Stichting BREIN haalt 349 illegale websites offline
De Nederlandse auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN gaf vorig jaar opdracht om 349 illegale sites en diensten offline te halen. De auteursrechtenwaakhond liet ook Facebook-groepen, streamingsites en Google-zoekresultaten verwijderen. Dit is te lezen in het jaarverslag van de Stichting over 2021.
Onderzoek Stichting BREIN
Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) zorgt ervoor dat auteursrechtelijke beschermde media niet illegaal wordt verspreid. De Stichting onderzoekt en bestrijdt auteursrechtinbreuk en -misbruik van films, series, muziek, boeken, geschriften, beeld en games. BREIN richt zich vooral op het aanpakken van illegale websites en diensten. Een van de bekendste voorbeelden is de torrensite The Pirate Bay. In 2020 besliste het gerechtshof dat Ziggo en XS4ALL de toegang tot The Pirate Bay moeten verbieden.
In 2021 rondde de Stichting 368 onderzoeken af. Daarvan zijn er nog 43 in behandeling. In het jaarverslag van 2021 is ook te lezen dat Stichting Brein 349 illegale sites en diensten liet verwijderen. In 2019 was de Stichting nog succesvoller en werden 564 sites uit de lucht gehaald.
Facebook-groepen en streamingsites offline
BREIN hield zich vroeger voornamelijk bezig met de strijd tegen illegaal downloaden. Tegenwoordig richt de Stichting zich ook op het bestrijden van illegale streamingdiensten. In 2021 haalde BREIN 39 illegale streamingdiensten offline. Brein zorgde er ook voor dat 21 Facebook-groepen offline gingen. Op deze Facebook-groepen werd auteursrechtelijk beschermde content gedeeld.
650.000 Google zoekresultaten verwijderd
Stichting BREIN maakte vorig jaar bij Google melding van meer dan 21 miljoen illegale zoekresultaten. Deze zoekresultaten zouden linken naar illegale content. Hiervan werden uiteindelijk 650.000 zoekresultaten verwijderd.
Waarschuwing voor uploaders
De auteursrechtenwaakhond speurt torrent-gebruikers op door IP-adressen te verzamelen. BREIN heeft naar eigen zeggen ‘920 frequente en langdurige uploaders’ gedetecteerd. De Stichting verzoekt internetproviders om waarschuwingsbrieven door te sturen naar klanten die illegaal downloaden. Hiermee wil BREIN providers dwingen om illegaal downloaden tegen te gaan.
Niet alle internetproviders willen meewerken. Dit leidt vaak tot rechtszaken. Zo stonden Ziggo en Brein afgelopen jaar meerdere keren tegenover elkaar in de rechtbank. In juni kreeg Ziggo gelijk in een rechtszaak tegen de Stichting. De rechtbank oordeelde toen dat de internetprovider geen waarschuwingsbrieven door hoeft te sturen naar klanten. Ziggo heeft hiervoor eerst een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens nodig.
- 1
- 3
Recommended Comments
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.