Spring naar bijdragen

  • Facebook-gebruikers weer de klos: telefoonnummers verkocht via Telegram

     Delen


    Via een Telegram-bot wordt er momenteel gehandeld in telefoonnummers die zijn verkregen via een database van socialmediawebsite Facebook. De persoon die verantwoordelijk is voor de bot claimt de informatie van 533 miljoen gebruikers te hebben, die zijn verkregen via een lek die in 2019 verholpen was.

    Wanneer je op Telegram contact opneemt met de bot (daar zit dus geen mens meer achter, het is een geautomatiseerd proces), dan kun je twee dingen doen. Heb je iemands Facebook-id, dan kun je een telefoonnummer opvragen. En wanneer je een telefoonnummer hebt, dan kun je iemands Facebook-id opvragen.

    Niet gratis

    Echter, wanneer je toegang probeert te krijgen tot die informatie, dan moet je dokken. Voor niets gaat de zon op. Wanneer je de hierboven benoemde informatie wil inzien, dan moet je één credit betalen. De persoon achter de bot verkoopt één credit voor 20 dollar, omgerekend 16,50 euro. Maar je kunt ook besparen als je dat wil, aangezien je die credits in bulk kunt kopen. Tienduizend credits kost je 5.000 dollar, zo’n 4119 euro. Dan betaal je dus 2 dollar, of 1,65 euro, per credit.

    Few days ago a user created a Telegram bot allowing users to query the database for a low fee, enabling people to find the phone numbers linked to a very large portion of Facebook accounts.

    This obviously has a huge impact on privacy. pic.twitter.com/lM1omndDET

    — Alon Gal (Under the Breach) (@UnderTheBreach) January 14, 2021

    Facebook-gegevens wederom gelekt

    De bot met de gelekte Facebook-gegevens is tenminste sinds 12 januari 2021 actief. Echter, de data lijkt dus uit 2019 te komen. Hoewel dat relatief oude informatie is, is het nog steeds waardevol. Het komt namelijk niet vaak voor dat mensen actief hun eigen telefoonnummer wijzigingen. Dit is ook een kwalijke zaak voor het socialmediabedrijf, want dat bedrijf heeft veel telefoonnummers binnengeharkt toen het gebruikers motiveerde tweestapsverificatie in te stellen.

    Het is niet duidelijk of beveiligingsonderzoekers of journalisten Telegram reeds verzocht hebben de bot offline te halen. Maar laten we hopen dat dit snel gebeurt. Ondanks dat moet je er rekening mee houden dat de data gewoon te verkrijgen is op het web en dat dit dus nog een keer kan gebeuren.



    Monkie
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...