Spring naar bijdragen

ssd schijf stuk ?


Apo

Aanbevolen reactie


  • Bijdragen:  4
  • Waardering:   3
  • Prestatiepunten:  215
  • Dagen gewonnen:  0
  • Lid sinds:  04/01/22
  • Status:  Offline
  • Actief:  
  • Was actief op:  Windows

Hoi iedereen

Ik wilde Prime os op mijn computer installeren 

hij was al een hele tijd bezig met installeren maar bleef hangen ging niet verder toen heb ik hem uitgeschakeld

probeerde het opnieuw maar zag de ssd niet meer ook mijn andere pc ziet de schijf niet meer 

zou de ssd nu stuk zijn of is er nog iets van te maken

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3
  • 4
  • Oud-beheerder

  • Bijdragen:  26218
  • Waardering:   2934
  • Prestatiepunten:  25057
  • Dagen gewonnen:  265
  • Lid sinds:  12/17/11
  • Status:  Offline
  • Actief:  
  • Was actief op:  Windows

Het is een beetje lastig op basis van je verhaal. Maar je kan dus de SSD schijf koppelen op een andere computer maar ook daar hij niet zichtbaar? Ik denk namelijk niet dat de schijf opeens stuk raakt. 

Kan je eens naar schijfbeheer

Harde schijf SSD niet gevonden windows schijfbeheer

Om te zien waarom je HDD of SSD niet gevonden wordt, open je schijfbeheer. Dit doe je als volgt: ga links onderin het scherm naar het Windows icoontje, klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer Schijfbeheer ofwel Disk management. Je kunt ook de sneltoets Windows+X gebruiken en dan schijfbeheer selecteren. Je ziet nu een overzicht van alle schijven en partities die zich in je computer bevinden. Maak het venster groter tot je het "blokkenrooster" onderin het scherm ziet.

 
  • Leuk 1
  • Bedankt 1
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2.9k
  • 26.2k
  • 265
  • Administrators

  • Bijdragen:  1129
  • Waardering:   676
  • Prestatiepunten:  8562
  • Dagen gewonnen:  63
  • Lid sinds:  09/03/19
  • Status:  Offline
  • Actief:  
  • Was actief op:  Windows

SSD kapot en geen back-up: wat nu?

shutterstock_729886348-730x480.jpg?lossy

 

Zelfs als een harde schijf fysiek sneuvelt, vallen data vaak nog te redden. Wat is echter de kans dat waardevolle gegevens een probleem met een SSD overleven?

Iedere pc, zakelijk of persoonlijk, die vandaag de naam waardig is, heeft een SSD als systeemschijf. De dingen zijn veel sneller dan een HDD en kunnen in theorie beter tegen een stootje aangezien ze geen bewegende onderdelen bevatten. Dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen crashen. Gezien de rol die de SSD speelt in een hedendaags systeem is de kans groot dat zo’n crash cruciale gegevens met zich mee de dieperik in sleurt. Geen probleem voor jou natuurlijk, aangezien je een back-up hebt liggen, maar wat met de gegevens van minder voorzienige collega’s zonder reservekopie? Is het bij een SSD ook mogelijk om data te recupereren na een fatale crash, naar analogie met een harde schijf?

Het korte antwoord is ja. Het iets langere antwoord luidt “Ja, maar…”. Melvin Plak, Global Data Recovery Lab Manager bij het herstellabo van Seagate Technology, legt uit wat er achter de ‘maar’ thuishoort. In zijn labo herstelt hij niet alleen harde schijven van Seagate, maar ook van andere fabrikanten. Sinds enkele jaren verschijnen er ook steeds meer SSD’s van allerhande merken op de werkbank. Veel hangt af van de oorzaak van het probleem. We lopen door de scenario’s.

Een bestand is verdwenen

Eerst en vooral is het interessant om weten dat het type SSD niet echt een impact heeft op herstelkansen. SATA, SAS of NVMe: achter de aansluiting zit steeds een controller met daarachter een verzameling van flash-chips, opgebouwd uit SLC-, TLC- of MLC-NAND-geheugen.

Het eenvoudigste scenario is dat van een menselijke fout: jij hebt je data per ongeluk gewist en die ene levensbelangrijke spreadsheet zit helaas ook niet meer in de prullenbak. In dat geval is het herstelproces vrij gelijkaardig aan dat van een HDD. Een gewist bestand blijft immers bestaan totdat het overschreven wordt op het opslagmedium. De bits en bytes van de spreadsheet zijn met andere woorden nog terug te vinden op de SSD, zelfs nadat je de delete-knop induwde. Ze zijn enkel onvindbaar voor het OS.

shutterstock_1450713797-730x548.jpg?loss Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende controllers met eigen firmware, wat dataherstel bemoeilijkt.

Recuperatie van de gegevens gebeurt in dat geval met gespecialiseerde software. Dat kan in het labo, maar kan je met de juiste tools in principe ook zelf doen. Eén ding is van levensbelang: stop met de SSD te gebruiken. Hoe langer de SSD actief is, hoe groter de kans dat de gesneuvelde bestanden overschreven worden en de kans op herstel volledig verdwijnt.

Trimming: moordenaar van verwijderde bestanden

Bij SSD’s is er een bijkomstig probleem dat HDD’s niet kennen: ‘trimming’. “Idealiter verdwijnt een bestand door een fout van het besturingssysteem”, vertelt Plak. Het probleem schuilt in de opbouw van het NAND-flash-geheugen waaruit de SSD is opgebouwd. NAND-cellen die bits en bytes bijhouden, worden gegroepeerd in een rooster. Iedere rij van zo’n rooster is een page en pages worden gegroepeerd in een block. “SSD’s kunnen pages niet individueel wissen”, verduidelijkt Plak. “Verwijderen gebeurt altijd op block-niveau.”

Delete je een bestand, dan zorgt de trim-functie ervoor dat het block gewist wordt en de waarde ervan naar 0 wordt gezet. Dat maakt het eenvoudiger voor het OS om een nieuw bestand naar het lege block te schrijven wanneer nodig, maar heeft als neveneffect dat de bits en bytes waaruit je spreadsheet bestaat verdwijnen nog voor ze overschreven worden.

Elektrische schade

Nog moeilijker wordt het wanneer een SSD te maken krijgt met elektrische schade. Dat kan enerzijds een stroomstoot zijn waardoor de circuits doorbranden, maar ook het omgekeerde is gevaarlijk. Als de stroom plots wegvalt, ontstaat er een risico op corruptie van bestanden. Sommige (professionelere) SSD’s zijn hiertegen beschermd. Helemaal vervelend wordt het wanneer de corruptie op het niveau van de mapping table plaatsvindt. Bestanden worden op een SSD weggeschreven over verschillende NAND-cellen heen. De mapping table houdt bij welk stuk bestand waar staat. Als die table faalt, moet de inhoud van de schijf terug bij elkaar gepuzzeld worden en dat is niet vanzelfsprekend.

Als de stroom plots wegvalt, ontstaat er een risico op corruptie van bestanden.

Als de schade na een stroomstoot zich beperkt tot de controller, is het probleem eenvoudig opgelost, zeker op een oudere SSD. In het labo kunnen technici dan gewoon de defecte controller vervangen door een nieuw exemplaar van dezelfde fabrikant. Die kan dan in principe meteen aan de slag met het achterliggende flash-geheugen.

Reverse engineering

Complexere problemen benaderen experts geval per geval. Hoe een SSD data opslaat, verschilt van fabrikant tot fabrikant en zelfs van model tot model. Data opnieuw bij elkaar puzzelen gaat enkel wanneer je weet hoe die verdeeld werd over de SSD en daar komt vaak reverse engineering van de controller-firmware bij kijken. Hoe een controller precies werkt, heeft immers impact op de prestaties van een SSD. Dat is niet iets dat een OEM zomaar wil delen met een extern labo.

“Het belang van de controller is misschien wel het grootste verschil met HDD’s”, weet Plak. Waar je met een harde schijf nog ergens raakt als je de data op de platters kan lezen, is zoiets geen optie bij SSD’s. “Wanneer we de flash-modules los solderen en manueel uitlezen, weten we nog niet hoe bestanden zijn weggeschreven dus kunnen we ze ook niet zomaar samenpuzzelen.”

shutterstock_282937685-730x487.jpg?lossy Een SSD bestaat uit verschillende flash-modules. Bestanden worden door de controller weggeschreven over al die modulles heen. Is er één stuk, dan zijn alle bestanden op de SSD verloren.

Als er sprake is van encryptie via de drive kan de situatie echt hopeloos worden. Is de encryptiesleutel verloren gegaan met het defect van de SSD, dan kan het recoveryteam niets meer zien dan willekeurige eentjes en nulletjes. Die opnieuw bij elkaar puzzelen is onbegonnen werk.

Instabiliteit

Tot slot speelt de leeftijd van SSD’s. De TLC-, SLC- of MLC-NAND-cellen waaruit het geheugen van de schijf is opgebouwd, hebben een houdbaarheidsdatum. Hoe meer je ze gebruikt, hoe sneller ze slijten. Na verloop van tijd  worden de cellen instabiel en dus onbetrouwbaar. SSD’s zijn daarop voorzien. Enerzijds hebben ze vaak extra cellen aan boord om oude exemplaren te vervangen, anderzijds zijn ze ontworpen voor een vooraf aangegeven hoeveelheid schrijfopdrachten. OEM’s bouwen hun SSD’s in principe om vele jaren zonder problemen dienst te doen, maar op een bepaald moment loop je (net als bij een HDD) tegen slijtage aan.

Na verloop van tijd  worden NAND-cellen instabiel en dus onbetrouwbaar.

In principe moet je OS je vertellen wanneer een SSD de pensioenleeftijd nadert. Blijf je de drive toch gebruiken, dan loop je het risico op corruptie. Voorkomen is hier beter dan genezen. Zelfs zonder pop-up zijn er tekenen waaraan je kan zien dat het tijd is om een drive te vervangen. Zo zal het kopiëren van bestanden plots veel langer duren. Of er data te redden valt van een dementerende SSD hangt opnieuw van geval tot geval af. De drives zijn veel gevoeliger aan gedeeltelijke schade dan HDD’s.

“Als slechts één geheugenchip op een SSD corrupt is, is het onmogelijk om bestanden te recoveren. Ze worden immers weggeschreven over alle flash-chips heen. Zodra er één onleesbaar is, zijn alle bestanden verloren.”

Back-ups

Data van SSD’s terughalen is dus niet onmogelijk, maar wel aanzienlijk uitdagender dan bij HDD’s. De manier waarop een SSD werkt, zorgt er in veel meer gevallen voor dat gegevens voor altijd verdwijnen. Zelfs experts hebben in zo’n geval weinig manoeuvreerruimte. Loopt er iets mis, zet dan je pc af en gebruik de SSD niet meer, zo vergroot je de kans op succesvol herstel.

Idealiter zorg je er natuurlijk voor dat je data niet afhankelijk is van de overleving van één enkele SSD. “Het is een groot misverstand dat SSD’s niet stuk kunnen gaan”, bevestigt Plak. Maak daarom altijd een back-up van belangrijke bestanden.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 676
  • 1.1k
  • 63

  • Bijdragen:  4
  • Waardering:   3
  • Prestatiepunten:  215
  • Dagen gewonnen:  0
  • Lid sinds:  04/01/22
  • Status:  Offline
  • Actief:  
  • Was actief op:  Windows

Ik heb in schijfbeheer gekeken maar deze ssd schijf staat er niet bij

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3
  • 4
  • Administrators

  • Bijdragen:  1129
  • Waardering:   676
  • Prestatiepunten:  8562
  • Dagen gewonnen:  63
  • Lid sinds:  09/03/19
  • Status:  Offline
  • Actief:  
  • Was actief op:  Windows

@Apo Ja dan wordt het lastig, als een ssd niet meer wordt gevonden dan kan het wel een einde verhaal zijn. Reparatie is bijna niet mogelijk.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 676
  • 1.1k
  • 63

Misschien is er wat info te vinden in de omschrijvingen op de website onder deze link.

Het niet herkennen kan ook te maken hebben met het formaat van de schijf en of er wel of niet een partitie heeft plaatsgevonden bij de installatie van PrimeOS

bewerkt door Skeletor
Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 0
  • 0

  • Bijdragen:  82
  • Waardering:   52
  • Prestatiepunten:  1429
  • Dagen gewonnen:  5
  • Lid sinds:  02/23/19
  • Status:  Offline
  • Actief:  
  • Leeftijd:  38
  • Was actief op:  Linux

Misschien heb ik wel een hele goede tip voor jou want ik ben dit ook eens tegengekomen met een hdd van mij. Ik kon mijn hdd ook nergens meer terugvinden in windows ook niet met easus partition manager. Toen ik ten einde raad was heb ik met balena etcher  een bootable usb stick gemaakt van een linux besturingssysteem. Maakt niet uit welke linux denk ik. 
Tot mijn grote verbazing vond ik ze wel terug in linux en kon ik ze daar herformateren en was ze terug zichtbaar in windows in easus partition manager. 
 

Veel succes!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 52
  • 82
  • 5

  • Bijdragen:  4
  • Waardering:   3
  • Prestatiepunten:  215
  • Dagen gewonnen:  0
  • Lid sinds:  04/01/22
  • Status:  Offline
  • Actief:  
  • Was actief op:  Windows

Helaas heb ik geen succes met deze ssd  zal hem wel af kunnen schrijven 

maar toch iedereen bedankt voor het mee denken 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3
  • 4

Geplaatst 2 uur geleden

Vergeten jullie alsjeblieft de VPN verbinding niet? Je internet provider zoals Ziggo of KPN kan door gebruik van de VPN niet zien wat er gebeurd op je internet verbinding en ben je volledig anoniem voor iedereen. Een vereiste tegenwoordig.... We een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

Deze vindt je hier:   https://www.duken.nl/forums/handleidingen/downloaden/vpn-verbinding-en-anoniem-downloaden-r35/  


Doe je mee?

Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gast
Reageer op deze discussie / vraag...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Mededelingen


  • Recent nieuwsbericht

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    jackjack78

    Geplaatst

    Happy New Year! I hope this year brings you plenty of joy and great moments. Let’s make it a year filled with fun, growth, and exciting adventures!

    Eater

    Geplaatst

    Emma Mackey gecast als de Witte Heks in Greta Gerwig's Narnia-film In een spannende ontwikkeling heeft de BAFTA-winnaar Emma Mackey, bekend van de populaire serie Sex Education, de rol van de Witte Heks weten te bemachtigen in de aankomende Narnia-film van filmmaker Greta Gerwig. Volgens The Hollywood Reporter zal Mackey samen te zien zijn met de legendarische Meryl Streep, die in onderhandeling is om de rol van Aslan te spelen, en Daniel Craig, die de oom van Digory Kirke zal vertolken. Netflix heeft nog niet officieel gereageerd op deze casting, maar het lijkt erop dat de film zich zal richten op The Magician’s Nephew, het zesde boek uit de geliefde Narnia-serie van auteur C.S. Lewis. Dit verhaal onthult de oorsprong van de magische wereld van Narnia en volgt twee kinderen, Digory Kirke en Polly Plummer, die via de magie van Digory's oom Narnia ontdekken en de kwaadaardige Witte Heks, ook wel bekend als Jadis, tegenkomen. In een opvallende zet voor Netflix krijgt de film een exclusieve wereldwijde IMAX-release van twee weken in 2026, voordat hij op de streamingdienst beschikbaar komt. Dit markeert een nieuwe strategie voor Netflix, dat in 2018 aankondigde nieuwe series en filmprojecten te ontwikkelen op basis van de iconische Chronicles of Narnia-serie. Gerwig heeft inmiddels een overeenkomst gesloten om minstens twee van deze films te schrijven en te regisseren. De boekenreeks van C.S. Lewis is in het verleden meerdere keren aangepast, waaronder een geanimeerde mini-serie in 1979 en een filmreeks die begon met The Lion, the Witch and the Wardrobe in 2005, geregisseerd door Andrew Adamson. De aankomende film zal ook een reunie betekenen voor Gerwig en Mackey, die eerder samenwerkten aan de kaskraker Barbie van Warner Bros. Met de casting van Emma Mackey als de Witte Heks belooft deze nieuwe interpretatie van Narnia een spannende en visueel verbluffende ervaring te worden. Fans van de boeken en de eerdere films kijken reikhalzend uit naar deze nieuwe aanpassing, die ongetwijfeld een frisse kijk zal bieden op een tijdloos verhaal.

    Eater

    Geplaatst

    Met nog maar één seizoen te gaan, heeft acteur Noah Schnapp, bekend om zijn rol als Will Byers, een belangrijke waarschuwing afgegeven: het emotionele slotstuk zal kijkers diep raken. Tijdens de Broadway-première van Stranger Things: The First Shadow deelde Schnapp zijn gevoelens over het aankomende seizoen. Hij maakte duidelijk dat het afscheid van de personages en hun avonturen onvermijdelijk zwaar zal zijn: "Dit seizoen gaat mensen écht kapot maken. Er zullen geen droge ogen zijn; het wordt intens verdrietig. Maar wat ik kan beloven, is dat het een fenomenaal seizoen wordt waar iedereen van gaat houden." Schnapp's woorden vinden weerklank bij co-creator Ross Duffer, die bevestigde dat het einde van de serie niet alleen een afsluiting van het avontuur is, maar ook van de kindertijd van de personages. "Het begint meteen met actie, sneller dan ooit tevoren. Maar we hopen ook dat dit ons meest emotionele seizoen tot nu toe is," aldus Duffer. De reis van Will Byers Will Byers, de jongen die in het eerste seizoen werd ontvoerd naar de mysterieuze 'Upside Down', heeft een cruciale rol gespeeld door de seizoenen heen. Zijn leven is onlosmakelijk verbonden met de bovennatuurlijke dreigingen die Hawkins teisteren. De evolutie van zijn karakter, van een onschuldig kind tot een jongeman die de duistere kanten van zijn wereld heeft ervaren, belooft een aangrijpende climax in het vijfde seizoen. Een dramatische strijd De strijd tegen Vecna, die de poort tussen Hawkins en de 'Upside Down' heeft geopend, zal ongetwijfeld het middelpunt van het verhaal vormen. Maar zoals Schnapp en Duffer al aangeven, zal deze strijd niet zonder pijnlijke momenten zijn. Fans kunnen zich voorbereiden op een verhaal vol ontroering, waar niet iedereen ongeschonden uit de strijd zal komen. Een eerbetoon aan de fans Met de aankomende finale van Stranger Things wil het team achter de serie niet alleen de verhaallijnen afbouwen, maar ook een eerbetoon brengen aan de trouwe fans die deze reis sinds het begin hebben gevolgd. Het is een kans om de band tussen de personages en de kijkers te versterken, en om een onvergetelijke afschied te creëren. Dus, bereid je voor op een reis door de emoties, een mix van vreugde en verdriet. Seizoen 5 van Stranger Things belooft een ervaring te worden die nog lang in het geheugen van de fans gegrift zal staan. Maak je klaar om te lachen, te huilen en samen met de personages een laatste avontuur te beleven in de schaduw van Hawkins.
  • Recente prestatie

    • ROHETA heeft zojuist een badge verdient
      4 jaar actief
  • Recente actieve topics

  • Populaire bijdragers

  • Willekeurige films

  • Willekeurige link

×
×
  • Nieuwe aanmaken...