Spring naar bijdragen

  • Illegaal downloaden doen we steeds minder

     Delen


    Het aantal mensen in Europa dat illegaal films, muziek of series downloadt, is de afgelopen jaren gedaald, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd stijgen de uitgaven aan legale content.

    Digitale piraterij neemt af in Europa. Het percentage internetgebruikers in zes Europese landen dat wel eens illegaal muziek, films, tv-series, boeken of games downloadt of streamt via diensten als The Pirate Bay of Popcorn Time, is de afgelopen drie jaar gedaald.

    Dat staat in een nieuwe studie die het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam dinsdag heeft gepubliceerd. Voor de Global Online Piracy Study werden 35.000 respondenten ondervraagd, onder wie 7.000 jongeren tussen 14 en 17 jaar. Het onderzoek vond plaats in elf landen in Europa en Azië, plus Canada en Brazilië. Onderzoeksbureau Ecorys werkte mee en Google betaalde een deel.

    De daling van het aantal onlinepiraten is het sterkst voor muziek, films en series, aldus de onderzoekers. Tegelijk stijgen de bestedingen aan legale content, via bijvoorbeeld muziekdienst Spotify en video-on-demanddienst Netflix.

    In zes van de zeven onderzochte Europese Landen was een daling van het aantal digitale piraten te zien: Nederland, Frankrijk, Polen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Alleen in Duitsland is een kleine toename zichtbaar. De afnemende groep piraten consumeert wel meer illegaal materiaal dan drie jaar geleden.

    „De internetgebruiker die heel af en toe iets illegaal downloadt of streamt kiest nu voor legale opties”, zegt Joost Poort, universitair hoofddocent aan het IViR. Na Japan en Duitsland hebben Nederland en het VK het laagste aantal piraten als percentage van de internetbevolking.

    Circa een op de drie Nederlandse gebruikers koos vorig jaar wel eens voor media uit illegale bron. Uit eerder IViR-onderzoek (2012) was al duidelijk dat het percentage piraten daalde in Nederland. Volgens Poort kwam dat destijds vooral door de opkomst van Spotify. Nu is waarschijnlijk ook sprake van een Netflix-effect.

    Betaalbaar

    In landen met een armere bevolking wordt meer gepirateerd. Poort constateerde dat koopkracht een zeer belangrijke verklaring is voor zowel het aantal piraten als voor uitgaven aan legale films, series, et cetera. In Duitsland (bruto jaarinkomen gemiddeld bijna 40.000 euro per hoofd van de bevolking) is het percentage piraten 33 procent. In Thailand en Indonesië (bruto jaarinkomen minder dan 5.000 euro) maakt 90 procent van de internetgebruikers zich wel eens schuldig aan digitale piraterij.

    Poort: „Wil je in armere landen iets doen tegen het illegaal downloaden en streamen, dan kan je beter de prijsstelling aanpassen dan een strengere handhaving nastreven. Een Netflix-abonnement is nu een stuk betaalbaarder in Nederland dan in Indonesië.”

    Strengere wetgeving

    De onderzoekers twijfelen aan het nut van strengere wetgeving om onlinepiraterij aan te pakken. Gebruikers die illegaal aanbod downloaden of streamen zouden al enkele jaren forse schadeclaims boven het hoofd hangen, net als in de VS. In Frankrijk bestond enige tijd de mogelijkheid om piraten die enkele keren in de fout gaan af te sluiten van internet. „Dat is echt het paard achter de wagen spannen”, zegt Poort. „Aanbieders moeten beseffen dat die piraten voor 95 procent of meer ook legale klanten zijn van veel diensten. Zij consumeren ook twee keer zoveel content. Pas op met de oorlog verklaren aan je eigen klanten.”

    Poort heeft meer begrip voor het blokkeren van streamingdiensten en sites met illegaal aanbod. „Maar dat is maar beperkt effectief en moet zorgvuldig gebeuren. Je wilt niet dat een organisatie als Brein in Nederland van alles gaat blokkeren en bonafide websites niet meer bereikbaar zijn.”



    William1
    • Leuk 2
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

  • Nieuwe handleiding

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    heaven1

    Geplaatst

    Hallo mensen    Heeft er iemand een invite voor me van deze site onhit https://onehit.org/login/   Alvast bedankt hiervoor

    jackjack78

    Geplaatst

    Happy New Year! I hope this year brings you plenty of joy and great moments. Let’s make it a year filled with fun, growth, and exciting adventures!

    Eater

    Geplaatst

    Emma Mackey gecast als de Witte Heks in Greta Gerwig's Narnia-film In een spannende ontwikkeling heeft de BAFTA-winnaar Emma Mackey, bekend van de populaire serie Sex Education, de rol van de Witte Heks weten te bemachtigen in de aankomende Narnia-film van filmmaker Greta Gerwig. Volgens The Hollywood Reporter zal Mackey samen te zien zijn met de legendarische Meryl Streep, die in onderhandeling is om de rol van Aslan te spelen, en Daniel Craig, die de oom van Digory Kirke zal vertolken. Netflix heeft nog niet officieel gereageerd op deze casting, maar het lijkt erop dat de film zich zal richten op The Magician’s Nephew, het zesde boek uit de geliefde Narnia-serie van auteur C.S. Lewis. Dit verhaal onthult de oorsprong van de magische wereld van Narnia en volgt twee kinderen, Digory Kirke en Polly Plummer, die via de magie van Digory's oom Narnia ontdekken en de kwaadaardige Witte Heks, ook wel bekend als Jadis, tegenkomen. In een opvallende zet voor Netflix krijgt de film een exclusieve wereldwijde IMAX-release van twee weken in 2026, voordat hij op de streamingdienst beschikbaar komt. Dit markeert een nieuwe strategie voor Netflix, dat in 2018 aankondigde nieuwe series en filmprojecten te ontwikkelen op basis van de iconische Chronicles of Narnia-serie. Gerwig heeft inmiddels een overeenkomst gesloten om minstens twee van deze films te schrijven en te regisseren. De boekenreeks van C.S. Lewis is in het verleden meerdere keren aangepast, waaronder een geanimeerde mini-serie in 1979 en een filmreeks die begon met The Lion, the Witch and the Wardrobe in 2005, geregisseerd door Andrew Adamson. De aankomende film zal ook een reunie betekenen voor Gerwig en Mackey, die eerder samenwerkten aan de kaskraker Barbie van Warner Bros. Met de casting van Emma Mackey als de Witte Heks belooft deze nieuwe interpretatie van Narnia een spannende en visueel verbluffende ervaring te worden. Fans van de boeken en de eerdere films kijken reikhalzend uit naar deze nieuwe aanpassing, die ongetwijfeld een frisse kijk zal bieden op een tijdloos verhaal.
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...