Jump to content

Actie: PIA VPN voor slechts €1,99 per maand & 2 maanden gratis

 • Hoog gebruiksgemak en snelle VPN
 • Goede kwaliteit voor de scherpste prijs
 • Torrents, Usenet en Netflix mogelijk!
 • Plus 2 maanden gratis en 30 dagen niet goed geld terug

En de handleiding: Private Internet Access :goed:

 • Sign Up • Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven van BREIN niet door te sturen aan klanten

   Share


  Internetprovider Ziggo hoeft waarschuwingsbrieven van Stichting BREIN niet door te sturen aan haar klanten, heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald.

   

  BREIN stuurt een brief naar Ziggo wanneer de stichting constateert dat klanten films, series of boeken illegaal downloaden via BitTorrent. Daarin schrijft de organisatie dat hun gedrag strafbaar is. De stichting wil dat Ziggo verplicht wordt deze brieven door te sturen naar haar klanten, maar daar gaat de rechter niet in mee.

  De organisatie weet door eigen onderzoek met welke IP-adressen illegaal wordt gedownload en geüpload via BitTorrent. BREIN weet echter niet welke naw-gegevens (naam, adres en woonplaats) bij die IP-adressen horen. Dat weet alleen de provider die voor de internettoegang zorgt. BREIN kan de klanten dus niet zelf de brief sturen.

  Ziggo weigert de brieven door te sturen, omdat de provider vindt dat dit in strijd is met de privacyregels. Daarnaast zegt Ziggo dat er geen regels zijn die de provider hiertoe verplichten. BREIN besloot daarop een kort geding aan te spannen.

  De rechter oordeelde dat Ziggo verplicht kan worden om de waarschuwingsbrieven door te sturen als dat niet in strijd is met de privacyregels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De IP-adressen waarvan het illegale up- en downloaden is vastgesteld zijn strafrechtelijke persoonsgegevens. Dat betekent dat er extra strenge AVG-eisen gelden, aldus de rechter.

  Volgens de voorzieningenrechter heeft Ziggo een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nodig om de naw-gegevens aan de IP-adressen te koppelen en de waarschuwingsbrieven van BREIN door te sturen. Op dit moment is Ziggo niet in het bezit zo'n vergunning. Als de provider zo'n vergunning wel zou hebben en nog steeds zou weigeren de brieven door te sturen, zou Ziggo onrechtmatig handelen.  Vampire Inspector
  • Thanks 1
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  BREIN is in dit geval weer de Pitbull die niet los wil laten en zelfverzekerd als Tim Kuik is wordt er weer een Hoger Beroep in gang gezet. Wat ook in deze zaak weer opvalt is, dat het weer draait om achterhaalde gegevens van Torrent gebruikers. In de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland staat wel een hele mooie omschrijving van de manier waarop BREIN de gegevens achterhaald;

  2.8. De steekproef aan de hand waarvan personen als frequente en/of langdurige uploader worden bestempeld, komt als volgt tot stand:

  2.8.1. AFLU is een BitTorrent-client waarmee Brein kan deelnemen aan de BitTorrent-zwerm van een bestand dat op een bepaald moment wordt uitgewisseld. Met AFLU voert Brein steekproeven uit. Een medewerker van Brein zoekt in populaire BitTorrent-indexeringssites naar bepaalde illegale (mede) op Nederland gerichte werken van haar aangeslotenen die zonder toestemming worden aangeboden. Als zo’n werk wordt aangetroffen, opent Brein de torrent die naar het werk verwijst en neemt zo deel aan de BitTorrent-zwerm waarmee het werk wordt uitgewisseld. Brein kan dan de IP-adressen en poortnummers achterhalen van de deelnemers aan de zwerm. Brein blijft zo kort in die zwerm dat zij geen seeder wordt. Brein plaatst geen werken en creëert dus geen nieuwe zwerm. Via AFLU worden alleen IP-adressen verzameld die bij een Nederlandse isp in beheer zijn.

  2.8.2. Om in het kader van dit project als frequente en/of langdurige uploader te worden gekwalificeerd, moet een IP-adres van een inbreukmaker in een periode van vier weken tenminste twee keer in een zwerm worden aangetroffen. Dat kan zijn één keer in twee verschillende zwermen of twee keer in dezelfde zwerm met een duur van minimaal 7 uur. Omdat het om een steekproef gaat, gaat Brein er vanuit dat deze inbreukmaker dan (veel) vaker inbreuken pleegt.

  2.8.3. De IP-adressen die niet aan de criteria van FLU voldoen, worden gewist. De IP-adressen van degenen die uit de steekproef zijn gekomen, worden ook gewist na het sturen van de waarschuwingsbrief.

  2.9. De gegevens van de houders van de IP-adressen die via AFLU uit de steekproef komen, zijn aan Brein onbekend. Brein kent alleen het IP-adres. De isp’s van het betreffende IP-adres kunnen dat IP-adres koppelen aan NAW-gegevens van hun abonnee. Voor het sturen van de waarschuwingsbrieven heeft Brein dus de medewerking van de isp’s nodig, in die zin dat deze de brief van Brein aan hun abonnees doorsturen. Brein zal maximaal 1.000 doorstuurverzoeken per maand sturen aan alle isp’s gezamenlijk.

  • Like 1
  • Thanks 1
  Link to comment
  Share on other sites  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...