een groot scherm en veel, veel meer.

  Minimalistisch uiterlijk

  Visueel ziet het geheel er net iets professioneler uit. Bij het laden van een website zie je bijvoorbeeld meteen hoeveel megabytes de site in kwestie telt, en hoeveel er al geladen zijn. Ondanks de ontelbare functies blijft de browser toch op de achtergrond wanneer je dat wil en dat is impressionant. Functies worden geactiveerd en gedeactiveerd via subtiele knopjes die het browservenster niet groter maken dan wat je van de concurrentie gewend bent, zodat de website die je wil bezoeken ten allen tijde centraal staat.

  Vind je toch niet wat je zoekt, of ben je verknocht aan enkele extensies, dan volstaat een tripje naar de Chrome Web Store. Vivaldi is immers gebouwd op de Chromium-engine en is bijgevolg compatibel met klassieke Chrome-extensies.

  Aanrader

  Onze eerste indruk van Vivaldi (getest op Windows 10) erg positief. De browser levert af wat von Tetzchner beloofde: een superkrachtige tool waarmee je je internetbeleving helemaal naar je wensen kneedt. De kracht kan sommigen afschrikken maar op hen is Vivaldi niet gericht. Omdat het mogelijk is om erg veel te doen met de browser bestaat de kans wel dat je sneller dan bij pakweg Chrome tegen de limieten van je RAM-geheugen aanloopt. Op de software zelf valt echter weinig aan te merken: een absolute aanrader voor iedereen meer spierballen op het net wil.

   

  Wil u nog meer informatie dan kan u ook kijken op Vivaldi de nieuwe krachtige browser , hier kan men ook de versie downloaden voor Mac & Linux. Er is ook een x64 versie beschikbaar maar die is nog in experimentele fase, die kan men downloaden op  Vivaldie x64 + andere versie's 

   
   

   

     User Feedback

  Recommended Comments

  Oef,ik ben grote chrome fan. Maar deze kunnen we natuurlijk een keer proberen. ;) Bedankt voor de tip!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Piraatje

  Geplaatst 18 uur geleden

  Vergeten jullie de VPN verbinding niet? Hiermee kan je veilig internetten en anoniem downloaden. Een vereiste tegenwoordig, gelukkig hebben we een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

  De handleiding van de VPN verbinding staat hier.

  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By ShadowMaster
   Vraag laatst kreeg ik een update van mijn pc van internet explorer naar Microsoft edge 
    
   echter krijg ik in Microsoft edge geen plaatjes meer te zien , krijg alleen maar zwarte afbeeldingen te zien bij een plaatje.
   kan iemand mij hierbij helpen , als ik naar google chrome browser ga als browser daar doen de plaatjes het wel gewoon. 
  • By William
   Torrents downloaden kan een lastig proces zijn voor beginners. Zou het niet veel eenvoudiger zijn als ik een torrent gewoon rechtstreeks vanuit mijn webbrowser zou kunnen downloaden? Het is een vraag die gemakkelijk te beantwoorden is. Ja, voor sommige downloaders is het gemakkelijker en er zijn tal van opties om dit te doen.
   In een wereld waar het afspelen van muziek of het on-demand bekijken van video's de standaard is, kan het downloaden van torrents behoorlijk omslachtig lijken. Dit geldt met name voor mensen die nieuw zijn in het delen van bestanden. Waarom zou ik software installeren om een klein bestand te downloaden dat vervolgens een groter bestand downloadt? Hieronder staan enkele van de torrentclients in een browser opties die in 2020 werken, elk met een kleine beschrijving en een lijst met voor- en nadelen.
   1. WebTorrent
   Alleen al voor de naam moeten we beginnen met WebTorrent , dat speciaal is gemaakt om BitTorrent te integreren met de browser. De technologie maakte indruk op Netflix en er zijn tientallen projecten die de code gebruiken om het voor mensen gemakkelijk te maken om bestanden in een browser te delen. Instant.io van WebTorrent is een goed voorbeeld van een basisclient .
   Een andere, meer functierijke WebTorrent-client is βTorrent , die ook een eigen tracker heeft. Met deze webclient kunnen mensen bestanden selecteren, downloadprioriteiten instellen of seed-bestanden delen met anderen.
    
   Voordelen: Het werkt overal, zonder de noodzaak om aparte software te installeren of een account te registreren.
   Nadelen: WebTorrent is afhankelijk van WebRTC, dat moet worden ondersteund en ingeschakeld in de browser. 
   2. uTorrent en BitTorrent Web
   Al meer dan een decennium waren uTorrent en BitTorrent stand-alone applicaties zonder verbinding met de browser. Dat is onlangs veranderd. Moederbedrijf BitTorrent Inc. pusht nu de browserversies van deze clients, die worden geleverd met alle functies die u van een zelfstandige client zou verwachten.
   Net als veel andere browseroplossingen kunnen gebruikers torrents ook rechtstreeks in de browser streamen. Wanneer genoeg mensen een bestand delen en er voldoende bandbreedte beschikbaar is, kunnen video's direct genoeg worden gestreamd.
    
   Voordelen: Bekende merken met alle functies die de meeste mensen wensen in een torrent-client. Snel te verbinden met andere klanten.
   Nadelen: Je moet een aparte applicatie installeren. De interface promoot "trending video's" van Ddlive.tv.
   3. Seedr
   De slogan van Seedr is 'direct dingen ophalen '. Het is een browsergebaseerde service waar je torrents kunt toevoegen die vervolgens worden gedownload via de servers van Seedr. Dit betekent dat andere downloaders uw IP-adres niet zullen zien, wat het proces anoniemer maakt. Wanneer een download aan het einde van Seedr is voltooid, kun je de bestanden naar je computer downloaden, ze rechtstreeks in de browser streamen of naar je tv casten via Chromecast of Airplay. De service werkt in elke browser zonder een aparte applicatie te hoeven installeren. Gebruikers moeten zich echter eerst registreren en de gratis laag is beperkt tot 3 GB opslagruimte.
   Voordelen: Snel, overal downloaden en meer anonimiteit dan gewone torrent-clients.
   Nadelen: het vereist een account en het gratis abonnement heeft beperkingen.
   4. Clouddownloaders
   Seedr laat ons kennismaken met een breed scala aan clouddownloadservices. Put.io , bijvoorbeeld, bestaat al meer dan een decennium . Naast torrents ondersteunt het ook downloaden van YouTube, terwijl het integreert met vele andere services en apps, waaronder Chromecast, Roku, iOS en Kodi.
   Andere clouddownloaders zoals Premiumize.me gaan nog een stap verder, waardoor mensen veel meer kunnen downloaden dan alleen torrents. Deze premium-service ondersteunt ook Usenet-downloads en kan bestanden van verschillende bestand-hostingservices ophalen. Net als andere clouddownloaders kan het worden geïntegreerd met veel apps, services en apparaten.
    
   Voordelen: Snel, niets te installeren, relatief anoniem.
   Nadelen: geen gratis opties en een account is vereist.
   Dapper
   Toen we dit onderwerp voor het eerst behandelden in 2007, was Opera een van onze beste suggesties. Het was zijn tijd ver vooruit toen het voor het eerst torrent-downloads ondersteunde. Interessant is dat torrent-ondersteuning rond 2013 werd geschrapt, vrijwel uit het niets.
   Gelukkig is er een goede browser waarmee gebruikers nog steeds native torrents kunnen downloaden. De Brave-browser , die ook trackers en opdringerige advertenties blokkeert, heeft een privé-browse-modus die uw verkeer via Tor doorstuurt. Dit is zeker de handigste optie als je het al gebruikt.
    
   Voordelen: Het werkt out of the box, is gratis en vereist geen account.
   Nadelen: mogelijk moet u een andere browser installeren. De bedieningselementen en functies zijn zeer beperkt.
   Extensies en add-ons
   Browser-extensies en add-ons om torrents te downloaden waren al vroeg erg populair. Tegenwoordig is het moeilijk om een goede en stabiele te vinden. Dat betekent echter niet dat er geen nuttige extensies zijn. Torrent Control bijvoorbeeld.
   Torrent-controle stelt mensen in staat om gemakkelijk bestanden toe te voegen aan uw torrent-client, zonder de applicatie te hoeven gebruiken. Dit werkt met alle clients met een externe interface, inclusief uTorrent, Transmission, BiglyBT en BitTorrent. Hiermee kun je ook op afstand torrents toevoegen, van werk, school of onderweg.
   Er zijn ook vergelijkbare add-ons beschikbaar voor andere browsers, waaronder Chrome, dat .torrent to Transmission en de Easy uTorrent- add-on biedt.
   Voordelen: Het kan snel en eenvoudig zijn. Maakt downloaden op afstand mogelijk.
   Nadelen: niet alle extensies worden regelmatig bijgewerkt. Voor downloaden op afstand is nog steeds een torrent-client vereist.
   Let op VPN verbinding!
   Iedereen heeft wel eens gehoord van een VPN verbinding. Sommige weten precies wat VPN betekend terwijl andere niet bekend zijn met het gebruik en de functie van de VPN verbinding. Met een VPN verbinding is het mogelijk om anoniem gebruik te maken van het internet en te downloaden.
   Allereerst is het simpelweg veiliger internetten. Bij het normaal gebruik van internet is voor iedereen zichtbaar wat jou persoonlijk IP adres is, welke provider je hebt, waar je vandaan komt etc. Als je een VPN verbinding gebruikt zijn dit soort zaken niet meer zichtbaar en kan je je persoonlijk gegevens verbergen waardoor je anoniem gebruik kan maken van het internet. Belangrijkste voor de downloader is natuurlijk een eventuele auteur organisatie jouw persoonlijke gegevens niet kan achterhalen.....
   Wij hebben een aantal VPN providers getest waaronder die van Private Internet Access (PIA). PIA komt als beste uit de test en staat onder andere het streamen en downloaden van torrents toe. Je bent hierdoor 100% veilig. 
  • By reneetje1969
   Favorieten en Bookmarks beheren en opschonen
   Na verloop van tijd heb je waaarschijnlijk een flinke lijst met favoriete websites (Favorieten/Bookmarks) opgebouwd. Altijd handig want je kan niet alles onthouden natuurlijk. Echter bestaat de kans dat sommige websites niet meer online zijn en je dus dode links bij je favorieten hebt staan. Nu kan je deze allemaal handmatig gaan controleren en zonodig aanpassen of verwijderen, maar er is een eenvoudigere manier.
   Het gratis programmaatje AM-DeadLink http://www.aignes.com/deadlink.htm scant al je favorieten en controleert of deze nog actueel en online zijn. Daarna kan je op basis van de resultaten snel en eenvoudig dode links verwijderen.
    

    
   AM-DeadLink 4.7
   AM-DeadLink can check the following resources:
   • URLs from comma separated text files
   • HTML files
   • Internet Explorer Favorites
   • Firefox bookmarks
   • Chrome bookmarks
   • Opera bookmarks
   Succes.

   Toon volledig handleiding
×
×
 • Create New...