Spring naar bijdragen

  • Vivaldi 1.0 : opperkrachtige opvolger voor Google Chrome

     Delen


    Samenvatting: 

    We gaan aan de slag met versie 1.0 van Vivaldi: de krachtigste browser die we ooit onder handen namen. De hoeveelheid functies is, ondanks het strakke design, duizelingwekkend. Is de browser het uittesten waard?

     

    Vivaldi

    Kijken we naar Chrome, Firefox en Edge, dan zien we drie strak afgewerkte en gepolijste browsers waar zelfs het kleinste kind mee overweg kan. Wie de nodige know-how heeft kan zeker bij de eerste twee heel wat aanpassen, al dan niet door middel van extensies, maar de populairste browsers van het moment zijn ontwikkeld voor de grootste gemene deler.

    Download  

    Opera-opvolger

    Vivaldi is dat niet. Jon von Tetzchner, de man die destijds Opera uit de grond stampte voor die browser volgens hem op het verkeerde pad ging, wil met Vivaldi een krachtige toolbox bieden aan zij die niet minder maar net meer functies willen. Vivaldi 1.0, sinds vandaag beschikbaar, is met andere woorden geen slanke Chrome-clone, maar een extreem goed uitgeruste browser voorzien van tientallen unieke functies en honderden aanpassingsmogelijkheden. De browser is flink opgegroeid sinds eerste bèta meer dan een jaar geleden.

    Opties en meer opties

    Maken keuzemenu’s je duizelig, blijf dan vooral weg van dit stuk software. Na de installatie verschijnt meteen een optiemenu om u tegen te zeggen. Online vind je de nodige uitleg en het optiemenu is zeker niet onduidelijk, maar we zouden het begrijpen wanneer je er per ongeluk toch in verloren loopt. Via de opties kan je zowat alles aanpassen over van het thema tot het gedrag van sneltoetsen en muisbewegingen tot de manier waarop de verschillende krachtige functies zich manifesteren.

    Vivaldi opties

    Om alle Vivaldi-functies te kennen ga je er best zelf even mee aan de slag. Onderaan vind je de 32-bitversie voor Windows, via de website raak je aan de 64 bit-variant alsook versies voor Linux en OS X. We keken zelf alvast even naar de opvallendste mogelijkheden.

    Krachtig tabbeheer

    Vivaldi is een uitstekende browser voor de poweruser die niet gewoon veel tabs wil openzetten, maar zijn computer tot tranen dwingt met de hoeveelheid tabbladen die hij simultaan vereist. Je kan de tabs natuurlijk in een langs onoverzichtelijke lijst bovenaan laten staan, maar Vivaldi laat je toe ze te ‘stacken’. Je kan verschillende tabs samenvoegen in overzichtelijke verzamelingen. Denk daarbij aan de manier waarop Windows verschillende vensters van hetzelfde programma in de taakbalk toont. Door met je muis over de tabverzameling te bewegen schakel je tussen de verschillende websites die er achter schuil gaan. Sleep een tab bovenop een ander om zo’n verzameling aan te maken.

    Vivaldi tabs

    Begint je computer toch te klagen omwille van de absurde hoeveelheid zware websites die je in een tabblad wil, dan kan me met een simpele rechtermuisklik bepaalde tabbladen pauzeren. Wanneer je vaak gelijkaardige tabs opent kan je die bovendien als sessies opslaan. Handig om met enkele muisklikken meteen tien websites te openen. Sessies zijn toegankelijk via het Bestand-menu, dat samen met andere menu-opties schuilgaat achter het Vivaldi-logo linksboven. Via dat menu kan je tevens gegevens zoals bladwijzers en zelfs wachtwoorden importeren uit Edge, Chrome, Firefox, Opera, Yandex of zelfs een HTM-bestand.

    Vivaldi importeren

    Geniale zijbalk

    Het zijpaneel is misschien wel het paradepaardje van Vivaldi. Het krachtige paneel, dat je met een druk op de knop linksonder kan tevoorschijn toveren, huisvest onder andere je bladwijzer, je downloads en je notities. Je kan zelf iets typen in een notitie of een stuk tekst uit een webpagina kopiëren. De notities zijn automatisch gelinkt aan de webpagina die je op het moment van het aanmaken op had staan. Je kan ze ordenen in mappen, wat het systeem erg handig maakt voor wie research doet en bijvoorbeeld interessante quotes wil opslaan met een link naar de bron.

    Vivaldi Notities

    Een browser in je browser

    De opvallendste functie van het zijpaneel is zonder twijfel de minibrowser die er in schuil gaat. Vivaldi stopte letterlijk een browser in je browser zodat je kan browsen tijdens het browsen en dat is niet zo dwaas als het misschien klinkt. De browser in het zijpaneel doet zich voor als mobiel toestel zodat websites er in hun mobiele variant op laden. Dat staat je toe om bijvoorbeeld Facebook op een kleine maar overzichtelijke manier in beeld te houden zonder dat er een afzonderlijke tab voor moet openhouden. Via het +-icoontje in het zijpaneel open je een website naar keuze. Die blijft via een thumbnailtje in het paneel toegankelijk in de toekomst.

    Vivaldi browser in browser

    Andere functies zijn net zo handig maar minder revolutionair. Denk aan een speeddail met je favoriete websites wanneer je een nieuwe tab opent, tal van sneltoetsen en slimme muisbewegingen, de optie op tabs boven elkaar te openen op een groot scherm en veel, veel meer.

    Minimalistisch uiterlijk

    Visueel ziet het geheel er net iets professioneler uit. Bij het laden van een website zie je bijvoorbeeld meteen hoeveel megabytes de site in kwestie telt, en hoeveel er al geladen zijn. Ondanks de ontelbare functies blijft de browser toch op de achtergrond wanneer je dat wil en dat is impressionant. Functies worden geactiveerd en gedeactiveerd via subtiele knopjes die het browservenster niet groter maken dan wat je van de concurrentie gewend bent, zodat de website die je wil bezoeken ten allen tijde centraal staat.

    Vind je toch niet wat je zoekt, of ben je verknocht aan enkele extensies, dan volstaat een tripje naar de Chrome Web Store. Vivaldi is immers gebouwd op de Chromium-engine en is bijgevolg compatibel met klassieke Chrome-extensies.

    Aanrader

    Onze eerste indruk van Vivaldi (getest op Windows 10) erg positief. De browser levert af wat von Tetzchner beloofde: een superkrachtige tool waarmee je je internetbeleving helemaal naar je wensen kneedt. De kracht kan sommigen afschrikken maar op hen is Vivaldi niet gericht. Omdat het mogelijk is om erg veel te doen met de browser bestaat de kans wel dat je sneller dan bij pakweg Chrome tegen de limieten van je RAM-geheugen aanloopt. Op de software zelf valt echter weinig aan te merken: een absolute aanrader voor iedereen meer spierballen op het net wil.

     

    Wil u nog meer informatie dan kan u ook kijken op Vivaldi de nieuwe krachtige browser , hier kan men ook de versie downloaden voor Mac & Linux. Er is ook een x64 versie beschikbaar maar die is nog in experimentele fase, die kan men downloaden op  Vivaldie x64 + andere versie's 

     
     

     

     



    Trizomu
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...