Jump to content
Sign in to follow this  
Trizomu

Toch nog een update voor XP?Recommended Posts

Windows XP krijgt vierde servicepack

Samenvatting:Hoewel Microsoft de ondersteuning voor Windows XP opzegde, krijgt het populaire besturingssysteem toch een vierde servicepack. Al wordt het wel beschikbaar gesteld door een onafhankelijke ontwikkelaar.

Microsofts ondersteuning voor het oude maar aftandse Windows XP eindigde zo’n vijf maanden geleden. Hoewel het marktaandeel van het dertien jaar oude besturingssysteem het afgelopen jaar met zo’n twaalf procent daalde, draait naar schatting 24,82 procent van de computers wereldwijd nog steeds het oude OS.

xp.jpg“Veel gebruikers, waaronder ikzelf, kunnen hun oude toestellen niet zomaar upgraden naar een nieuw besturingssysteem”, aldus de Griekse ontwikkelaar 'harkaz'. “Die mensen willen nog steeds een eenvoudige manier om alle Windows-updates in één keer binnen te halen.”

Daarom werkt harkaz aan een officieus vierde servicepack, dat intussen aan zijn derde bètaversie toe is. Het servicepack is intussen bijna klaar. Op zijn blog stelt harkaz dat het werk aan een releasecandidate bijna klaar is.

32-bit

Het officieuze Windows XP SP4 is een verzameling van alle updates voor Windows XP x86. Het wordt ontwikkeld om compatibel te zijn met alle versies van Windows XP waar minstens SP1 op geïnstalleerd is. Net als andere servicepacks kan SP4 ook geïntegreerd worden in installatiemedia zoals een dvd. Naast de gebruikelijke beveiligingsupdates bevat het servicepack ook de nieuwste versies van het .NET Framework, net als hotfixes die enkel op aanvraag gebeurden.

Download

De bèta van het officieuze servicepack kan je downloaden via deze link. Houd er wel rekening mee dat Microsoft zelf niets te maken heeft met de update, en zich volledig distantieert van het project. Ook op de redactie hebben we, bij gebrek aan Windows XP-computers, het pakket niet getest, dus download en installeer harkaz’ werk op eigen risico. Bovendien is het servicepack ontwikkeld voor Engelse installaties. Indien je een Nederlandstalige installatie van Windows XP hebt, en het SP4 succesvol kan installeren, geef dan zeker een seintje in de comments.

Harkaz is niet de eerste die het in zijn hoofd haalt een nieuw servicepack te ontwikkelen. De Italiaanse Nonno Fabio werkt aan een gelijkaardig project dat naar de iets minder vlot van de tong rollende naam Onepiece’s Windows XP Post-SP3 All-in-One QFE/LDR En-US Update Pack luistert. De thuisgemaakte updates tonen aan dat Windows XP toch een speciaal plekje heeft veroverd in de harten van velen, en dat het afscheid zwaar valt.

De installatie van een servicepack is op het vlak van beveiliging een goed idee. Maar zelfs met het officieuze SP4 geïnstalleerd blijft je Windows-installatie zo lek als een gatenkaas, dus blijf behoedzaam.

Bron: http://www.zdnet.be/article/157687/windows-xp-krijgt-vierde-servicepack/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By Titus3012
   Het Guys , vraagje , hoop dat het mag .
   Ik zou graag de classic red alert en settlers spelen op mijn mac maar heb echter geen flau idee hoe en of het mogelijk is ? iemand raad ! eeuwig dank en en diepe buiging voor de hulp .
  • By Trizomu
   Microsoft heeft updates uitgebracht voor oudere versies van het besturingssysteem Windows. De updates dichten een risicovol beveiligingslek, schrijft het bedrijf.

   Het gaat volgens Microsoft om een mogelijk gevaarlijk beveiligingslek. Het bedrijf waarschuwt dat de zwakte op dezelfde manier kan worden misbruikt als bij de malware WannaCry het geval was.
   Met die schadelijke software werden in 2017 honderdduizenden computers in ruim 150 landen getroffen en gegijzeld voor losgeld.
     Microsoft heeft nog geen misbruik van het lek gedetecteerd, maar raadt gebruikers aan "zo snel mogelijk" te updaten. "Apparaten van gebruikers kunnen zonder iets te doen besmet raken", staat in het bericht van het bedrijf.
   Lek in oudere versies
   Het lek is ontdekt in de besturingssystemen Windows XP, Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2. Bij deze versies krijgen gebruikers een bericht om te updaten. Als automatisch updaten is ingeschakeld, gebeurt het vanzelf.
   Opvallend is dat Microsoft in dit geval beveiligingsupdates uitbracht voor systemen die officieel niet meer door het bedrijf ondersteund worden. Het gaat hierbij om Windows XP en Windows 2003. Gebruikers moeten de update handmatig downloaden via een hulppagina.
   Alleen oudere versies van Windows bevatten het lek. Apparaten die werken met Windows 8 of Windows 10 zijn niet getroffen door de zwakte.
   Bron: nu.nl
    
  • By Beauf
   Kan  geen back-up meer maken foutcode 0x80070005
  • By Trizomu
   Windows 10 verzamelt de activiteitsgeschiedenis van gebruikers en stuurt die gegevens door naar Microsoft, zelfs als de gebruiker dat handmatig heeft uitgeschakeld.

   Dat ontdekte een gebruiker van het besturingssysteem die erover berichtte op Reddit.
   In de privacyinstellingen van Windows 10 kunnen gebruikers hun zogeheten 'Activiteitsgeschiedenis' in- of uitschakelen. Met die functie verzamelt Windows informatie zoals apps of documenten die worden geopend. Zo kan de gebruiker na een herstart weer doorgaan waar hij gebleven was.
     Als gebruikers die Activiteitsgeschiedenis uitschakelen blijft Windows 10 die echter verzamelen. De gegevens worden bovendien doorgestuurd naar Microsoft.
   In het privacy-dashboard dat gebruikers in hun browser kunnen bekijken, zijn de gegevens dan nog steeds te vinden.

   Toon volledig nieuwsbericht

×
×
 • Create New...