Spring naar bijdragen

  • Dutch Filmworks krijgt geen persoonsgegevens in strijd tegen downloaders

     Delen


    Filmdistributeur Dutch Filmworks heeft wederom een nederlaag geleden in zijn nu al jaren durende strijd tegen illegale downloads, zo blijkt uit een advies aan de Hoge Raad dat met enige vertraging gisteren is gepubliceerd. De Hoge Raad zal het cassatieverzoek in een zaak tegen kabelbedrijf Ziggo zo goed als zeker afwijzen.

    Ziggo weigerde telkens de NAW-gegevens te verstrekken die horen bij IP-adressen die zijn gebruikt om films illegaal te downloaden.

    DFW maakte in 2015 bekend handhavend op te gaan treden tegen personen die films illegaal downloaden. Er werd veel ruchtbaarheid aan gegeven. DFW wilde individuele gebruikers aanspreken en eventueel zelfs beboeten. Het schakelde een extern bedrijf in om de IP adressen te verzamelen. Voor deze dataverzameling kreeg de distributeur ook toestemming.

    Gedurende de periode van 21 december 2017 tot en met 2 februari 2018 heeft het Duitse bedrijf Tecxipio in opdracht van DFW BitTorrent-netwerken gemonitord.

    Om deze gebruikers aan te kunnen spreken diende DFW echter te beschikken over hun NAW-gegevens, die alleen bij internetaanbieders bekend zijn. Ziggo weigerde die gegevens te verstrekken.

    In 2019 werd Ziggo voor het eerste gedagvaard. De voorzieningenrechter wees de vorderingen af. Bij het hoger beroep plaatste het hof onder meer vraagtekens bij de schikkingsbedragen die DFW aan de downloaders wil voorleggen. DFW mocht geleden schade verhalen, maar geen boetes opleggen. De schikkingsbedragen, die tussen de 150 en 230 euro zouden liggen, leken ook nog eens veel hoger dan het verlies dat de distributeur lijdt op een illegaal gedownloade film. The Hitman’s Bodyguard was destijds voor een paar euro legaal online te bekijken.

    Daarnaast heeft DFW volgens het hof niet goed duidelijk gemaakt hoe het kan verzekeren dat alleen daadwerkelijke downloaders een schikkingsvoorstel ontvangen. De houder van een IP-adres hoeft immers niet degene te zijn die de film illegaal van internet heeft gehaald.

    De nu al jaren voortslepende zaak lijkt met het advies van de landsadvocaat definitief gesneuveld bij de Hoge Raad. Het grondrecht op bescherming van intellectuele eigendom staat in deze zaak tegenover het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens en privacy van de internetgebruikers. Net als de voorzieningenrechter heeft het hof eerder geoordeeld dat het aanpakken van illegale downloaders onder voorwaarden rechtmatig is, maar dat in dit geval de rechthebbende te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van de betrokken internetgebruikers.

    De landsadvocaat blijft dan ook bij dit standpunt. Het gebeurt zelden dat het advies, zeker als het technische zaken betreft, niet wordt opgevolgd. Tegen het vonnis van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.

    In de ruim zes jaar dat Dutch Filmworks actie voerde is er bovendien veel veranderd. Illegale downloads zijn niet verdwenen, maar wel sterk gedaald. Het legale aanbod is met de komst van Netflix, Disney Plus en andere videodiensten toegenomen en betaalbaar geworden.



    Duken
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...