Jump to content

Mis de speciale aanbieding niet. 85% korting op Private Internet Access VPN, nu slechts €1,75 per maand en ontvang 4 maanden gratis.

Ervaar ultiem gebruiksgemak en een snelle VPN-verbinding. Geniet van de beste kwaliteit voor de scherpste prijs. Met Private Internet Access kun je moeiteloos torrents, Usenet en Netflix gebruiken! En geld-terug-garantie van 30 dagen, dus je kunt het risicovrij proberen.

Wil je weten hoe je aan de slag kunt gaan? Bekijk dan onze handige handleiding voor een probleemloze installatie en gebruik. :goed:

  • Sign Up


ssd schijf stuk ?


Apo
 Share


Recommended Posts


  • Content Count:  3
  • Reputation:   3
  • Achievement Points:  154
  • Days Won:  0
  • Joined:  04/01/2022
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Hoi iedereen

Ik wilde Prime os op mijn computer installeren 

hij was al een hele tijd bezig met installeren maar bleef hangen ging niet verder toen heb ik hem uitgeschakeld

probeerde het opnieuw maar zag de ssd niet meer ook mijn andere pc ziet de schijf niet meer 

zou de ssd nu stuk zijn of is er nog iets van te maken

 

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

  • Administrators

  • Content Count:  26,233
  • Reputation:   2,930
  • Achievement Points:  24,882
  • Days Won:  264
  • Joined:  12/17/2011
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Device:  Android

Het is een beetje lastig op basis van je verhaal. Maar je kan dus de SSD schijf koppelen op een andere computer maar ook daar hij niet zichtbaar? Ik denk namelijk niet dat de schijf opeens stuk raakt. 

Kan je eens naar schijfbeheer

Harde schijf SSD niet gevonden windows schijfbeheer

Om te zien waarom je HDD of SSD niet gevonden wordt, open je schijfbeheer. Dit doe je als volgt: ga links onderin het scherm naar het Windows icoontje, klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer Schijfbeheer ofwel Disk management. Je kunt ook de sneltoets Windows+X gebruiken en dan schijfbeheer selecteren. Je ziet nu een overzicht van alle schijven en partities die zich in je computer bevinden. Maak het venster groter tot je het "blokkenrooster" onderin het scherm ziet.

 
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites


  • Content Count:  354
  • Reputation:   388
  • Achievement Points:  5,968
  • Days Won:  42
  • Joined:  09/03/2019
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Device:  Windows

SSD kapot en geen back-up: wat nu?

shutterstock_729886348-730x480.jpg?lossy

 

Zelfs als een harde schijf fysiek sneuvelt, vallen data vaak nog te redden. Wat is echter de kans dat waardevolle gegevens een probleem met een SSD overleven?

Iedere pc, zakelijk of persoonlijk, die vandaag de naam waardig is, heeft een SSD als systeemschijf. De dingen zijn veel sneller dan een HDD en kunnen in theorie beter tegen een stootje aangezien ze geen bewegende onderdelen bevatten. Dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen crashen. Gezien de rol die de SSD speelt in een hedendaags systeem is de kans groot dat zo’n crash cruciale gegevens met zich mee de dieperik in sleurt. Geen probleem voor jou natuurlijk, aangezien je een back-up hebt liggen, maar wat met de gegevens van minder voorzienige collega’s zonder reservekopie? Is het bij een SSD ook mogelijk om data te recupereren na een fatale crash, naar analogie met een harde schijf?

Het korte antwoord is ja. Het iets langere antwoord luidt “Ja, maar…”. Melvin Plak, Global Data Recovery Lab Manager bij het herstellabo van Seagate Technology, legt uit wat er achter de ‘maar’ thuishoort. In zijn labo herstelt hij niet alleen harde schijven van Seagate, maar ook van andere fabrikanten. Sinds enkele jaren verschijnen er ook steeds meer SSD’s van allerhande merken op de werkbank. Veel hangt af van de oorzaak van het probleem. We lopen door de scenario’s.

Een bestand is verdwenen

Eerst en vooral is het interessant om weten dat het type SSD niet echt een impact heeft op herstelkansen. SATA, SAS of NVMe: achter de aansluiting zit steeds een controller met daarachter een verzameling van flash-chips, opgebouwd uit SLC-, TLC- of MLC-NAND-geheugen.

Het eenvoudigste scenario is dat van een menselijke fout: jij hebt je data per ongeluk gewist en die ene levensbelangrijke spreadsheet zit helaas ook niet meer in de prullenbak. In dat geval is het herstelproces vrij gelijkaardig aan dat van een HDD. Een gewist bestand blijft immers bestaan totdat het overschreven wordt op het opslagmedium. De bits en bytes van de spreadsheet zijn met andere woorden nog terug te vinden op de SSD, zelfs nadat je de delete-knop induwde. Ze zijn enkel onvindbaar voor het OS.

shutterstock_1450713797-730x548.jpg?loss Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende controllers met eigen firmware, wat dataherstel bemoeilijkt.

Recuperatie van de gegevens gebeurt in dat geval met gespecialiseerde software. Dat kan in het labo, maar kan je met de juiste tools in principe ook zelf doen. Eén ding is van levensbelang: stop met de SSD te gebruiken. Hoe langer de SSD actief is, hoe groter de kans dat de gesneuvelde bestanden overschreven worden en de kans op herstel volledig verdwijnt.

Trimming: moordenaar van verwijderde bestanden

Bij SSD’s is er een bijkomstig probleem dat HDD’s niet kennen: ‘trimming’. “Idealiter verdwijnt een bestand door een fout van het besturingssysteem”, vertelt Plak. Het probleem schuilt in de opbouw van het NAND-flash-geheugen waaruit de SSD is opgebouwd. NAND-cellen die bits en bytes bijhouden, worden gegroepeerd in een rooster. Iedere rij van zo’n rooster is een page en pages worden gegroepeerd in een block. “SSD’s kunnen pages niet individueel wissen”, verduidelijkt Plak. “Verwijderen gebeurt altijd op block-niveau.”

Delete je een bestand, dan zorgt de trim-functie ervoor dat het block gewist wordt en de waarde ervan naar 0 wordt gezet. Dat maakt het eenvoudiger voor het OS om een nieuw bestand naar het lege block te schrijven wanneer nodig, maar heeft als neveneffect dat de bits en bytes waaruit je spreadsheet bestaat verdwijnen nog voor ze overschreven worden.

Elektrische schade

Nog moeilijker wordt het wanneer een SSD te maken krijgt met elektrische schade. Dat kan enerzijds een stroomstoot zijn waardoor de circuits doorbranden, maar ook het omgekeerde is gevaarlijk. Als de stroom plots wegvalt, ontstaat er een risico op corruptie van bestanden. Sommige (professionelere) SSD’s zijn hiertegen beschermd. Helemaal vervelend wordt het wanneer de corruptie op het niveau van de mapping table plaatsvindt. Bestanden worden op een SSD weggeschreven over verschillende NAND-cellen heen. De mapping table houdt bij welk stuk bestand waar staat. Als die table faalt, moet de inhoud van de schijf terug bij elkaar gepuzzeld worden en dat is niet vanzelfsprekend.

Als de stroom plots wegvalt, ontstaat er een risico op corruptie van bestanden.

Als de schade na een stroomstoot zich beperkt tot de controller, is het probleem eenvoudig opgelost, zeker op een oudere SSD. In het labo kunnen technici dan gewoon de defecte controller vervangen door een nieuw exemplaar van dezelfde fabrikant. Die kan dan in principe meteen aan de slag met het achterliggende flash-geheugen.

Reverse engineering

Complexere problemen benaderen experts geval per geval. Hoe een SSD data opslaat, verschilt van fabrikant tot fabrikant en zelfs van model tot model. Data opnieuw bij elkaar puzzelen gaat enkel wanneer je weet hoe die verdeeld werd over de SSD en daar komt vaak reverse engineering van de controller-firmware bij kijken. Hoe een controller precies werkt, heeft immers impact op de prestaties van een SSD. Dat is niet iets dat een OEM zomaar wil delen met een extern labo.

“Het belang van de controller is misschien wel het grootste verschil met HDD’s”, weet Plak. Waar je met een harde schijf nog ergens raakt als je de data op de platters kan lezen, is zoiets geen optie bij SSD’s. “Wanneer we de flash-modules los solderen en manueel uitlezen, weten we nog niet hoe bestanden zijn weggeschreven dus kunnen we ze ook niet zomaar samenpuzzelen.”

shutterstock_282937685-730x487.jpg?lossy Een SSD bestaat uit verschillende flash-modules. Bestanden worden door de controller weggeschreven over al die modulles heen. Is er één stuk, dan zijn alle bestanden op de SSD verloren.

Als er sprake is van encryptie via de drive kan de situatie echt hopeloos worden. Is de encryptiesleutel verloren gegaan met het defect van de SSD, dan kan het recoveryteam niets meer zien dan willekeurige eentjes en nulletjes. Die opnieuw bij elkaar puzzelen is onbegonnen werk.

Instabiliteit

Tot slot speelt de leeftijd van SSD’s. De TLC-, SLC- of MLC-NAND-cellen waaruit het geheugen van de schijf is opgebouwd, hebben een houdbaarheidsdatum. Hoe meer je ze gebruikt, hoe sneller ze slijten. Na verloop van tijd  worden de cellen instabiel en dus onbetrouwbaar. SSD’s zijn daarop voorzien. Enerzijds hebben ze vaak extra cellen aan boord om oude exemplaren te vervangen, anderzijds zijn ze ontworpen voor een vooraf aangegeven hoeveelheid schrijfopdrachten. OEM’s bouwen hun SSD’s in principe om vele jaren zonder problemen dienst te doen, maar op een bepaald moment loop je (net als bij een HDD) tegen slijtage aan.

Na verloop van tijd  worden NAND-cellen instabiel en dus onbetrouwbaar.

In principe moet je OS je vertellen wanneer een SSD de pensioenleeftijd nadert. Blijf je de drive toch gebruiken, dan loop je het risico op corruptie. Voorkomen is hier beter dan genezen. Zelfs zonder pop-up zijn er tekenen waaraan je kan zien dat het tijd is om een drive te vervangen. Zo zal het kopiëren van bestanden plots veel langer duren. Of er data te redden valt van een dementerende SSD hangt opnieuw van geval tot geval af. De drives zijn veel gevoeliger aan gedeeltelijke schade dan HDD’s.

“Als slechts één geheugenchip op een SSD corrupt is, is het onmogelijk om bestanden te recoveren. Ze worden immers weggeschreven over alle flash-chips heen. Zodra er één onleesbaar is, zijn alle bestanden verloren.”

Back-ups

Data van SSD’s terughalen is dus niet onmogelijk, maar wel aanzienlijk uitdagender dan bij HDD’s. De manier waarop een SSD werkt, zorgt er in veel meer gevallen voor dat gegevens voor altijd verdwijnen. Zelfs experts hebben in zo’n geval weinig manoeuvreerruimte. Loopt er iets mis, zet dan je pc af en gebruik de SSD niet meer, zo vergroot je de kans op succesvol herstel.

Idealiter zorg je er natuurlijk voor dat je data niet afhankelijk is van de overleving van één enkele SSD. “Het is een groot misverstand dat SSD’s niet stuk kunnen gaan”, bevestigt Plak. Maak daarom altijd een back-up van belangrijke bestanden.

  • Meow 1
Link to comment
Share on other sites


  • Content Count:  3
  • Reputation:   3
  • Achievement Points:  154
  • Days Won:  0
  • Joined:  04/01/2022
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Ik heb in schijfbeheer gekeken maar deze ssd schijf staat er niet bij

  • Meow 1
Link to comment
Share on other sites


  • Content Count:  354
  • Reputation:   388
  • Achievement Points:  5,968
  • Days Won:  42
  • Joined:  09/03/2019
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Device:  Windows

@Apo Ja dan wordt het lastig, als een ssd niet meer wordt gevonden dan kan het wel een einde verhaal zijn. Reparatie is bijna niet mogelijk.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Misschien is er wat info te vinden in de omschrijvingen op de website onder deze link.

Het niet herkennen kan ook te maken hebben met het formaat van de schijf en of er wel of niet een partitie heeft plaatsgevonden bij de installatie van PrimeOS

Edited by Skeletor
Link to comment
Share on other sites


  • Content Count:  80
  • Reputation:   50
  • Achievement Points:  1,266
  • Days Won:  4
  • Joined:  02/23/2019
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  
  • Age:  38

Misschien heb ik wel een hele goede tip voor jou want ik ben dit ook eens tegengekomen met een hdd van mij. Ik kon mijn hdd ook nergens meer terugvinden in windows ook niet met easus partition manager. Toen ik ten einde raad was heb ik met balena etcher  een bootable usb stick gemaakt van een linux besturingssysteem. Maakt niet uit welke linux denk ik. 
Tot mijn grote verbazing vond ik ze wel terug in linux en kon ik ze daar herformateren en was ze terug zichtbaar in windows in easus partition manager. 
 

Veel succes!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites


  • Content Count:  3
  • Reputation:   3
  • Achievement Points:  154
  • Days Won:  0
  • Joined:  04/01/2022
  • Status:  Offline
  • Last Seen:  

Helaas heb ik geen succes met deze ssd  zal hem wel af kunnen schrijven 

maar toch iedereen bedankt voor het mee denken 

Link to comment
Share on other sites

Geplaatst 2 uur geleden

Vergeten jullie alsjeblieft de VPN verbinding niet? Je internet provider zoals Ziggo of KPN kan door gebruik van de VPN niet zien wat er gebeurd op je internet verbinding en ben je volledig anoniem voor iedereen. Een vereiste tegenwoordig.... We een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

Deze vindt je hier:   https://www.duken.nl/forums/handleidingen/downloaden/vpn-verbinding-en-anoniem-downloaden-r35/  


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


  • Aanbevolen nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    • Forumdiscussie: Yolanthe Cabau vindt kritiek op uiterlijk van haar zoon ‘shocking’ Gebruiker: Lisa1985 Hey allemaal, ik las dat Yolanthe Cabau zich uitsprak over de kritiek op het uiterlijk van haar zoon. Wat vinden jullie daarvan? Is het echt zo erg wat ze zeggen? Expert: Dr. Marieke Schouten Hoi Lisa, goede vraag! Yolanthe heeft inderdaad laten weten dat ze het ‘shocking’ vindt dat mensen zich bezighouden met het uiterlijk van haar zoon. Dit gebeurt helaas vaak bij bekende mensen; hun kinderen worden ook in de schijnwerpers gezet, ook al zijn ze nog zo jong. Kritiek op uiterlijk kan heel kwetsend zijn. Voor kinderen in het bijzonder, omdat ze zich vaak al onzeker voelen. Wanneer je feedback krijgt die niet opbouwend is, kan dat leiden tot een laag zelfbeeld. Het is belangrijk om te beseffen dat ieder kind uniek is en dat de mening van buitenstaanders daar niet over zou moeten kunnen oordelen. Stel je voor dat je continu commentaren krijgt over hoe je eruitziet. Het zou je zelfvertrouwen echt kunnen aantasten. Veel ouders, inclusief Yolanthe, willen hun kinderen beschermen tegen deze schadelijke reacties. In de wereld van sociale media is het heel makkelijk om negative opmerkingen te maken omdat mensen vaak vergeten dat er een echt persoon achter het plaatje zit. En dat is gewoon niet eerlijk. Dus ja, het is terecht dat Yolanthe zich daarover uitspreekt. Het is belangrijk dat we allemaal respect hebben voor elkaar, en vooral voor kinderen. Iedereen verdient het om zich veilig en geaccepteerd te voelen, ongeacht hun uiterlijk. Gebruiker: JeroenV Fijn dat je dat uitlegt, Marieke! Maar is het echt zo’n probleem voor de kinderen? Zijn ze daar zo gevoelig voor? Expert: Dr. Marieke Schouten Jazeker, Jeroen! Kinderen zijn in een fase van ontwikkeling en zijn vaak heel kwetsbaar. Ze proberen hun identiteit te vormen, en als ze constant horen dat iets aan hen niet goed is, kan dat echt pijn doen. Dit kan leiden tot problemen als sociaal isolement of zelfs depressie. Het is dus cruciaal om ze te steunen en aan te moedigen. Gebruiker: Amanda Ik vind het ook echt triest dat mensen zo laag kunnen zijn. Kinderen zouden gewoon kind moeten kunnen zijn, toch? Gewoon spelen en gelukkig zijn zonder dat iemand zich ermee bemoeit. Gebruiker: TomB Ja, helemaal mee eens, Amanda! Maar ik denk ook dat Yolanthe een beetje moet leren dat het helaas bij bekend zijn hoort. Ik bedoel, het is niet leuk, maar ja, dat is de prijs die je betaalt als je in de spotlight staat. Gebruiker: Sara87 Klopt TomB, maar dat maakt de kritiek nog steeds niet oké! We zouden als maatschappij moeten leren om positiever en liefdevoller naar elkaar te zijn. Ik vind dat belangrijker dan beroemdheid of wat dan ook. Gebruiker: Keesje Wow, ik kan niet geloven dat mensen die plek innemen om zo’n criança te bekritiseren. Wat een wereld. Laten we ons focussen op opbouwen, niet afbreken! Gebruiker: Jorian Ja, precies! En stel je voor, als dit jouw kind zou zijn. Hoe zou jij je dan voelen? We moeten denken voor we iets zeggen. Gebruiker: Daanp Inderdaad, Jorian. En social media speelt hierin een grote rol. Mensen voelen zich anoniem en weten dat ze vaak niks te vrezen hebben. Dat moet veranderen. Gebruiker: LindaL Ik vind het erg knap van Yolanthe dat ze zo opkomt voor haar zoon. We zouden allemaal moeten leren van deze situatie en kinderen beschermen. #TeamYolanthe Gebruiker: TimmyT Feit is, we moeten minder oordelen en meer liefde geven. Kunnen we dit gesprek voortzetten en misschien ideeën bedenken hoe we dit kunnen aanpakken? Gebruiker: Lisa1985 Wat een goede discussie, mensen! Laten we vooral doorgaan met deze mindset. Iedereen kan invloed hebben, niet alleen beroemdheden, maar ook wij! Het onderwerp blijft relevant en het is belangrijk om de dialoog over kinderbescherming in een wereld van sociale media open te houden. Wat denken jullie? Lees het volledige bericht hier
    • Forumdiscussie: Hoe kan ik het beste geld besparen op mijn abonnementen? Gebruiker: Lisa1987 Hey allemaal! Ik heb het idee dat ik veel te veel geld uitgeef aan abonnementen. Van Netflix tot sportschool, ik wil echt weten hoe ik kan besparen! Hebben jullie tips? Expert: BudgetBenny Hoi Lisa! Goed dat je dit aankaart; veel mensen hebben hier last van. Er zijn een aantal handige manieren om op abonnementen te besparen. Hier zijn mijn top tips! Maak een lijst: Schrijf al je abonnementen op, inclusief de kosten. Dit geeft je een duidelijk beeld. Het is verrassend hoe snel die bedragen oplopen! Evalueer je gebruik: Vraag jezelf af hoe vaak je de diensten gebruikt. Kijk je echt elke week naar Netflix? Of ga je drie keer per week naar de sportschool? Als je het niet genoeg gebruikt, kan het beter zijn om te stoppen. Zoek naar goedkopere alternatieven: Er zijn vaak goedkopere of zelfs gratis alternatieven voor de diensten die je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld ooit aan een gratis sportapp gedacht? Bundel abonnementen: Veel aanbieders hebben bundels (zoals telefoon + internet + tv) die gunstiger kunnen zijn dan losse abonnementen. Vergelijk dit zeker! Onderhandelen: Soms kun je met je huidige provider bellen en vragen om korting. Ze willen je vaak niet kwijtraken, dus ze doen soms een aanbieding. En last but not least: zet een reminder in je agenda om je abonnementen elke paar maanden te herzien. Zo blijf je niet vastzitten aan iets dat je niet meer gebruikt. Hopelijk helpen deze tips! Succes! Gebruiker: Keesje123 Thanks Benny! Ik ga gelijk maar even die lijst maken. Ik ben zeker benieuwd naar wat ik allemaal uitgeef Gebruiker: AnneMarie Ik vind het ook altijd zo lastig! Ik heb een abonnement op een muziekdienst, maar ik gebruik het amper. Misschien moet ik daar ook maar eens mee stoppen. Gebruiker: DitIsMark @AnneMarie, ik herken dat. Ik heb laatst mijn Spotify stopgezet en heb gewoon een paar weken de radio geluisterd. Niet zoveel minder plezier en ik bespaar geld. Gebruiker: Sanne_vdL En vergeet ook de gratis proefperiodes niet! Ik heb net een maand gratis Netflix kunnen krijgen. Toen heb ik de leukste films gekeken en daarna snel opgeheven. Perfect voor als je eventjes iets wil kijken! Gebruiker: Lars85 Dat van die proefperiodes klinkt goed Sanne! Maar pas op, dat kan je ook per ongeluk laten lopen en voor je het weet ben je weer aan het betalen. Gebruiker: Ineke74 @Lars85, ja dat klopt! Zorg er echt voor dat je dat op tijd stopt als je het niet meer wilt. Ik had dat ook met een fitness-app, ben nu wel wat beter in plannen. Gebruiker: TommyD Ik had laatst een gesprek met mijn vrienden over hun abonnementen. We hebben besloten om samen een streamingdienst te delen. Kan heel wat geld schelen! Gebruiker: KikiB Super slim Tommy! Dat doe ik ook met een vriendin. Scheelt echt een hoop. Maar zorg wel dat je een goede deal maakt en dat je beiden kan inloggen. Gebruiker: Lisa1987 Bedankt voor de tips allemaal! Ik ga zeker aan de slag met die lijst en kijken waar ik kan besparen. Misschien nog een gewoon boek lezen i.p.v. al die boekenabonnementen . Expert: BudgetBenny Graag gedaan, Lisa! Veel succes! En boeken lezen zonder abonnement kan ook veel leuke discovery opleveren in de bibliotheek. Blijf ons op de hoogte houden van je vorderingen! Lees het volledige bericht hier
    • Forumdiscussie: Louis Theroux toont de schokkende verbetenheid van ultrareligieuze Israëlische kolonisten Gebruiker: Janneke89 Vraag: Hee allemaal, ik heb de documentaire van Louis Theroux gezien over die ultrareligieuze kolonisten in Israël en ik begrijp niet echt wat hun drijfveren zijn. Waarom zijn ze zo vastberaden? Heeft iemand daar uitleg over? Expert: Dr. Evert van der Meer Hallo Janneke, leuke vraag! Het is een complex onderwerp, maar ik zal het proberen zo simpel mogelijk te maken. De ultrareligieuze Israëlische kolonisten, vaak de "settlers" genoemd, hebben een aantal sterke overtuigingen die hun gedrag aandrijven. Ten eerste geloven veel van hen dat het land Israël hun door God is beloofd. Dit religieuze geloof geeft hun een enorme motivatie om daar te blijven, vaak tegen de wensen van de internationale gemeenschap en de Palestijnen in. Daarnaast zijn ze vaak heel hecht als gemeenschap. Ze leven in afgesloten gebieden en verschillen daarmee van de reguliere Israëlische maatschappij. Dit versterkt hun onderlinge band en overtuigingen. Denk erbij aan mensen die samenkomen in een kerk: die gezamenlijke ervaring kan hun gevoelens van solidariteit en vastberadenheid versterken. Een ander aspect is de politieke situatie. De meeste kolonisten voelen zich bedreigd door wat zij zien als vijandelijkheden van de Palestijnen. Dit versterkt hun behoefte om zichzelf te verdedigen en hun rechten op dat land op te eisen. Er is dus niet alleen een religieuze component, maar ook een gevoel van wantrouwen jegens anderen. Bijvoorbeeld, in de documentaire zie je hoe ze dagelijks leven in een omgeving waar ze constant in conflict zijn met de Palestijnen. Deze situatie maakt mensen vastberaden, omdat ze hun manier van leven willen beschermen. Ik hoop dat dit een beetje helpt! Het is echt een lastig en emotioneel onderwerp, dus als je nog meer vragen hebt, vraag vooral verder. Reacties: Gebruiker: Maxime_22 Dank voor je uitleg! Maar waarom is de rest van de wereld daar niet blij mee? Gebruiker: Lianne4 Ik denk dat het te maken heeft met het internationale recht. Veel landen zien de nederzettingen als illegaal. Het zorgt voor veel spanning en conflicten met de Palestijnen. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk in deze discussie. Gebruiker: Timmy_78 Ja, en dat kan ik me goed voorstellen. Als je in hun schoenen staat, wil je ook niet dat iemand zomaar jouw huis komt “claimen” of zo. Maar aan de andere kant, die kolonisten gaan vaak heel ver in hun opvattingen. Het is niet altijd goed te praten. Gebruiker: Maartje21 Het is zo’n lastige situatie daar. Ik vind het echt moeilijk om er een duidelijke mening over te vormen. Elk verhaal heeft twee kanten, maar dat maakt het niet minder verdrietig. Gebruiker: Roderick_bar En dan die beelden van de documentaire… Ik vond het echt heftig. Het maakte me boos, maar ook verdrietig. Hoe komen ze tot zulke extremen? Gebruiker: Esmeralda_vanJaarsveld Die extremen zijn denk ik een resultaat van jarenlange strijd en trauma. Als je constant in een conflict leeft, kan dat je denken en voelen echt beïnvloeden. Gebruiker: GijsjeKoe Klopt, Esmeralda, de geschiedenis speelt ook een grote rol. Maar ik vind wel dat ze ook open moeten staan voor dialoog. Je kunt niet altijd met geweld en angst verder komen. Er moet iets veranderen. Gebruiker: Maartje21 Precies, Gijsje! Communicatie is echt essentieel. Maar ik zie ook dat met hun geloof, dat ze heel vastberaden zijn. Hoe dan ook, het blijft een heftig onderwerp… Gebruiker: Janneke89 Bedankt allemaal voor jullie reacties! Het is echt veel om over na te denken. Dit helpt me zeker beter begrijpen waarom het zo’n complex probleem is. Einde discussie. Lees het volledige bericht hier
  • Recente prestatie

  • Recente actieve topics

  • Popular Contributors

    Nobody has received reputation this week.

  • Willekeurige films

  • Random link

×
×
  • Create New...